Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Ολική επαναφορά στην κερδοφορία για το σύνολο του δικτύου

Τα projects σε Λάρισα και Ιωάννινα, η ενεργοποίηση της Trade Estate, το νέο deal στο retail και τα πλάνα για την εποχή μετά την Covid-19. Πώς τοποθετήθηκαν Βασίλης Φουρλής και Απόστολος Πεταλάς στη Γ.Σ.

Fourlis: Ολική επαναφορά στην κερδοφορία για το σύνολο του δικτύου

Με κερδοφόρα όλα τα καταστήματα του δικτύου του στο τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων σε Λάρισα και Ιωάννινα, ενεργοποίηση της Trade Estate και είσοδο σε νέο κλάδο retail, ο όμιλος Fourlis θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναδύονται στο οικονομικό περιβάλλον, ενόψει της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά είπε εν ολίγοις η διοίκηση του ομίλου Fourlis, με επικεφαλής τον Βασίλη Φουρλή (φωτ.), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά. Σύμφωνα με τον Απόστολο Πεταλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου, το α’ εξάμηνο του 2021 κλείνει για τον όμιλο με υψηλότερη κερδοφορία, ακόμη και από αυτήν του 2019 και διψήφια αύξηση πωλήσεων. Ο κ. Πεταλάς σημείωσε μάλιστα ότι η κερδοφορία του ομίλου στο α’ εξάμηνο του 2021 υπολογίζεται να είναι καλύτερη συγκρινόμενη με την κερδοφορία των αντίστοιχων περιόδων της τελευταίας εξαετίας. Το γεγονός αποδόθηκε στο υγιές μεικτό περιθώριο κέρδους, στη διαχείριση των εξόδων σε συνδυασμό με την επέκταση -το 2020 επένδυσε 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5 εκατ. ευρώ πάνω από την περασμένη χρονιά.

Η ΙΚΕΑ απορροφά τις αυξήσεις ναύλων και α' υλών

Σημειώνεται ότι ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει κινδύνους από αύξηση των πρώτων υλών και ναύλων, καθώς και τις δυσκολίες στις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς οι στρατηγικοί του συνεργάτες ΙnterIkea και Intersport αλλά και οι μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών Nike και Adidas διαχειρίζονται επαρκώς αυτές τις προκλήσεις. Ειδικά από την πλευρά της ΙΚΕΑ έχει εξασφαλιστεί ότι με ορίζοντα τους επόμενους 18 μήνες, μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς, η επίδραση στον όμιλο, εάν υπάρχει, θα είναι πολύ μικρή.

Εξυγίανση του δικτύου

Σχετικά με την εξυγίανση του δικτύου, ειδικά σε Λάρισα και Ιωάννινα, ενόψει της μετατροπής των καταστημάτων σε μικρότερα ΙΚΕΑ, ολοκληρώνεται η φάση της εθελουσίας εξόδου, το κόστος της οποίας θα περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Θα ακολουθήσει η αξιοποίηση των ακινήτων με είσοδο νέων retailers, όπως ενδεικτικά στα Γιάννενα λειτουργεί H&M, τοποθετείται Intersport και αναμένεται η είσοδος και άλλων σημάτων.

Επιπλέον του φυσικού δικτύου η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις στο online κανάλι. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με νέους παρόχους υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων microsoft και google. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε οι επιδόσεις να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των μετόχων.

Η ΑΕΕΑΠ

Αναφορικά με την ΑΕΕΑΠ, όπως ανέφερε ο κ. Πεταλάς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Trade Estate θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι σε θέση εκτελέσει το έργο ανάπτυξής της ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου. Ο κ. Φoυρλής σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αναζήτησης επενδυτή, καθώς η εταιρεία έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό κι επομένως διαθέτει την άνεση να υποστηρίξει την ανάπτυξή της μέσω δανεισμού, κάτι που επιβάλλεται άλλωστε για τη βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο assets άνω των 100 εκατ. ευρώ, κυρίως ακίνητα των σημάτων του ομίλου, κάτι που θα ανατραπεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Το ομολογιακό

Σχετικά με το ομολογιακό της Housemarket, που λήγει σε 4 μήνες, η διοίκηση του ομίλου Fourlis ανέφερε ότι εξετάζονται όλες τις επιλογές για την αναχρηματοδότησή του και μια από αυτές είναι η επανέκδοση του ομολόγου.

Το ντεμπούτο σε νέο κλάδο retail

Σχετικά με τον νέο κλάδο retail, ντιλ που αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, οι συζητήσεις είχαν αρχίσει πριν 3 χρόνια ενώ όπως υπενθύμισε ο κ. Φoυρλής το σχέδιο υπάρχει από την εποχή της αποεπένδυσης του ομίλου από τον κλάδο των ηλεκτρικών ειδών, το οποίο αναβλήθηκε την προηγούμενη δεκαετία λόγω της κρίσης. Διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα αφορά την ανάπτυξη ενός ή περισσότερων concept του νέου κλάδου στις χώρες που έχει ήδη παρουσία, με φυσικά και online καταστήματα.

Εν κατακλείδι, στο τέλος του 2021 ο όμιλος θα διαθέτει 150 σημεία πώλησης (ΙΚΕΑ, Intersport, The Athlete’s Foot) σε 5 χώρες και στο τέλος της χρήσης δεν θα έχει κανένα ζημιογόνο κατάστημα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, όπου έχουν μείνει με 13 σημεία από τα 25 που λειτουργούσε στην αρχή της χρονιάς. Ταυτόχρονα θα διαθέτει δύο υπερσύγχρονα Logistic Centers, θα έχει ενεργοποιήσει την Trade Estate και θα έχει να πει περισσότερα για τα concept της νέας δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v