Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκπλήξεις στα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy

Τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά το ισχυρό σετ των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Η «τρελή» πορεία των καλωδίων, το comeback των σωλήνων και τα σενάρια χρηματοδότησης σε περίπτωση υλοποίησης της συνεργασίας με τη δανέζικη Orsted στις ΗΠΑ.

Οι εκπλήξεις στα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy

Θετική έκπληξη προκάλεσαν στους αναλυτές οι οικονομικές επιδόσεις της Cenergy κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, όχι μόνο γιατί κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αυξήθηκε με πολύ υψηλότερο ρυθμό η λειτουργική και η καθαρή κερδοφορία του α’ εξαμήνου, αλλά και επειδή υπεγράφησαν σημαντικές νέες συμβάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τα μελλοντικά αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου.

Ειδικότερα, τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά του τρίτου τριμήνου ήταν η συνέχιση ιδιαίτερα καλής πορείας του τομέα των καλωδίων και κυρίως η έντονη ανάκαμψη εργασιών που σημειώθηκε στον κλάδο των σωλήνων (Σωληνουργεία Κορίνθου).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω:

  • Το προσαρμοσμένο EBITDA στο εννεάμηνο ανέβηκε από τα 72 στα 82 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία από τα 18,5 στα 30,5 εκατ. ευρώ.
  • Η κερδοφορία του φετινού τρίτου τριμήνου προσέγγισε την περυσινή επίδοση ολόκληρου του περυσινού εννεαμήνου!
  • Τόσο τα φετινά εννεαμηνιαία κέρδη όσο και τα περυσινά επηρεάστηκαν αρνητικά κατά περίπου έξι εκατ. ευρώ από λογιστικούς και μη λειτουργικούς παράγοντες, όπως οι διακυμάνσεις των τιμών των μετάλλων.

Η επόμενη μέρα

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου έχει εκτιναχθεί στα 800 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Με βάση αυτό το υπόλοιπο έργων, ο τομέας των καλωδιακών έργων (μονάδα Κορίνθου) έχει εξασφαλισμένες εργασίες σχεδόν μέχρι και τα τέλη του 2022. Η μεγάλη ζήτηση για υποβρύχια καλώδια ανά τον κόσμο δημιουργεί προσδοκίες για την ανάληψη και πολλών άλλων σημαντικών συμβάσεων στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Στα προϊόντα καλωδίου η ζήτηση είναι ισχυρή προερχόμενη μάλιστα από κοντινές γεωγραφικές περιοχές, όπως -πέρα από την Ελλάδα- τα Βαλκάνια, η λοιπή Ευρώπη και η Μέση Ανατολή. Η ζήτηση των σχετικών προϊόντων επηρεάζεται έντονα από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και των μεγάλων επενδυτικών projects, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θετικές προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια (πχ κονδύλια Ταμείου Ανάπτυξης, Ελληνικό, κ.λπ.).

Σε ότι αφορά τέλος τα Σωληνουργεία Κορίνθου, με βάση το υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων υπάρχει εξασφαλισμένος όγκος εργασιών έως και τον Μάρτιο-Απρίλιο. Ωστόσο, θετικά αναμένεται να επηρεάσει τη μελλοντική πορεία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, τόσο η βελτίωση του κλίματος (άνοδος τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) όσο και απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τους δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα.

Κάτι τέτοιο, που υπολογίζεται να λάβει σάρκα και οστά κάπου προς το τέλος του 2021, θα δώσει την ευκαιρία στα Σωληνουργεία Κορίνθου (θυγατρική της Cenergy) να διεκδικήσουν σταδιακά τουλάχιστον ένα τμήμα από τον όγκο των εργασιών που αναλάμβαναν στη χώρα πριν την επιβολή των δασμών (οι πωλήσεις στις ΗΠΑ είχαν φτάσει μια χρονιά κοντά στο 45% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΣΩΛΚ).

Ωστόσο, τα μάτια των αναλυτών και των επενδυτών εστιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ενδεχόμενη συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted για την από κοινού δημιουργία μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ (το deal θα υλοποιηθεί σε περίπτωση που οι Δανοί αναλάβουν στην πολιτεία Maryland έργο ανάπτυξης αιολικού πάρκου, ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους), αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο ενδιαφέρον project από τον ελληνικό όμιλο.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr σημείωσαν: «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να διαπιστώσουμε αν τελικά θα υλοποιηθεί το deal ή όχι. Παράλληλα εξετάζουμε κάθε συνδυασμό χρηματοδότησης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε πρόσφατη φημολογία που ήθελε την όλη διαδικασία χρηματοδότησης να διευκολύνεται δραστικά μέσα από τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας σε μέτοχο στρατηγικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v