Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Χρονιά ανάκαμψης το 2021

Ανοδικές προσδοκίες σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης, μετά την περσινή «χαμένη» χρονιά λόγω της πανδημίας. Νέα κέρδη καταγράφει από την αρχή του έτους το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης. «Εκτός πεδίου» ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Centric: Χρονιά ανάκαμψης το 2021

Μετά την περσινή «χαμένη» χρονιά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στις βασικότερες δραστηριότητες της εταιρείας, οι φετινές προοπτικές διαγράφονται σαφώς καλύτερες για τη Centric καθώς φαίνεται πως ο πλανήτης επανέρχεται σταδιακά σε κατάσταση «κανονικότητας».

Το 2020 είχε κλείσει για την εισηγμένη με κύκλο εργασιών 2,57 εκατ. ευρώ (από 4,23 εκατ. το 2019), EBITDA -783 χιλ. ευρώ και τελικό αποτέλεσμα, ζημία ύψους ενός εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα πράγματα θα εξελίσσονταν ακόμη χειρότερα, αν δεν προέκυπταν κέρδη από τη διαχείριση του σημαντικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου που κατέχει η εταιρεία.

Χαρακτηριστικά επίσης στοιχεία της εταιρείας είναι ότι στις 31/12/2020 είχε καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) ύψους 30,14 εκατ. ευρώ και θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μείον σύνολο δανειακών υποχρεώσεων) 18,77 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει ξεκινήσει με καλύτερους οιωνούς για τη Centric, καθώς, μεταξύ άλλων:

  • Το ξενοδοχείο που διαθέτει στη Μύκονο έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του, όταν πέρυσι αυτό είχε γίνει τον Ιούλιο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη φετινή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι αυτή θα εξελιχθεί αρκετά καλύτερα από την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στον κλάδο της «εν πλω ψυχαγωγίας», οι εξελίξεις τόσο στα μέτωπα της κρουαζιέρας όσο και σε αυτά των γραμμών της Αδριατικής είναι καλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες και όλα δείχνουν πως οι σχετικές επιδόσεις θα είναι αρκετά βελτιωμένες σε σύγκριση με τις περσινές.
  • Ανάλογη συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στη δραστηριότητα της ενοικίασης σκαφών.
  • Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, η τρέχουσα αποτίμησή του έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα αναμένονται έσοδα από τόκους και μερίσματα.

Ο τομέας δραστηριοποίησης στην εστίαση (πολύ μικρή συμμετοχή στα συνολικά μεγέθη) βρισκόταν υπό εξέταση ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ η εταιρεία δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον για λήψη άδειας στοιχηματισμού στην τρέχουσα διαδικασία που δρομολογείται από την κυβέρνηση, ούτε και φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση επαναδραστηριοποίησης στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών στο ορατό μέλλον.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο και ότι από το Νοέμβριο του 2020 έχει το δικαίωμα επαναδραστηριοποίησης σε αυτόν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει -επί του παρόντος τουλάχιστον- η σχετική πρόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v