Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε υπό όρους η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie

Οι δικαστές, ανέβαλαν την έκδοση οριστικής απόφασης δίνοντας προθεσμία 4 μηνών στην Folli Follie προκειμένου να προσκομίσει στο δικαστήριο τροποποιημένη την επίμαχη συμφωνία.

Εγκρίθηκε υπό όρους η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie

Eγκρίθηκε αλλά δεν επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie με τους πιστωτές της.

Στην υπ’ αριθμον 168/2021 απόφαση που δημοσίευσε το δικαστήριο, ως όρος για την επικύρωση της απόφασης τίθεται, η απαλοιφή από την συμφωνία των όρων για την άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων κινητικής και ακίνητης περιουσίας των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Ειδικότερα, οι δικαστές, ανέβαλαν την έκδοση οριστικής απόφασης δίνοντας προθεσμία 4 μηνών στην Folli Follie προκειμένου να προσκομίσει στο δικαστήριο τροποποιημένη την επίμαχη συμφωνία, η οποία πλέον δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τις απαιτήσεις για άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων που επιβλήθηκαν στα κατηγορούμενα για σωρεία κακουργημάτων μέλη της ιδρυτικής οικογένειας.

Κατά πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασης οι δικαστές επισημαίνουν ότι το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο καθώς και ότι οι πιστωτές θα μπορέσουν να εισπράξουν, έστω και «κουρεμένο», μέρος των οφειλομένων.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαστές απέρριψαν την παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στη διαδικασία με την οποία ζητούσε να απορριφθεί η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας.

Ως προς τα αιτήματα άρσης των δεσμεύσεων, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι οι μόνοι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε τυχόν άρσεις είναι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και τα δικαστικά όργανα (εισαγγελείς, ανακριτές).

Εκτός αίτησης τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie

Οπως προαναφέρθηκε η εταιρεία έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να τροποποιήσει την αίτηση επικύρωσης στο σκέλος των δεσμεύσεων των περιουσιακών της στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Θα επιταχύνει ωστόσο τη διαδικασία, καθώς πρόκειται για ζωτικής σημασίας assets σε μια περίοδο που έχει να διαχειριστεί και την αρνητική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για το πακέτο μετοχών της Dufry. Πρόκειται για βασικά στοιχεία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με στελέχη της Folli Follie, που δεν έχουν ακόμα επίσημη ενημέρωση για την απόφαση, φαίνεται να έκρινε ρεαλιστικό το σχέδιο θεωρώντας ότι οι πιστωτές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους έναντι της ζημιάς που θα υποστούν σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας. Επίσης η συμφωνία κρίνεται ότι είναι υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου. Αυτές είναι και οι δύο βασικές θέσεις της εταιρείας που οδήγησαν το Πρωτοδικείο Αθηνών στην απόφαση να εγκρίνει την αίτηση της Folli Follie στο πλαίσιο των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Αυτό που ζητά το Πτωχευτικό Δικαστήριο όμως προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης είναι αλλαγή διατύπωσης στο σημείο που αφορά στην άρση των δεσμεύσεων της Αρχής, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα ποινικού δικαστηρίου. Ως αναρμόδιο το Πρωτοδικείο Αθηνών, σημειώνουν πηγές της εταιρείας, ζητά να αποσυρθεί το αίτημα για τις δεσμεύσεις προκειμένου να προχωρήσει, μετά την έγκριση, και στην επικύρωσή της αίτησης.

Η εταιρεία αφού προσφύγει σε ποινικό δικαστήριο, κατόπιν με βούλευμα θα αναμένει την άρση των δεσμεύσεων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v