Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wonderplant (Σπ. Θεοδωρόπουλος): Επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας

Συνεχίζει η εταιρεία τις επενδύσεις στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 11,5 εκατ. ευρώ στη διετία. Πτώση τζίρου 11,25% το 2020.

Wonderplant (Σπ. Θεοδωρόπουλος): Επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας

Επενδύσεις 11,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9 εκατ. ευρώ πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, υλοποίησε την τελευταία διετία η Wonderplant, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου (Chipita) με αντικείμενο την καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

H εταιρεία δεν έμεινε αλώβητη από τις παρενέργειες της πανδημίας, καταγράφοντας πτώση κύκλου εργασιών 11,25% πέρυσι. Εξάλλου, το 2020 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για την αγορά της ντομάτας, λόγω κυρίως της μεγάλης ποσότητας που έμεινε αδιάθετη όσο οι επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας ήταν κλειστές και λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος για τους παραγωγούς.

Η Wonderplant διαθέτει 160 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου-τυποποιητηρίου στην Πετρούσα Δράμας, όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας.

Ιδρύθηκε το 2011 από τους επιχειρηματίες Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή, που είδαν επενδυτική ευκαιρία στα υψηλά επίπεδα της εγχώριας ζήτησης, με πρόθεση μάλιστα να επεκτείνουν την παραγωγή μελλοντικά και σε άλλο προϊόν.

Σημειώνεται ότι η εγχώρια ζήτηση ντομάτας αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές, κάτι που συνέβη και πέρυσι, παρά την πανδημία. Παρ' όλ' αυτά οι τιμές είναι χαμηλές  και οι εγχώριες εταιρείες εμφάνισαν απώλειες το 2020 και συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Στην περίπτωση της Wonderplant το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 32,17% από 32,49% το 2019 και το καθαρό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 17,84% από 19% αντίστοιχα.

Σήμερα, στον απόηχο της πανδημίας, η εταιρεία αποφάσισε να κάνει παρεμβάσεις, με σκοπό να επεκτείνει την υπάρχουσα παραγωγική της δύναμη επεκτείνοντας τις παραγωγικές της μονάδες, έτσι ώστε το 2022 να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της.

Το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 19,213 εκατ. ευρώ έναντι 21,648 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,25%. Μάλιστα το 2020, αλλά και κατά την προηγούμενη χρήση, το σύνολο σχεδόν των πωλήσεων αφορούσε την ελληνική επικράτεια. Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν το 2020 και παρουσίασε κέρδη προ φόρων 3,427 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 16,70% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 6,699 εκατ. ευρώ έναντι 7,434 εκατ. ευρώ το 2019 (μείωση 9,9%) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ από 3,15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η εταιρεία επένδυσε σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το 2020 αλλά και το 2019, 9,036 εκατ. ευρώ και 2,475 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρόσφατα κατά 402.992,50 ευρώ, σε συνέχεια σχετικής απόφασης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 2.11.2020.

Η Wonderplant χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της καθώς και τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού και σύμφωνα με τον ισολογισμό της, το καθαρό της χρέος 31.12.2020 ήταν 25,8 εκατ. ευρώ.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Επίσης, χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά φιλική ενεργειακή τεχνολογία, με αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας και ταυτόχρονη χρήση τεχνολογίας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού ενώ εξοικονομεί υδάτινους πόρους, καθώς το θερμοκήπιο χρησιμοποιεί εξολοκλήρου υδροπονική τεχνολογία. Σε αυτό βοηθάνε και οι τρεις λιμνοδεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 43.000 κυβικών μέτρων νερού, που διαθέτει. Επίσης, για άλλη μια χρονιά πέρυσι, σε συνεργασία με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιεί έρευνα για την ανάπτυξη και την απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, ως μέσων ενεργητικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια τομάτας. Στόχος είναι η παραγωγή ωφέλιμων εντόμων από την ίδια την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v