Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με λιτή δομή προσφέρεται στους επενδυτές η Attica Bank

Μειώνει δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό, πουλά τον τομέα POS και αντλεί ρευστότητα από την πλατφόρμα Raisin. Η απόσυρση των Ολλανδών και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι. Θα βάλει «φρέσκα» κεφάλαια το ΤΜΕΔΕ.

Με λιτή δομή προσφέρεται στους επενδυτές η Attica Bank

Στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η διοίκησή της, κατά την εισηγητική ομιλία του προέδρου προς τους μετόχους, απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το concept, με το οποίο επιχειρείται να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, που θα καλύψει μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου.

Ο κ. Κων/νος Μακέδος, πρόεδρος της Αttica Bank, περιορίστηκε να τονίσει ότι η διοίκηση αντιμετωπίζει δυναμικά τις συνέπειες του παρελθόντος, εξυγιαίνοντας πλήρως τον ισολογισμό της και διαθέτει στιβαρό σχεδιασμό για το μέλλον.

Για το σκέλος της εξυγίανσης του ισολογισμού, η Attica έχει παράσχει αναλυτικές πληροφορίες καθώς πήρε στο Δ' τρίμηνο του 2020 το συντριπτικό μέρος των ζημιών (προβλέψεων), προκειμένου να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Μετά τις παραπάνω ζημιές και την υποχώρηση των κεφαλαιακών δεικτών κάτω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, η τράπεζα υποχρεώθηκε να συντάξει πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan), για την περίοδο 2021-23, τα βασικά σημεία του οποίου έχουν ανακοινωθεί και η υλοποίησή τους έχει ξεκινήσει.

Η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ Δημοσίου, προκειμένου να συμψηφίσει οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση (Deferred Tax Credit- DTC) 151,8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, με καταβολή ισόποσου «ζεστού» χρήματος. Η μετατροπή, όμως, του άυλου DTC σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο βελτίωσε οριακά τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Εξού και το «κλειδί» για τη σωτηρία της τράπεζας και την ευαγγελιζόμενη αλλαγή σελίδας είναι η εξεύρεση ομάδας βασικών επενδυτών, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αύξησης κεφαλαίου μεταξύ 120 με 240 εκατ. ευρώ.

Της αύξησης θα προηγηθεί η μετατροπή των warrants σε μετοχές, reverse split και μείωση μετοχικού κεφαλαίου με σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, ώστε οι νέοι επενδυτές να πάρουν την τράπεζα καθαρή και το μεγαλύτερο μέρος των νέων κεφαλαίων να χρηματοδοτήσει την επιδιωκόμενη πιστωτική επέκταση. Οι μέτοχοι της τράπεζας εξουσιοδότησαν το Δ.Σ, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε ΑΜΚ, με μερική ή ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Το concept με το οποίο επιδιώκεται να πωληθεί η Αttica Bank δεν έχει ανακοινωθεί. Από τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, όμως, προκύπτουν στοιχεία που ενδεχομένως δείχνουν την κατεύθυνση.

Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου η Αττικής έκλεισε τέσσερα καταστήματα, ενώ κατά την πρώτη φάση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αποχώρησαν 60 άτομα. Δεν έχουν διευκρινισθεί οι λόγοι για τους οποίους η Attica έβαλε λουκέτο σε 4 από τα περίπου 50 καταστήματά της και κυρίως αν θα συνεχισθεί ο περιορισμός δικτύου.

Επιπρόσθετα, από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι η Attica ξεκίνησε προ μηνών συνεργασία με την πλατφόρμα αποδοχής καταθέσεων Raisin, μέσω της οποίας είχε αντλήσει ως την 30ή Ιουνίου ρευστότητα 115 εκατ. ευρώ. Σε μια περίοδο που αυξήθηκαν σημαντικά οι καταθέσεις και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες καταβάλλουν εμφανή προσπάθεια να στρέψουν καταθετικά κεφάλαια σε επενδυτικά/ασφαλιστικά προϊόντα, η απόφαση της Attica να συνάψει συνεργασία με πλατφόρμα καταθέσεων προκαλεί εντύπωση.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση, «τρέχει» διαδικασία για την απόσχιση και πώληση του τομέα αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS), κίνηση, που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει στην εγγραφή κεφαλαιακού κέρδους.

Πρακτικά, η Attica δείχνει να οδηγείται σε ένα μοντέλο λιτής δομής, το οποίο θα επιτρέψει ακόμη και τη μετατροπή της σε challenger bank. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει, όμως, ο νέος βασικός μέτοχος, εφόσον ευοδωθεί η διαδικασία, που τρέχουν ως σύμβουλοι Euroxx και Axia.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, οι Ολλανδοί της Reggeborgh απέσυραν το ενδιαφέρον τους για να επενδύσουν στην Τράπεζα Αττικής. Πλέον, στη διαδικασία παροχής ενημέρωσης, μέσω Virtual Data Room, παραμένουν το σχήμα Bain - JC Flowers, η Ellington και κάποιοι ακόμη επενδυτές, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει.

Εφόσον βρεθεί βασικός επενδυτής ή ομάδα βασικών επενδυτών, νέα κεφάλαια προσανατολίζονται να βάλουν εκ νέου οι Μηχανικοί, μέσω του ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να διατηρήσουν ποσοστό της τάξης του 15% με 20% στη νέα Attica. Αντίθετα, το Δημόσιο δεν προτίθεται να ασκήσει τα δικαιώματα, που αντιστοιχούν στις μετοχές τις οποίες θα αποκτήσει (πέριξ του 60% με 70% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας), μετά την άκαρπη, όπως όλα δείχνουν, προσπάθεια πώλησης των warrants.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v