Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγότερο ξύρισμα, λιγότερα έσοδα για ΒIC Βιολέξ λόγω καραντίνας

Συνεχίζονται οι επενδύσεις 13 + 15 εκατ. ευρώ. Αύξηση 20% στις πωλήσεις το 2021. Πτώση 18,8% το 2020, με κέρδη 9,4 εκατ. ευρώ. Ασπίδα η συμφωνία cash pooling με Société Bic. 

Λιγότερο ξύρισμα, λιγότερα έσοδα για ΒIC Βιολέξ λόγω καραντίνας

Με rebound στις πωλήσεις φέτος, ήτοι ρυθμό ανάπτυξης που έφτασε το 20% στο 8μηνο, με βάση επίσημα στοιχεία, η BIC Βιολέξ καλύπτει τις απώλειες από τη μείωση της ζήτησης ξυριστικών προϊόντων στην καραντίνα, που της στοίχισαν το 19% του τζίρου το 2020 και κερδίζει το έδαφος που έχασε στις εξαγωγές.

Η ελληνική θυγατρική του γαλλικού ομίλου BIC και μεγαλύτερη κατ’ εξοχήν παραγωγός εταιρεία του για τον κλάδο των ξυριστικών (λεπίδες και συσκευές ξυρίσματος) συνεχίζει την προσπάθεια της έγκαιρης είσπραξης οφειλών από τους πελάτες της και εδραιώνει τη θέση της στην τοπική και παγκόσμια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η BIC Βιολέξ, που διεξάγει επίσης την επιστημονική & τεχνολογική έρευνα κι έχει στην ευθύνη της τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νέων ξυριστικών προϊόντων του ομίλου BIC, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα μετά από επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ το 2020 σε πάγιο εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας.

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για το 2021 προβλέπεται να φθάσουν περίπου στα 15 εκατ. ευρώ και τα ερευνητικά έργα που υλοποιούνται αφορούν ανάπτυξη λεπίδας, ανάπτυξη μηχανών και νέων προϊόντων, καθώς και διεργασίες πλαστικών και βιομηχανοποίηση. 

Οι επιδόσεις 

Σημειώνεται ότι το 2020 η εταιρεία είδε τις εξαγωγές της να καταγράφουν μείωση 19,7%, σε συνέχεια ανάπτυξης 21% την προηγούμενη χρονιά με οδηγό τις ενισχυμένες παραγγελίες ξυριστικών προϊόντων. Επίσης η κερδοφορία της μειώθηκε κατά 57,8% στα 9,413 ευρώ ως αποτέλεσμα των πιέσεων που έφερε η πανδημία στις πωλήσεις.

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ανήλθε σε 165,3 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 18,8%, με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα πάντως στην ελληνική αγορά, όπου η μείωση διαμορφώθηκε σε 8,9% σε σχέση με το 2019. Η επιβράδυνση προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα με την κατηγορία των γραφικών να έχει πληγεί περισσότερο κυρίως λόγω κλεισίματος των σχολείων και μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Πάντως, παρά τις προκλήσεις από τις διακοπές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τις νέες καταναλωτικές τάσεις και το κλείσιμο των καταστημάτων, η BIC διατηρεί ηγετικά μερίδια σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται από γραφικά, αναπτήρες και ξυριστικά μέχρι διαφημιστικά προϊόντα. 

Ασπίδα στην κρίση για την εταιρεία αποτέλεσε η καλή της χρηματοοικονομική θέση, με θετικό κεφάλαιο κίνησης χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων. Επίσης, για την διατήρηση του κινδύνου ρευστότητας σε χαμηλά επίπεδα η BIC Βιολέξ συμμετέχει σε συμφωνία cash pooling του ομίλου Societe BIC. Aς σημειωθεί ότι η εταιρεία στις 31.12.2020 δεν είχε δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες ή τρίτους και τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν σε 3 εκατ. ευρώ από 2,45 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές του έτους (26.1.2021) εγκρίθηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 15,3 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση μέρους αφορολόγητων αποθεματικών και αντίστοιχη τροποποίηση καταστατικού, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 58,5 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 37.237.500 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1,57 ευρώ έκαστη. 

Οι προκλήσεις

Για το 2021 η διοίκηση της BIC Bιολέξ βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς, η οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19, το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι μεταβολές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v