Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Σε νέα φάση ο δίδυμος διαγωνισμός με στόχο... ενιαία προσφορά

Πότε καλούνται να υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας οι έξι υποψήφιοι επενδυτές και πότε κοινοποιείται η πρόσκληση για τη β’ φάση. Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Τελικός στόχος η επιλογή ενός μόνο επενδυτή.

ΛΑΡΚΟ: Σε νέα φάση ο δίδυμος διαγωνισμός με στόχο... ενιαία προσφορά

Σε αποφασιστική καμπή εισέρχονται οι δίδυμοι διαγωνισμοί για τη ΛΑΡΚΟ. Η πρόσκληση για την έναρξη της β' φάσης κοινοποιείται άμεσα προς τους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α' φάση.

Η απόφαση, μάλιστα, που έχει ληφθεί, είναι ότι ένας θα επιδιωχθεί να είναι ο τελικός ανάδοχος για το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας.

Η πρόσκληση για τη β' φάση δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες του Euro2day.gr, να κοινοποιηθεί και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Με τη γνωστοποίησή της, οι έξι υποψήφιοι επενδυτές της α' φάσης, οι ίδιοι που προκρίθηκαν και στους δύο διαγωνισμούς, θα κληθούν να υπογράψουν Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας και αμέσως μετά θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room). Πρόκειται για τους Commodity & Mining Insight Ireland, κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, Mytilineos, Solway Investment Group και Trafigura Group.

Το ΤΑΙΠΕΔ (ως κάτοχος του 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου) έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι, καθώς και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, ο Ειδικός Διαχειριστής, που έχει οριστεί για την εταιρεία, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς, των αποθεμάτων μεταλλευμάτων, αγροτεμαχίων στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και του κινητού και άλλου εξοπλισμού.

Η διάρκεια της β' φάσης αποφεύγεται να οριστεί χρονικά. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, που θα κρίνει ουσιαστικά και την αλλαγή σελίδας για τη ΛΑΡΚΟ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν θα είναι αρκετή η ενημέρωση για τα δεδομένα της επιχείρησης μόνο μέσα από το VDR. Ενδεχομένως, να ζητηθεί από την πλευρά των επενδυτών να γίνει και επιτόπιος έλεγχος στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, στα αποθέματα και όλα όσα συνιστούν σήμερα την περιουσιακή της βάση. Συνεπώς, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, ώστε να φθάσουμε στην υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο στόχος είναι όταν υποβληθούν οι προσφορές για κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς, αφού αξιολογηθούν και επιλεγούν οι ανάδοχοι, να τους ζητηθεί να υποβάλουν και μία νέα, ενιαία προσφορά για το πακέτο, πλέον, της μίσθωσης και πώλησης, ώστε να περιέλθει τελικά σε έναν επενδυτή.

Κρίσιμο ζήτημα, επίσης, που θα προσδιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αποτελεί το περιβαλλοντικό, καθώς θα χρειαστούν σημαντικές δαπάνες για τη συμμόρφωση τόσο του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ όσο και των μεταλλείων, με την περιβαλλοντική νομοθεσία καθώς και τη συνακόλουθη λήψη αντιρρυπαντικών μέτρων.

Ήδη, ο σχετικός φάκελος για νέα ΑΕΠΟ έχει υποβληθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή τον Μάρτιο στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εκκρεμεί η έκδοσή της.

Πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν αισιοδοξία για τη θετική κατάληξη του διαγωνισμού για δύο λόγους: αφενός μεν, γιατί εκτιμάται ότι έχουν προσέλθει σοβαροί επενδυτές και αφετέρου, γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στην Ευρώπη που παράγει σιδηρονικέλιο και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες διεθνώς.

Αν συνυπολογιστεί μάλιστα η διεθνής τάση που καταγράφεται για παραγωγή καθαρού νικελίου, χρήσιμου για την αποθήκευση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση, θεωρείται ότι ενισχύονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βιομηχανίας που θα διατηρήσουν αμείωτο ως το τέλος το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών.

Υποχρεώσεις

Αυτή τη στιγμή, οι συνολικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ προς το ελληνικό δημόσιο, τη ΔEΗ και τους πιστωτές της υπολογίζονται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θα παραδοθεί στον επενδυτή ελεύθερη βαρών και υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους.

Πέρυσι, η βιομηχανία, στο πλαίσιο του Ν.4664/20, έλαβε επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΥΠΕΝ, ύψους 35 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την Ειδική Διαχείριση. Πρόσφατα, δόθηκε ένα ακόμη ποσό, της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων προορίζεται για την αποπληρωμή οφειλών προς τη ΔEΗ.

Ο χρόνος της Ειδικής Διαχείρισης λήγει στις 7 Ιουλίου 2021. Εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί ως τότε οι δίδυμοι διαγωνισμοί, υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του καθεστώτος αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα χρειαστεί επιπλέον επιχορήγηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών της εταιρείας.

Τα χρήματα αυτά, όπως ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση του 2020, θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο, με την αφαίρεσή τους από το τίμημα που θα εξασφαλισθεί και δεν θα συμψηφισθούν με οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς το δημόσιο.

Μέτοχοι στη ΛΑΡΚΟ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι και η Εθνική Τράπεζα με 33,4% και η ΔEΗ με 11,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v