Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Επιβεβαιώνει το bonus για τους Ελληνες μετόχους

Μέσω της προνομιακής κατανομής, θα μπορέσουν να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους μετά την ΑΜΚ. Το έμμεσο δικαίωμα προτίμησης και τι συνεπάγεται για ιδιώτες και θεσμικούς. Ποιοι θα έχουν δικαίωμα προνομιακής κατανομής.

Πειραιώς: Επιβεβαιώνει το bonus για τους Ελληνες μετόχους

Την παροχή δυνατότητας στους Έλληνες μετόχους της να λάβουν τον απαραίτητο αριθμό νέων μετοχών, εφόσον εγγραφούν στη δημόσια προσφορά, ώστε να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους, ανακοίνωσε ότι εξετάζει η Πειραιώς Financial Holdings, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Πειραιώς αφού διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει σήμερα οποιαδήποτε απόφαση αρμόδιου εταιρικού οργάνου σχετικά με αύξηση κεφαλαίου, επαναλαμβάνει ότι προτίθεται να προτείνει στα αρμόδια εταιρικά όργανα την υιοθέτηση συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών για τους Έλληνες μετόχους -ειδικούς και μη επενδυτές- , που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά.

Όπως έχει προκύψει από την ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (σ.σ. το τελικό ύψος και οι όροι της ΑΜΚ θα αποφασιστούν από το Δ.Σ., εφόσον λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση από τους μετόχους), με πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης κρίνεται από το Δ.Σ. της εταιρείας συμμετοχών του ομίλου δικαιολογημένη καθώς παρέχει τη δυνατότητα ταχείας υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου, προσδίδοντάς της ταυτόχρονα τον μέγιστο δυνατό βαθμό ευελιξίας.

Η αύξηση κεφαλαίου θα διενεργηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση νέων μετοχών για τους διεθνείς επενδυτές. Θα ανοίξει, δηλαδή, βιβλίο προσφορών με ενδεικτικό εύρος τιμών και η τιμή της διάθεσης θα προκύψει μετά την κατανομή. Για τους εγχώριους επενδυτές, θα «τρέξει» δημόσια προσφορά, με στόχο την κάλυψη περίπου του 10% (ενδεικτικό νούμερο) της συνολικής διάθεσης.

Η συνδυασμένη προσφορά (ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά) θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και η τιμή διάθεσης, που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης, θα ισχύσει και για όσους πάρουν μετοχές μέσω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα (ελληνική προσφορά). Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στην ελληνική προσφορά θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης.

Στόχος της Πειραιώς είναι οι υφιστάμενοι εγχώριοι μέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και το σύνολο της δημόσιας προσφοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκτησης της υποαξίας. Εξού και θα τους δοθεί προνομιακή μεταχείριση στην κατανομή των μετοχών για τις οποίες θα εγγραφούν, με στόχο να πάρουν όσες μετοχές απαιτείται προκειμένου να διατηρήσουν αμετάβλητο μετά την ΑΜΚ το ποσοστό που κατέχουν στην Πειραιώς Financial Holdings.

Η σχετική δυνατότητα εξετάζεται από νομικής και τεχνικής πλευράς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Συμμετοχών, και αναμένεται να κινηθεί πάνω στις εξής γενικές γραμμές:

  • δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρείας, κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο (ενδεικτικά: την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της Ελληνικής Προσφοράς).
  • η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες μη ειδικούς επενδυτές όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
  • η ακριβής μεθοδολογία υπολογισμού τελεί υπό τεχνική επεξεργασία. Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του.
  • μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε, θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιούνται αναλογικά, εφόσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Αναμένεται να υπάρξει κατ’ αρχάς επιμερισμός κατανομής νέων μετοχών για ικανοποίηση της ζήτησης μεταξύ της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Προσφοράς, διατηρώντας την ευχέρεια, εφόσον η ζήτηση σε κάποια εκ των δύο προσφορών δεν είναι επαρκής, να μεταφέρονται αδιάθετες μετοχές στην άλλη προσφορά, για ικανοποίηση της τυχόν υπερβάλλουσας ζήτησης. Κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, ο σχετικός επιμερισμός του ως άνω ορίου κατανομής μεταξύ των δύο προφορών βρίσκεται υπό εξέταση.

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. για να αποφασίσει τους όρους και το ύψος της ΑΜΚ έχει οριστεί, όπως είναι γνωστό, για την 7η Απριλίου. Εφόσον δοθεί η εξουσιοδότηση από τους μετόχους, το Δ.Σ. αναμένεται να οριστικοποιήσει τους όρους διενέργειας της ΑΜΚ περί τα μέσα Απριλίου, ώστε η συνδυασμένη προσφορά να ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα. Η απόφαση για την κατανομή των νέων μετοχών και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω αποτελούν τρέχοντες σχεδιασμούς και όχι αποφάσεις, οι οποίες εάν και όποτε ληφθούν από τα αρμόδια εταιρικά όργανα θα γνωστοποιηθούν από την Πειραιώς Financial Holdings, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η εταιρεία εφιστά την προσοχή στους επενδυτές ότι πρόκειται για ενδεικτικά και όχι οριστικά σημεία του πλαισίου και υπόκεινται σε μεταβολές ή και κατάργηση, αναλόγως των αποφάσεων των αρμόδιων εταιρικών οργάνων, των υποδείξεων των εποπτικών αρχών, των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εκάστοτε μακροοικονομικής συγκυρίας στις αγορές κεφαλαίου.

Η Εταιρεία ρητά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μεταβάλλει, να μεταθέτει ή να καταργεί οποιαδήποτε πτυχή του προεκτεθέντος μη οριστικού σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει εγκαίρως το επενδυτικό κοινό για τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της σε σχέση με τα ανωτέρω, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.


* Δείτε την ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v