Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Nivea έδωσε τόνωση στα κέρδη της Beiersdorf Hellas

Πτώση πωλήσεων 8,4% το 2020, με καθαρά κέρδη 3,95 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα και η πώληση του ακινήτου στον Γέρακα.

Η Nivea έδωσε τόνωση στα κέρδη της Beiersdorf Hellas

Συντηρητική στρατηγική με εστίαση στην προστασία της κερδοφορίας της και στην έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεών της εφαρμόζει η Beiersdorf Hellas, «συνταγή» που την προφύλαξε στην πανδημία.

Με ναυαρχίδα το σήμα Nivea, η εταιρεία διατήρησε το 2020 την καθαρή κερδοφορία της στα επίπεδα της κανονικότητας και είδε τις πωλήσεις της να επιβραδύνονται σε μονοψήφιο ρυθμό, 8,4% εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα από τον μ.ο. της αγοράς καλλυντικών που έκλεισε με πτώση πωλήσεων 11,2%.

Η Beiersdorf Hellas, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής Beiersdorf AG, η οποία εκτός της Nivea αναπτύσσει γνωστά σήματα της αγοράς όπως Liposan, Atrix, Hansaplast, Duo και Λέοντος, έχασε το 2020 3,34 εκατ. ευρώ τζίρο. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 36,13 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ήτοι 3,95 εκατ. ευρώ από 3,89 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,35 εκατ. ευρώ το 2020 και 5,32 εκατ. ευρώ το 2019 με μείωση 18%. Η ανθεκτική κερδοφορία επιτρέπει στη διοίκηση να προτείνει στους μετόχους μέρισμα 3,85 εκατ. ευρώ σε συνέχεια πληρωμής μερίσματος 3,88 εκατ. ευρώ φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το μικτό κέρδος παρουσίασε αύξηση, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 51,6% από 50,3% στην προηγούμενη χρήση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους εμπορευμάτων (17,5 εκατ. ευρώ από 19,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του 2020 ήταν 12,7 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ από 6,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Beiersdorf Hellas κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται, αναπτύσσοντας παρουσία στα κανάλια της ευρείας διανομής, της επιλεκτικής καθώς και στα φαρμακεία και διαθέτοντας εξαγωγική δραστηριότητα σε Κύπρο και Ισραήλ.

Για το 2021, η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη, αν και εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι πιθανόν να επηρεάσουν την απόδοσή της. Στους σχεδιασμούς για φέτος περιλαμβάνεται και η πώληση ακινήτου στον Γέρακα, όπου η εταιρεία διατηρεί την έδρα της -εγκαταστάσεις και αποθήκες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι η Beiersdorf Hellas έχει στην κυριότητά της οικοπεδικές εκτάσεις, τόσο στην περιοχή Γέρακα όσο και στην Αχαΐα κι επιπλέον στον Γέρακα μισθώνει μέρος των κτιρίων που κατέχει σε συνδεδεμένες εταιρείες (εκμετάλλευση γραφείων και αποθηκευτικών χώρων) για να αποκομίζει μισθώματα. Τα έσοδα μισθωμάτων από επενδυτικά ακίνητα ανήλθαν σε 788.564 ευρώ πέρυσι ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης χρήσης.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020 και όπως σημειώνει ο ορκωτός ελεγκτής στις οικονομικές της καταστάσεις δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν θα καταλογιστούν από μελλοντικό φορολογικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v