Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στα 500 εκατ. το ποσό από το «πράσινο ομόλογο», στο 3,375% το κουπόνι

Με μεγάλη υπερκάλυψη, πάνω από τέσσερις φορές, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ. Υποχώρησε η απόδοση του τίτλου στο 3,375%. Σε αύξηση της ονομαστικής αξίας της έκδοσης στα 500 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. προχώρησε η ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Στα 500 εκατ. το ποσό από το «πράσινο ομόλογο», στο 3,375% το κουπόνι

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ. 

Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε τελικά στο 3,375% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές υπερέβησαν τα 2,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού πάνω από τέσσερις φορές.  

Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση του τίτλου υποχώρησε λόγω της ισχυρής ζήτησης, από τα επίπεδα 3,5 - 3,75%, ενώ η ΔEΗ προχώρησε σε αύξηση της συνολικής ονομαστικής αξίας της έκδοσης στα 500 εκατ. από 350 εκατ. 

"Η επιχείρηση θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο και πιο ακριβό δανεισμό και θα έχει έτσι καλύτερα αποτελέσματα", δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε συνέδριο.

Πηγές της επιχείρησης ανέφεραν ότι η ΔEΗ είναι η τρίτη επιχείρηση διαχρονικά στην Ελλάδα που εκδίδει 7ετές ομόλογο (οι άλλες δύο είναι ο ΟΤΕ και ο Τιτάνας). Τόνιζαν ακόμη ότι και σε αυτήν την έκδοση, όπως και στο προηγούμενο ομόλογο αειφορίας που εκδόθηκε το Μάρτιο, συμμετείχαν σημαντικοί μεγάλοι ξένοι επενδυτές οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις θα καλύψουν περίπου τα δύο τρίτα του ποσού που αντλεί η ΔEΗ.

Η ανακοίνωση της ΔEΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔEΗ») ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της προσφοράς (η «Προσφορά») ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις και με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,375% και λήξη το 2028 (οι «Ομολογίες» ή «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας»), με τιμή έκδοσης 100%. Οι Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔEΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών με Ρήτρα Αειφορίας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 21η Ιουλίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

Πού θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα 

Υπενθυμίζεται πως η ΔEH ανακοίνωσε ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔEH σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών και οι Αlpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v