Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τα χαμόγελα για το τίμημα και τα επόμενα βήματα

Πού θα διαθέσει ο όμιλος ΕΛΠΕ τα χρήματα που του αναλογούν από το τίμημα των 733 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης και τις εκκρεμότητες για τις ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τα χαμόγελα για το τίμημα και τα επόμενα βήματα

Χαμόγελα ικανοποίησης επικρατούν από το μεσημέρι της Πέμπτης στα στρατόπεδα του Δημοσίου και της ΕΛ.ΠΕ. Η βελτιωμένη οικονομική προσφορά που υπέβαλε η Italgas S.p.A. για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές ως «εξαιρετική». Οδεύει, έτσι, προς ολοκλήρωση, μετά από δύο χρόνια, η πρώτη από τις πέντε ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες έδωσε εμβληματικό χαρακτήρα η παρούσα κυβέρνηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε το νέο τίμημα των 733 εκατ. ευρώ και ανακήρυξε την Italgas προτιμητέο επενδυτή.

Από το ποσό αυτό, τα 256,6 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στα ταμεία των ΕΛ.ΠΕ. (ως κάτοχος του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, προτίθεται να τα διαθέσει σε αναπτυσσόμενες δραστηριότητες του ομίλου. Τα υπόλοιπα εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Δημοσίου.

Με βάση τη διαδικασία, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και μετά την έγκρισή του θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβατικών κειμένων της συναλλαγής.

Το επόμενο απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης είναι το τίμημα που θα υποβάλει η Italgas για την εξαγορά του 49% της ENI Gas e Luce, μετόχου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Η Italgas θα αποκτήσει έτσι το 100% της θυγατρικής, μαζί με την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ, καθώς και τα δικαιώματα επί των δικτύων διανομής.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε εξέλιξη είναι τρεις ακόμη ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.

  • Από το ΤΑΙΠΕΔ, της ΛΑΡΚΟ και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, στην Καβάλα.
  • Από τη ΔΕΗ, για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η τύχη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v