Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια πολυκαταστήματα ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο μετά τη σύγχυση και το πρόστιμο στη Notos. Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Πώς σκέφτονται να κινηθούν τώρα οι αλυσίδες.

Ποια πολυκαταστήματα ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά

Την Πέμπτη σχεδιάζει να ανοίξει και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica σε συνέχεια της “διορθωτικής” εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης που ακυρώνει το χθεσινό πρόστιμο στη Notos νομιμοποιώντας την επανεκκίνηση των πολυκαταστημάτων της εταιρείας, καθησυχάζοντας έτσι τα επιτελεία των υπολοίπων αλυσίδων που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο δυνητικών ελέγχων.

Η Notos ενεργοποιεί την πλατφόρμα των ραντεβού για να αρχίσει να υποδέχεται και πάλι πελάτες στα notos galleries ενώ και η Αττικά Πολυκαταστήματα αποφάσισε να αξιοποιήσει την αναθεωρημένη απόφαση για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων και θα ανοίξει το attica στο City Link στον ισόγειο χώρο του τμήματος καλλυντικών. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία θα έχει καλύτερο έλεγχο της επιτήρησης των εισερχόμενων πελατών (έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο 20 ατόμων), ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και του κόστους.

Oπως είχε αναφέρει το euro2day, σε συνέχεια των ελέγχων χθες στη Notos είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και άλλες αλυσίδες που λειτουργούν με το ίδιο μοντέλο, ήτοι ενιαίο ΑΦΜ απασχολώντας προσωπικό προμηθευτών στα shop inshop των πολυκαταστημάτων.

Έκαναν την ίδια ερμηνεία της σχετικής ΚΥΑ για την επανεκκίνηση της αγοράς που έκανε και η Νotos ανοίγοντας με το μοντέλο click inside (επίσκεψης στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού). Ωστόσο το πρόστιμο στη Notos δημιούργησε ερωτηματικά γιατί συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διεμήνυσε ότι θα διενεργήσει ελέγχους και σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κλιμάκιο έλεγξε και κατάστημα της αλυσίδας Hondos Center, που επιβεβαίωσε, με βάση τις ίδιες πληροφορίες (αυτό μετέφεραν και στελέχη της εταιρείας στο euro2day) ότι διαθέτει δικό του ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε corner. Ακολούθησε η σημερινή εγκύκλιος, που αναφέρεται στον όρο πολυκατάστημα και δίνει διευκρινίσεις.

Καθώς αναθεωρείται η απόφαση για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων ουσιαστικά θα μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα αυτού του τύπου πλην των outlet και όσων είναι σε εμπορικά κέντρα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος 

Θέμα: «Διευκρινίσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό το καθεστώς, υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), στις περιοχές που εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας σύμφωνα με την υπ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 20651/3-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση Β' 1308».

Προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των συνθηκών του υγιούς ανταγωνισμού, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ως άνω ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away).

Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v