Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θερμός» Αύγουστος για την Τράπεζα Πειραιώς

Τρεις δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις Leasing (Sunshine). Ποιοι το διεκδικούν και πού διαμορφώνεται η αξία των εξασφαλίσεων. Κατατέθηκαν ενδεικτικές προσφορές για «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια.

«Θερμός» Αύγουστος για την Τράπεζα Πειραιώς

Χωρίς να επηρεαστεί από τη θερινή ραστώνη εξελίσσεται το πρόγραμμα επιθετικής εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς καθώς μέσα στον τρέχοντα μήνα η τράπεζα έλαβε δεσμευτικές προσφορές για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις Leasing (Sunshine) καθώς και ενδεικτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια (Dory).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει στα χέρια της τρεις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing), μικτής λογιστικής αξίας 535 εκατ. ευρώ.

Τα private equity funds Bain και Fortress καθώς και η καναδική εταιρεία Canadian Professional Insurance Broker (CPIB), μαζί με έναν εγχώριο mega-servicer (σ.σ. σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πρόκειται για τη Cepal), αποτελούν τους τρεις που διεκδικούν την απόκτηση του χαρτοφυλακίου.

Οι προσφορές εξετάζονται από την τράπεζα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, αν θα ζητηθούν βελτιωτικές ή θα ανακηρυχθεί, με βάση τις δεσμευτικές, προτιμητέος επενδυτής, με τον οποίο η Πειραιώς θα εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA).

Tο χαρτοφυλάκιο Sunshine περιλαμβάνει περίπου 5.000 συμβάσεις leasing 2.300 επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 80%) είναι μικρομεσαίες. Το 65% των προς πώληση συμβάσεων leasing είναι μη εξυπηρετούμενες και το υπόλοιπο 35% ρυθμισμένες. Η αξία των εξασφαλίσεων, που έχουν οι λόγω συμβάσεις, υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν στην αξία των ενεχυριασμένων ακινήτων.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πειραιώς έλαβε μη δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα και κάποια ρυθμισμένα ναυτιλιακά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 800 εκατ. ευρώ. Η περίμετρός του περιλαμβάνει δάνεια 18 ναυτιλιακών ομίλων, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Στις οικονομικές καταστάσεις Β' τριμήνου αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο όμιλος όριζε σενάριο πώλησης, με πιθανότητα 100%, η εκτιμώμενη επιπρόσθετη ζημιά προ φόρων για τα δύο παραπάνω χαρτοφυλάκια (Sunshine και Dory) δεν θα ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix, Vega) και έχει υπογράψει SPA για άλλη μια (Sunrise 1), αποαναγνωρίζοντας δάνεια, συνολικής μικτής αξίας 14 δισ. ευρώ. Ακολουθούν δύο ακόμη τιτλοποιήσεις (Sunrise 2 και 3). Το project Sunrise 2, που δρομολογείται, περιλαμβάνει ρυθμισμένα δάνεια 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Sunrise 3 θα περικλείει τα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ενδέχεται να ολοκληρώσει φέτος το τεράστιο πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του εξόδου των προβλέψεων και υψηλότερη κερδοφορία από το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v