Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα εγκαίνια και το στοίχημα των σούπερ μάρκετ MERE στην Ελλάδα

Η ρωσική αλυσίδα ετοιμάζεται να ανοίξει στη Λάρισα το Σάββατο και έπεται η Τρίπολη. Στην τελική ευθεία η στελέχωση super market σε Κόρινθο, Λαγκαδά και Αγρίνιο.

Τα πρώτα εγκαίνια και το στοίχημα των σούπερ μάρκετ MERE στην Ελλάδα

To πρώτο super market MERE στην ελληνική αγορά ανοίγει το Σάββατο στη Λάρισα και την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να εγκαινιάσει δραστηριότητα ένα ακόμη κατάστημα στην Τρίπολη.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr για τα σχέδια της ρωσικής Svetofor, της μεγαλύτερης αλυσίδας discount στη Ρωσία, που αναπτύσσει ο όμιλος Torgservis με το σήμα MERE στην Ευρώπη. Η επίμαχη ημερομηνία για τα εγκαίνια των πρώτων καταστημάτων MERE στην τοπική αγορά άλλαξε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα από το επιτελείο της αλυσίδας, που κινεί τα νήματα από τη Μόσχα. Εξάλλου και η στελέχωση των υπευθύνων των κατά τόπους καταστημάτων έγινε από υποψήφιους με γνώση της ρωσικής γλώσσας, προκειμένου να διευκολύνεται η συνεννόηση με το ρωσικό management.

Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι τα εγκαίνια στην Τρίπολη είχαν προγραμματιστεί για χθες αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν. Αλλά και οι Λαρισαίοι που περίμεναν άνοιγμα του τοπικού καταστήματος αμέσως μετά το Πάσχα δεν έχουν νέα. Οι προκλήσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ταυτόχρονα όμως το γεγονός ότι ο έλεγχος όλων των διαδικασιών γίνεται από την ομάδα της πολυεθνικής στη ρωσική πρωτεύουσα φαίνεται να δημιουργεί κενά στην επικοινωνία της με το καταναλωτικό κοινό, στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι προσφέρει τιμές τουλάχιστον 30% χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό και απευθύνεται σε κυνηγούς τιμών (price hunters), καταναλωτές που δεν θέλουν να πληρώνουν υπερβολικά για μάρκετινγκ, όμορφα σχεδιασμένα και διακοσμημένα ράφια, καθώς και επιχειρηματίες της μικρής λιανικής και της ho.re.ca.

Σήμερα η MERE ήδη έχει ανεβάσει ταμπέλες στα πρώτα σημεία που αναμένεται να ανοίξει στην Ελλάδα και αναζητά διευθυντές για καταστήματα σε Κόρινθο και Αγρίνιο. Έτσι, ενώ Τρίπολη και Λάρισα φέρονται να είναι οι πρώτες πόλεις που θα αποκτήσουν κατάστημα MERE, ήδη γίνονται προετοιμασίες για τα επόμενα καταστήματα που θα ανοίξουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες σε Κόρινθο και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε 2-3 εβδομάδες -εάν τηρηθούν οι προθεσμίες- ενώ λίγο αργότερα προβλέπεται άνοιγμα και στο Αγρίνιο.

Το στοίχημα στο hard discount

Η εκπτωτική αλυσίδα έχει προετοιμάσει την είσοδό της στην Ελλάδα από την περίοδο του δεύτερου lockdown, πέρυσι το φθινόπωρο, θέτοντας στόχο, με βάση το αρχικό business plan, τα 80 σημεία. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν στοίχημα για τη ρωσική εταιρεία το εγχείρημα, το οποίο ενέχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από αυτόν με τον οποίο επιχείρησαν στην τοπική αγορά άλλοι παίκτες που δεν κατάφεραν να εδραιωθούν ή χρεοκόπησαν όπως Aldi, Dia, Plus, ακόμη και η Carrefour.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το hard discount προϋποθέτει ότι η εκπτωτική αλυσίδα θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο με non-branded και προϊόντα με τα δικά της σήματα.

Είναι όμως ζητούμενο πώς θα καταφέρει να χτίσει εμπιστοσύνη με το καταναλωτικό κοινό για τα προϊόντα της, όταν οι άλλες εταιρείες του κλάδου προσφέρουν ανταγωνιστικές πιστοποιήσεις σε θέματα διασφάλισης ποιότητας. Αυτό διευκολύνεται και από το γεγονός ότι οι χώρες έδρας τους είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα ο ισχυρός discounter της ελληνικής αγοράς, η Lidl Ελλάς, είναι θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής.

Από την άλλη μεριά, η Svetofor είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα discount στη Ρωσία, με 1.800 καταστήματα σε όλη τη χώρα και σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, ήδη λειτουργεί πολύ πέρα από τα σύνορά της, σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα, ενώ επεκτείνεται εκτός από την Ελλάδα και σε Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μάλιστα γνωστοποίησε αυτές τις μέρες και τις πόλεις όπου σχεδιάζει να αναπτυχθεί (σε Flintshire και Monmouthshire).

Παράγοντες της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς αναφέρουν ότι το concept προσαρμόζεται στις τοπικές αγορές με ευελιξία, διαθέτοντας μικρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, χαμηλό κόστος λειτουργίας και ανταγωνιστικές τιμές. Η εταιρεία προβάλλει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις χαμηλές της τιμές, τις οποίες επιτυγχάνει μέσω της άμεσης συνεργασίας με τους παραγωγούς και της αυστηρής πολιτικής διαχείρισης κόστους ενώ ειδικά στην Ελλάδα τονίζει ότι προτιμά ελληνικά προϊόντα. Απευθύνεται σε οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, που σχεδιάζουν προσεκτικά τα ψώνια τους στο super market, το οποίο επισκέπτονται 1-2 φορές την εβδομάδα. Στους προμηθευτές προσφέρει αυτόματες πληρωμές κάθε εβδομάδα για ό,τι έχει πωληθεί στη διάρκειά της και δεσμεύεται ότι ο προμηθευτής λαμβάνει στον τραπεζικό λογαριασμό του τις τιμές, όπως αναφέρονται στη σύμβαση προμήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v