Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από ΡΑΕ για νέες άδειες αποθήκευσης ενέργειας

Από το 2019 υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ συνολικά 99 αιτήσεις (μπαταρίες, υβριδικά, αντλησιοταμίευση), συνολικής ισχύος περί τα 9 GW. Tο μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων αυτών έχουν εγκριθεί ήδη από τον Ρυθμιστή.

Πράσινο φως από ΡΑΕ για νέες άδειες αποθήκευσης ενέργειας

Πληθαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει και του αναμενόμενου σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε χθες 8 άδειες για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες για τη ΔEΗ Ανανεώσιμες, 4 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και 1 για την εταιρεία Piritium Α.Ε., βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Damco Energy.

Οι 8 άδειες της ΔEΗ Ανανεώσιμες αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενες από Συσσωρευτές Αποθήκευσης (μπαταρίες), συνολικής ισχύος 950 MW και χωρητικότητας περί τις 3 GWh, που θα αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Ειδικότερα, δύο μονάδες (100+50 MW) προορίζονται για τη Μεγαλόπολη, πέντε (100+50+150+100+250 MW) θα γίνουν στην περιοχή της Κοζάνης και μία (150 MW) στον Φιλώτα Φλώρινας.

Πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι μονάδες αποθήκευσης ενισχύουν τη διαφοροποίηση των τεχνολογιών στο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη του ομίλου της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι οι μονάδες αυτές είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μείγμα που προγραμματίζεται και με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα επενδύει σε αυτές. Η συνολική επένδυση για την υλοποίηση των οκτώ έργων αποθήκευσης εκτιμάται σε πλέον των 500 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, οι τέσσερις άδειες για ανάλογες μονάδες αποθήκευσης που εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι συνολικής ισχύος 375 MW και έχουν γεωγραφική διασπορά. Η μεγαλύτερη, ισχύος 150 MW, θα κατασκευαστεί στην Τρίπολη Αρκαδίας, δύο από 100 MW η καθεμία, στη Νέα Σάντα Ροδόπης και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘΕ), στη Χαλκηδόνα, και μία, μικρότερη, 25 MW προορίζεται για τη Θήβα.

Μία μεγάλη μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, ισχύος 300 MW, προτίθεται να κατασκευάσει στην Κοζάνη η Piritium Α.Ε., στην οποία μέτοχοι είναι η Damco Energy, η Διεθνής Κατασκευαστική Α.Τ.Τ.Ν.Ε., η ΣΙΛΣΙΟ Κατασκευές Έργων ΑΠΕ Α.Ε. και φυσικά πρόσωπα.

Ενδεικτικό στοιχείο του μεγάλου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι το γεγονός ότι από το 2019 υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ συνολικά 99 αιτήσεις (μπαταρίες, υβριδικά, αντλησιοταμίευση), συνολικής ισχύος περί τα 9 GW.

Tο μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων αυτών έχουν εγκριθεί ήδη από τον Ρυθμιστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v