Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viva: Αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ βάζει στο τραπέζι ο Χ. Καρώνης

Την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της JP Morgan δεν έχει αποσυρθεί, το Δ.Σ. της Viva προωθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων. Το ενδεχόμενο τακτικής κίνησης και η διαφαινόμενη διάσταση στρατηγικής μεταξύ μετόχων.

Viva: Αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ βάζει στο τραπέζι ο Χ. Καρώνης

Διαπραγματευτικός ελιγμός ή πρώτη έμπρακτη επιβεβαίωση της απόφασης να συνεχίσει η Viva την αυτόνομη πορεία της;

H απόφαση του Χάρη Καρώνη και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει η Viva Wallet σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, «φουντώνει» τα σενάρια τόσο για το αν έχει τερματισθεί η διαπραγμάτευση με τη JP Morgan όσο και για τις σχέσεις του ιδρυτή, επικεφαλής και βασικού μετόχου με τους μετόχους μειοψηφίας.

Με απόφαση που έλαβε στις 12 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Viva συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις 10 Ιανουαρίου (σ.σ. μέσω τηλεδιάσκεψης), με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, κατά 150 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Η απόφαση είναι γνωστή στους μετόχους μειοψηφίας, η στρατηγική, όμως, στην οποία υπακούει, δεν έχει παρουσιασθεί σε όλους, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ. Πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αναφέρουν ότι η κίνηση ενδέχεται να αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό της πλευράς Καρώνη, προκειμένου να βελτιώσει τους προσφερόμενους όρους από πλευράς της αμερικανικής τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η προσφορά της JP Morgan δεν έχει αποσυρθεί, ενώ η αποτίμηση που πρόσφερε είχε τύχει της αποδοχής του συνόλου των μετόχων. Πρακτικά, υπονοείται ότι η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση αφορά σε όρους της συμφωνίας μετόχων μεταξύ JP Morgan και του management team της Viva.

Πρόθεση της JP Morgan ήταν και παραμένει να διατηρηθεί το υφιστάμενο management team, κατέχοντας μειοψηφικό μετοχικό ποσοστό. Αντίστοιχο μοντέλο έχει ακολουθήσει η αμερικανική τράπεζα σε σειρά άλλων εξαγορών, που διενήργησε κατά την τελευταία διετία, σε εταιρείες τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για «ναυάγιο» στη διαπραγμάτευση πώλησης της Viva, χωρίς η εταιρεία ή οι βασικοί της μέτοχοι να έχουν πάρει θέση, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τον τερματισμό των συνομιλιών. Η, δε, απόφαση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης για διενέργεια αύξησης κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ έχει ληφθεί προ διμήνου, ενόσω υπήρχε πλήθος δημοσιευμάτων περί κλεισμένου deal.

Αν η απόφαση για διενέργεια ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων δεν αποτελεί κίνηση τακτικής και η διαπραγμάτευση με την JP Morgan έχει, όντως, τερματισθεί, είναι πιθανόν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 10ης Ιανουαρίου να αποτυπωθεί διάσταση απόψεων σε θέματα στρατηγικής, μεταξύ μετόχων μειοψηφίας και της πλευράς που ασκεί διοίκηση.

Στην αγορά έχει γίνει αντιληπτό ότι μέτοχοι μειοψηφίας ήθελαν/θέλουν να κλείσει η συμφωνία πώλησης, υπό το πρίσμα ότι η αμερικανική τράπεζα προσφέρει μια αποτίμηση σε όρους enterprise value, που ήταν/είναι κοντά στον διακηρυγμένο στόχο αποεπένδυσης.

Τέλος, η σύγχυση επιτείνεται από την αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας περί τέταρτου γύρου επενδύσεων (Series D), ο οποίος έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Πρόκειται για έκδοση ΜΟΔ που, όπως και η ΑΜΚ, δεν πρόκειται να διενεργηθεί, αν η Viva τελικώς πωληθεί στην JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v