Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτόπουλος: Εργαλείο ιδιωτικοποίησης η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Στο ΔΣ δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων, κοστολογημένο, με απαιτήσεις χρηματοροών, ώστε να γίνει κάποια στοιχειώδης συζήτηση για το αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι στήριξης, δηλώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Φωτόπουλος: Εργαλείο ιδιωτικοποίησης η ΑΜΚ της ΔΕΗ

«Όλα γίνονται για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Όλα γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης του ελληνικού λαού, που είναι δογματική νεοφιλελεύθερη εμμονή της Ν.Δ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη μη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου γίνεται μόνο και μόνο αφενός για να δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν ξένα funds στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, αφετέρου δε, για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του Νίκου Φωτόπουλου, Μέλους ΔΣ ΔEΗ Α.Ε., Εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Είναι έτσι;»

Αναλυτικά στο πλήρες κείμενο αναφέρει:

«ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;

Λέει η κυβέρνηση:

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της χρηματορροών είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας. Γίνεται για να βρεθούν χρήματα να υλοποιηθεί το επενδυτικό της πλάνο».

Απάντηση: Είναι ψέμα.

Κατ’ αρχάς το πρώτο που πρέπει να πει κανείς είναι ποιο επενδυτικό πλάνο;

Αυτό που δεν κουβεντιάστηκε ποτέ επί της ουσίας στο ΔΣ της επιχείρησης;

Η έκθεση ιδεών που μας παρουσιάστηκε εν ριπή οφθαλμού μέσα σε 15’ σε 26 διαφάνειες;
Αυτό για το οποίο πριν προταθεί η ιδέα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν κουβεντιάσαμε ποτέ αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής στήριξής του;

Στο ΔΣ δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων, κοστολογημένο, με απαιτήσεις χρηματοροών κάθε χρόνο, ώστε να γίνει κάποια στοιχειώδης έστω συζήτηση για το αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής στήριξής του.

Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι με αυτές τις διαδικασίες έχει εγκριθεί επενδυτικό σχέδιο.

Συναδέλφισσες, -φοι

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται όπως υποκριτικά λένε για να βρει χρήματα η ΔEΗ, ώστε να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.

Απόδειξη τούτου είναι ότι η ΔEΗ σήμερα, κυρίως χάρη στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων από τον Σεπτέμβρη του 2019 και τα 500 εκατ. που πήρε από την τιιτλοποίηση (έστω με ένα χρόνο καθυστέρηση), δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Επιπροσθέτως τα παρακάτω στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

α. πριν 4 ημέρες, η επιχείρηση ανακοίνωσε λειτουργική κερδοφορία ΕΒΙΤDA για το πρώτο εξάμηνο 471,5 εκ. €
β. έχει τη μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.
γ. θα εισπράξει 1,3 δισ. (και όχι 2,1 δισ. με τα ψέματα του κ. Σκρέκα) από το ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
δ. το χρήμα σήμερα για πράσινη ανάπτυξη είναι άφθονο και πάμφθηνο.

Όμως πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Υπάρχει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης από τον κορωνοϊό, από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση τα προορίζει για τους ιδιώτες και όχι για τη ΔEΗ.

Συναδέλφισσες, -φοι

Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι δεν χρειάζεται καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όλα γίνονται για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΗ. Όλα γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης του ελληνικού λαού, που είναι δογματική νεοφιλελεύθερη εμμονή της Ν.Δ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη μη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου γίνεται μόνο και μόνο αφενός για να δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν ξένα funds στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, αφετέρου δε, για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Για όποιον έχει αμφιβολίες ως προς αυτό παραθέτω απόσπασμα από την Καθημερινή της Κυριακής με τίτλο

«Εξι funds είπαν "ναι" στην αύξηση κεφαλαίου». Συγκεκριμένα η Καθημερινή της Κυριακής γράφει:

«Tουλάχιστον έξι επενδυτικά funds φέρεται να έχουν "κλειδώσει" τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου της ΔEΗ κατά την πρώτη διερεύνηση της αγοράς που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τα BlackRock Fidelity, Apollo, Bluecrest, Pictet και KKR».

Λέει η κυβέρνηση:

«Έχει άλλωστε αποδειχθεί σε ό,τι αφορά το ποσοστό καταστατικής πλειοψηφίας ότι ένα ποσοστό του πλειοψηφούντος μετόχου στο 34% με ευρεία διασπορά μετοχών δεν οδηγεί σε απώλεια του πραγματικού ελέγχου επί μιας ανώνυμης εταιρείας από τον πλειοψηφούντα μέτοχο».

Απάντηση: Είναι ψέμα.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι οι δυνατότητες που σου δίνει το 34% είναι ίδιες με το να κατέχεις το 51% των μετοχών. Αν ήταν έτσι, γιατί όλα τα κόμματα και μέχρι πρότινος και το κόμμα της Ν.Δ. έλεγαν και ξαναέλεγαν, έγραφαν και ξαναέγραφαν στα κυβερνητικά τους προγράμματα ότι το ελληνικό δημόσιο πάντα πρέπει να κατέχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51% των μετοχών;

Ρωτώ τον κ. Πρωθυπουργό που πριν λίγες μέρες χρησιμοποίησε τη ΔEΗ ως μοχλό πίεσης προς τους ιδιώτες προμηθευτές για τη συγκράτηση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος: Eάν το κράτος δεν κατείχε το 51% θα μπορούσε να το κάνει;

Μεθαύριο, αν και εφόσον περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησής του και το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου περιοριστεί στο 34%, θα μπορεί να το κάνει;

Η απάντηση είναι πως όχι, γιατί οι μέτοχοι που δεν δραστηριοποιούνται για να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες δεν θα το επιτρέπουν. Όσο δε για τα περί ευρείας διασποράς των μετοχών, πέρα από το ότι αυτό δεν θα γίνει, αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αρχικώς γίνεται, δεν ξέρουμε πώς και με ποιους τρόπους μια σειρά κερδοσκοπικά funds μπορούν να μαζέψουν τις μετοχές;

Μια και δύο φορές έχει γίνει σε μια σειρά επιχειρήσεις;

Συναδέλφισσες, -φοι

Η απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του δημοσίου στους ιδιώτες είναι εγκληματική απόφαση.

Είναι εγκληματική απόφαση, γιατί αφενός μεν το κράτος παραδίδει ένα βασικό εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, αφετέρου δε, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις των τιμολογίων.

Αυτό έγινε παντού.

Όπου το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας παραδόθηκε από τα χέρια του δημοσίου στους ιδιώτες αυτό έγινε. Οι ιδιώτες δεν δραστηριοποιούνται για την ψυχή της μάνας τους. Ο Θεός τους, το κίνητρό τους είναι ένα και μόνο ένα. Το κέρδος.

Αυτό το κέρδος, είναι διαπιστωμένο χιλιάδες φορές, δεν βγαίνει από πουθενά αλλού παρά μόνο από τις πλάτες των καταναλωτών.

Όσο δε για τις ανοησίες περί ανταγωνισμού των ιδιωτών, δεν είδαμε πουθενά σε βάθος χρόνου ο ανταγωνισμός να ρίχνει τις τιμές.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι οι ιδιώτες να συνεννοούνται, να δημιουργούν ΚΑΡΤΕΛ και από κοινού να γδέρνουν τους καταναλωτές.

Συναδέλφισσες, -φοι

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει τους καταναλωτές προκειμένου να υλοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια.

Καθήκον δικό μας, βλέποντας το τι έχει γίνει σε μια σειρά πρώην δημόσιες επιχειρήσεις και πως τελικά βρέθηκαν βήμα βήμα στα χέρια των ιδιωτών, είναι να μην επιτρέψουμε να παραπλανηθεί και να αποκοιμηθεί κανείς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτησή μου στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔEΗ ΑΕ με θέματα:

α. την επικύρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό fun και

β. το νέο αναπτυξιακό σχέδιο-πλάνο της επιχείρησης για την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα πρέπει να τονίσω ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση των μελών του ΔΣ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Δεν υπήρχε καμία απολύτως εισήγηση, ούτε γραμμή που να έχει μοιραστεί πριν την συνεδρίαση ώστε να προετοιμαστούμε για το θέμα.

Το κυριότερο δε είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης και όταν ετέθη η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προτίθεται να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Στη δε πρότασή μου να αναβληθεί το θέμα και να μην ληφθεί καμία απόφαση εάν πρώτα δεν γίνει διεξοδική συζήτηση, η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν γίνεται γιατί το θέμα θα διαρρεύσει πλέον και θα πέσει η μετοχή.

Για να ακούσετε την τοποθέτησή μου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ πατήστε ΕΔΩ.

Για το αναπτυξιακό πλάνο της επιχείρησης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΕΔΩ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v