Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒ: Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές στο ράφι

Απορροφήθηκε από την αλυσίδα μέρος των αυξήσεων σε μεταφορικά και πρώτες ύλες. Προβλέπει στο επόμενο διάστημα να περνάνε στο ράφι κάποιες αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κυρίως στα Μη Τρόφιμα.

ΑΒ: Πώς διαμορφώνονται τώρα οι τιμές στο ράφι

Η ΑΒ Βασιλόπουλος κατάφερε να απορροφήσει μέχρι σήμερα σημαντικό μέρος των αυξήσεων σε μεταφορικά και πρώτες ύλες και «τρέχει» στο 5μηνο με αποπληθωρισμό της τάξης του 1% με 1,5% σε σχέση με πέρυσι, υποστηρίζουν πηγές της εταιρείας.

Με όρους αξίας αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις της αλυσίδας μειώνονται 1%-1,5%, καθώς απορροφά την αύξηση του κόστους. Η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέλος της Ahold Delhaize, ενός από τους 10 μεγαλύτερους retailers στον κόσμο -μαζί με τη Walmart, την Amazon, την Carrefour, τους ισχυρούς hard discounters Lidl και Aldi- έχει την ευελιξία να καλύψει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται για μακρό διάστημα, καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν δίνει κάποιο σήμα άμεσης εξομάλυνσης της διαταραχής και από την άλλη μεριά, η επιστροφή της αγοράς των supermarket στην κανονικότητα σημαίνει πτώση της ζήτησης. Ήδη τα στοιχεία της IRI αναφέρουν πτώση 6% στις πωλήσεις των supermarket τον Μάιο.

Τα στοιχεία της ΑΒ Βασιλόπουλος, του δεύτερο μεγαλύτερου παίκτη της οργανωμένης λιανεμπορικής αγοράς στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2020, δίνουν το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά και πιθανόν προοιωνίζονται μερικές αλλαγές που θα δούμε στο εγγύς μέλλον.

Όπως σχολιάζουν στο Euro2day.gr στελέχη της εταιρείας, η πανδημία πίεσε κοστολογικά κάποιες περιοχές όπως είναι τα μεταφορικά, με την αύξηση στα ναύλα των πλοίων αλλά και οι πρώτες ύλες, με τη σημαντική αύξηση των τιμών.

Σε επιμέρους προϊόντα, η εταιρεία επιβεβαιώνει τη σημαντική αύξηση στις τιμές των σπορέλαιων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες από παράγοντες του χονδρεμπορίου, λόγω ελλείψεων στην παγκόσμια αγορά αλλά και στο ελαιόλαδο, λόγω αύξησης της πρώτης ύλης.

«Παρ' όλα αυτά η ΑΒ Βασιλόπουλος κατάφερε να απορροφήσει μέχρι τώρα σημαντικό μέρος των αυξήσεων αυτών και τρέχουμε το 5μηνο με αποπληθωρισμό της τάξης του 1% με 1,5% σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή στην εταιρεία, προβλέποντας ότι «κατά το επόμενο διάστημα, ίσως δούμε να περνάνε στο ράφι κάποιες αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κύρια στα Μη Τρόφιμα».

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι ο αποπληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που ενισχύει την αξία του χρήματος και υπογραμμίζεται από πολλούς λιανέμπορους της τοπικής αγοράς, αλλά και το ΙΕΛΚΑ, το οποίο σε πρόσφατη έρευνά του σημείωνε ότι τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα κινείται 1,3% κάτω από τα επίπεδα του περσινού Απριλίου, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2013.

Ο μ.ο. τετραμήνου είναι επίσης χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη του τετραμήνου του 2020 (106,44 από 107,7 αντίστοιχα). Οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος της ενέργειας, που καλούνται να καταβάλλουν οι παραγωγοί, μεταφέρονται πλέον στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας αξίας και άρα είναι προ των πυλών αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή σε μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων στο ράφι τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v