Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «άσκηση» της Ακτωρ και το rebound στα έσοδα παραχωρήσεων

Διακυμάνσεις έως ότου ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση του κατασκευαστικού βραχίονα. Στο 1,7 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, με προσθήκη νέων συμβάσεων και στο βάθος η Ψυττάλεια. Η πρόοδος στους τομείς παραχωρήσεων, ενέργειας και real estate.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «άσκηση» της Ακτωρ και το rebound στα έσοδα παραχωρήσεων

Στην κεφαλαιακή θωράκιση του ομίλου μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ και στη διαρκή προσπάθεια περιορισμού των διοικητικών εξόδων αλλά και της στροφής σε κερδοφόρες δραστηριότητες επικεντρώθηκε η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά τη χθεσινή παρουσίαση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου στους αναλυτές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ήδη έχει επιτευχθεί περιορισμός εξόδων διοίκησης κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 χρόνων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το management), ενώ παράλληλα επανέλαβε πως ο όμιλος επιχειρεί να απαγκιστρωθεί από μη κερδοφόρες αγορές, παραμένοντας ενεργός σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθ. Μπουλούτας παραδέχθηκε πως στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει «διακύμανση» από τρίμηνο σε τρίμηνο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό βραχίονα, τη θυγατρική Άκτωρ, η οποία εξακολουθεί να υποαποδίδει. Σημειώνεται πως η αρχική εκτίμηση του management είναι πως ο κλάδος των κατασκευών θα βρεθεί σε φάση ισορροπίας έως το τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σε επίπεδο σύναψης νέων συμβάσεων, η Άκτωρ ενισχύθηκε με την υπογραφή έργων ύψους 197 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της στο 1,7 δισ. ευρώ. Ειδική μνεία έγινε από τη διοίκηση του ομίλου όσον αφορά τo έργο 5ετούς σύμβασης συντήρησης της Ψυττάλειας (προϋπολογισμού 320 εκατ.ευρώ), μετά την απόφαση του ΣτΕ μέσα στον Αύγουστο που έκρινε ως μόνη παραδεκτή προσφορά αυτή της κοινοπραξίας Άκτωρ-Άβαξ-ΕΡΓΟΤEΜ, απορρίπτοντας την προσφυγή της ΕΥΔAΠ κατά πρόσφατης απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει προς το παρόν προχωρήσει, ώστε η κοινοπραξία να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Πέραν αυτού, ο τομέας κατασκευών έχει ήδη μέσα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ανακηρυχθεί μειοδότης για νέες συμβάσεις έργων ύψους 98 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των κατασκευών μέσω της Ακτωρ δέχθηκε επίδραση σε επίπεδο κερδοφορίας και από την αρνητική έκβαση της διαιτησίας για έργο του Μετρό στο Κατάρ. Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης υπέρ υπεργολάβου τον Ιούλιο, η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε να εγγράψει προβλέψεις ύψους 26,15 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, γεγονός που επηρέασε σε απόλυτα νούμερα τα κέρδη EBITDA.

Ανάκαμψη εσόδων από παραχωρήσεις

Ο τομέας των παραχωρήσεων και ειδικότερα το σημαντικότερο έργο αυτών, η Αττική Οδός (κοινοπραξία Άκτωρ-Αβαξ), τέθηκε προς συζήτηση στο πλαίσιο των ερωτήσεων των αναλυτών, με τον κ. Μπουλούτα να σημειώνει πως προς το παρόν δεν υπάρχει ορατή εξέλιξη για τη σύμβαση που λήγει το 2024.

Αναφέρθηκε ωστόσο ότι στο εξάμηνο του 2021, η διέλευση από τον αυτοκινητόδρομο αυξήθηκε κατά 4% ενώ στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έχει αγγίξει πλέον τα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται δε ότι η κοινοπραξία έχει αποζημιωθεί από τις συνέπειες της πανδημίας στα έσοδά της μέσω ασφαλιστήριων συμβολαίων

Στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, η Eλλάκτωρ ανακοίνωσε την είσοδό της στον τομέα της αποθήκευσης και ότι εξασφάλισε άδειες παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 140 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης ότι η εταιρεία έχει αιτηθεί στον ρυθμιστή και πρόσθετες άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 97 MW και έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 417 MW. Σχετικά με τη συνεργασία με την EDPR για τα έργα ΑΠΕ στην Εύβοια, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι συνεχίζεται κανονικά η προεργασία για την αδειοδότηση. Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου φτάνει τα 493 MW, ενώ άλλα 88 MW αιολικών αναμένεται να παραδοθούν μετά το 2023.

Σε σχέση με τον βραχίονα real estate και το Cambas Project, συνεχίζεται η διάρθρωση νέου master plan με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του έτους, το οποίο θα καθορίσει και το μοντέλο χρηματοδότησης του project.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v