Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη Γενική Συνέλευση στη Folli Follie για τη συμφωνία εξυγίανσης

Από το 35% των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχει ο Δ. Κουτσολιούτσος εξαρτάται η λήψη απόφασης για το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης. Ποια είναι τα τρία σενάρια για τη Γενική Συνέλευση.

Κρίσιμη Γενική Συνέλευση στη Folli Follie για τη συμφωνία εξυγίανσης

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, με θέμα την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει ο βασικός μέτοχος.

Με το 35,06% των δικαιωμάτων ψήφου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αν και προφυλακισμένος, ελέγχει την έκβαση της συνέλευσης και τη λήψη απόφασης, καθώς η έλλειψη απαρτίας ή η καταψήφιση της συμφωνίας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο προωθούμενο σχέδιο εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα επικύρωσης της συμφωνίας συζητήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται η σχετική απόφαση. Αν και είναι πιθανό λόγω πανδημίας να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, με βάση τις εκτιμήσεις των νομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, αυτή αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο. Για την υλοποίηση της συμφωνίας, όμως, η Folli Follie θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από τη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Στην παρούσα φάση, τρία είναι τα σενάρια:

  • Η συνέλευση να έχει απαρτία και να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης, οπότε αναμένεται η έκδοση της απόφασης του πτωχευτικού δικαστηρίου για την υλοποίηση της συμφωνίας
  • Η συνέλευση να μην έχει απαρτία, π.χ. στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί ο βασικός μέτοχος και άρα να προκριθεί το σενάριο της α’ επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 22 Μαρτίου και
  • Η συνέλευση να έχει απαρτία αλλά η συμφωνία εξυγίανσης να καταψηφιστεί από τον βασικό μέτοχο.

Το τελευταίο σενάριο αυτό κρίνεται εξαιρετικά πιθανό καθώς συνάδει με τη στάση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στην πρόσφατη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Μέσω του νομικού του αντιπροσώπου, ζήτησε απόρριψη της αίτησης και αναβολή, προκειμένου να εξεταστεί μάρτυρας, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι το πτωχευτικό δικαστήριο, με την απόφασή του που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης, μπορεί να διορίσει ειδικό εντολοδόχο, με την εξουσία να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου εκείνων των μετόχων που δεν συμπράττουν, με το σκεπτικό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης που συγκαλείται για τη λήψη της απόφασης, πρώτα δίδεται ο λόγος στους μετόχους, οι οποίοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την προβλεπόμενη στη συμφωνία εξυγίανσης απόφαση ή να απέχουν από τη σχετική ψηφοφορία. Εφόσον από την καταμέτρηση των ψήφων δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη απαρτία ή πλειοψηφία για την έγκριση της απόφασης, τότε ο ειδικός εντολοδόχος ασκεί το δικαίωμα ψήφου, ακόμα και αναφορικά με μετόχους που δεν παρίστανται, στην έκταση που αυτό απαιτείται για την έγκρισή της.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από την Arena Investors, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας AIEF FF SPV, LP, ωστόσο οι ταμειακές της ανάγκες θα καλυφθούν, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την ενεργοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v