Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Calpak: Οι επενδύσεις πριμοδοτούν τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης

Αύξηση πωλήσεων σχεδόν 20% το 2020 και προβλέψεις για καλές επιδόσεις και το 2021. Νέες επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων κόντρα στις ανατιμήσεις ενέργειας και α' υλών.

Calpak: Οι επενδύσεις πριμοδοτούν τον διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης

Με συστηματικές επενδύσεις στις καθετοποιημένες παραγωγικές εγκαταστάσεις της στην Κυρά Βρύση Κορινθίας, οικισμό Αρίων, εκεί όπου εγκαινίασε τη δραστηριότητά της το 1976, η Calpak ενισχύει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά και εδραιώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων και συλλεκτών.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ενίσχυση της εταιρείας σε συνολική επένδυση 3,74 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία, της οποίας ηγείται η οικογένεια Κωνσταντινίδη, έλαβε έγκριση επιχορήγησης ύψους 2,24 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 59,9134% του συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης που αποτελεί συνέχεια πολυετούς επενδυτικού πλάνου.

Η εταιρεία επένδυσε περίπου ένα εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια σε κτίρια, μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, μετά την παραγωγική λειτουργία του νέου εργοστασιακού κτιρίου της τον Φεβρουάριο του 2019. Σήμερα επενδύει σε περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της κόντρα στην κρίση, την ενεργειακή αλλά και αυτήν που προκαλούν οι συνεχείς αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες, όπως αλουμίνιο και χαλκός, απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή της Calpak.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιό της ρομποτικές γραμμές από το 2013 ενώ από το 2011 έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου business plan για μονάδα κατασκευής προϊόντων Calpak νέας γενιάς. Επενδύει σε R&D αναπτύσσοντας συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δημόκριτο και άλλους επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει επενδύσει επίσης σε ιδιόκτητες εργαστηριακές εγκαταστάσεις για μετρήσεις της αποδοτικότητας νέων προϊόντων.

Διευρύνει σταθερά τις συνεργασίες της, μεταξύ άλλων και με εγχώριες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών και ειδών οικιακής χρήσης. Η διεύρυνση αυτή του δικτύου πωλήσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση τζίρου και κερδοφορίας το 2021, μετά τις καλές επιδόσεις του 2020.

Μάλιστα το 2020 αποδείχθηκε πολύ θετική χρονιά για την εταιρεία, καθώς απέφερε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 19,74% στα 9,5 εκατ. ευρώ, σημαντική αύξηση περιθωρίου κέρδους από 14,28% σε 20,93%, καθώς και ενίσχυση κερδοφορίας. Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε 1,99 εκατ. ευρώ με αύξηση 75,46% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 3,23 εκατ. ευρώ με αύξηση 29,51% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 72,96%.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 3,68% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση και ανήλθαν σε 147.370,12 ευρώ, κυρίως λόγω βελτίωσης των επιτοκίων δανεισμού, μείωσης των προμηθειών των τραπεζών αλλά και ολοσχερούς αποπληρωμής τραπεζικών δανείων. Ο συνολικός δανεισμός πάντως επηρεάστηκε από τις αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, από 2,7 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019 σε 3,27 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 1,85 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Κικέρων Ελλάς, που αναπτύσσει το σήμα Calpak, ιδρύθηκε το 1984 αλλά αποτελεί συνέχεια της Calpak-BP, που δημιουργήθηκε ως θυγατρική της BP το 1975. Τότε εγκαινίασε τη λειτουργία του το εργοστάσιο της εταιρείας στον οικισμό Αρίων, στο Λουτράκι. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την BP το 1990, οπότε και συνέχισε αυτόνομη δραστηριότητα ως αμιγώς ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Το αντικείμενο της δραστηριότητάς της παραμένει η κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων, που την έκανε γνωστή στην τοπική αγορά αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικά από τη δεκαετία του 1980. Εξάγει τα προϊόντα της από την Κύπρο, την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, μέχρι τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, αλλά και ασιατικές και αφρικανικές χώρες, την Αμερική, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τη Γαλλική Πολυνησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v