Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Πειραιώς-Alpha Bank για τα δάνεια ΑΝΕΚ

Εγκρίθηκε από Πειραιώς η αγορά των απαιτήσεων Alpha Bank από δάνεια ΑΝΕΚ. Σε «βαθύ» discount η συναλλαγή. Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία πιστωτών επί του σχεδίου διάσωσης της ΑΝΕΚ από Attica Group. Τα χρονοδιαγράμματα.

Συμφωνία Πειραιώς-Alpha Bank για τα δάνεια ΑΝΕΚ

Εγκρίθηκε, λίγο πριν την εκπνοή του 2021, από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά των απαιτήσεων που διατηρεί η Alpha Bank από δάνεια της ΑΝΕΚ και έτσι ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την έγκριση πιστωτών επί του σχεδίου διάσωσης της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας, που έχει υποβάλει η Attica Group

Κατά τις τελευταίες εργάσιμες Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Συμμετοχών της Πειραιώς και εν συνεχεία η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκριναν το κείμενο σύμβασης αγοράς από την Alpha των απαιτήσεων επί δανείων της ΑΝΕΚ ονομαστικής αξίας 60 εκατ. ευρώ. Απομένει η υπογραφή Memorandum of Understanding, το οποίο θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, τον χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Αν, δηλαδή, θα αγοράσει η Πειραιώς τα δάνεια της Alpha, αφού λάβει το σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις (σ.σ. από πιστωτές, γενικές συνελεύσεις μετόχων, καθώς και από Επιτροπή Ανταγωνισμού) ή σε προγενέστερο στάδιο. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Πειραιώς θα καταβάλει στην Alpha ένα ποσό κατά μερικά εκατομμύρια υψηλότερο από το οριζόντιο «κούρεμα», το οποίο θα αποδεχθούν οι πιστωτές της ΑΝΕΚ.

Η Πειραιώς θα καταστεί ο -με απόσταση- μεγαλύτερος πιστωτής της ΑΝΕΚ, με ονομαστικές απαιτήσεις της τάξης των 161 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και τον μεγαλύτερο μέτοχο της ακτοπλοϊκής. Η Πειραιώς θα κατέχει, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Alpha, σχεδόν το 65% των δανείων της ΑΝΕΚ, με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών επήλθε στα μέσα Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η υποβολή ερωτήματος από την Intrum, ως servicer των απαιτήσεων της Πειραιώς, στους υπόλοιπους πιστωτές, αν ενδιαφέρονται να αγοράσουν από κοινού τις απαιτήσεις της Alpha. Attica Bank και Cross Ocean δεν δέχθηκαν και έτσι ανέλαβε η Πειραιώς όλο το βάρος.

Εφόσον δεν εγερθεί από άλλους εμπραγμάτως εξασφαλισμένους πιστωτές (Attica Bank, Cross Ocean) διάθεση άμεσης αποεπένδυσης (σ.σ. προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση), οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν» καθώς, λόγω της προηγούμενης μεγάλης καθυστέρησης, τίθεται το θέμα από ποιον θα καλυφθεί ενδεχόμενο ζήτημα κεφαλαίου κίνησης της ΑΝΕΚ.

Το σχέδιο διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group υποβλήθηκε στους πιστωτές της ακτοπλοϊκής τον περασμένο Αύγουστο και προέβλεπε την ανάληψη κάλυψης των αναγκών της ΑΝΕΚ για κεφάλαιο κίνησης, εφόσον υπήρχε συμφωνία πιστωτών και μετόχων επί του σχεδίου ως τον Νοέμβριο. Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το business plan που συνοδεύει την πρόταση της Attica προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΝΕΚ πάνω από 50%, χωρίς να αγγίζει τις υποχρεώσεις προς τρίτους (προμηθευτές, προείσπραξη εισιτηρίων κ.ά.) καθώς και τις απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Για αυτό τον λόγο απαιτεί να προσυμφωνήσουν οι πιστωτές της ΑΝΕΚ επί του σχεδίου, πριν η Attica απευθυνθεί στους μετόχους της ΑΝΕΚ, για να εγκρίνουν τη συμφωνία συγχώνευσης δια απορρόφησης. Με δεδομένο ότι οι πιστωτές ελέγχουν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ και η πλευρά Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη δεν έχει, προς το παρόν, τοποθετηθεί αρνητικά στα δημοσιεύματα (σ.σ. σχέδιο δεν έχει ακόμη προσκομιστεί στους μετόχους), η συμφωνία εκτιμάται ότι θα τύχει της αποδοχής της πλειοψηφίας των μετόχων.

Θα ακολουθήσει η διενέργεια due diligence από την Attica στην ΑΝΕΚ, τα αποτελέσματα του οποίου θα επανακαθορίσουν το business plan, που συνοδεύει το σχέδιο διάσωσης. Εν συνεχεία, θα οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας με πιστωτές και μετόχους της ΑΝΕΚ. 

Ληξιπρόθεσμα δάνεια 250 εκατ. ευρώ

Ο τραπεζικός δανεισμός της ΑΝΕΚ ανερχόταν στις 30 Ιουνίου σε 255,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250,9 εκατ. ευρώ έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και αποτελούν, σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί το Euro2day.gr, τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Δεν έχει διευκρινισθεί αν τα 250,9 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν και τους τόκους, μια και το σύνολο του παραπάνω ποσού έχει καταστεί, εδώ και μια διετία, ληξιπρόθεσμο.

Μετά το «κούρεμα», ο καθαρός δανεισμός (δάνεια συν συμβάσεις leasing) της ΑΝΕΚ θα ανέρχεται σε 6 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπει το business plan που κατατέθηκε στους πιστωτές, ενώ το νέο σχήμα Attica-ΑΝΕΚ θα εμφανίζει χαμηλότερο λόγο καθαρού δανεισμού/EBITDA ήδη από την πρώτη πλήρη χρήση. 

Η Πειραιώς αποτελεί την τράπεζα με το μεγαλύτερο δανειακό άνοιγμα στην ΑΝΕΚ (161 εκατ. ευρώ μετά και τη συμφωνία αγοράς των απαιτήσεων της Alpha). Ακολουθούν το fund Cross Ocean με 61 εκατ. ευρώ (σ.σ. αγόρασε την απαίτηση από την Εθνική Τράπεζα με discount έναντι της ονομαστικής αξίας), η Attica Bank με 24 εκατ. ευρώ και συνεταιριστικές τράπεζες με μικρά ποσά.  

Υπενθυμίζεται ότι στο Α' εξάμηνο η ΑΝΕΚ εμφάνισε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης κατά 268 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ και ζημιές σε επίπεδο EBITDA 700 χιλ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το σύνολο των οφειλών της προς τις τράπεζες ήταν ληξιπρόθεσμο, λόγω μη εξυπηρέτησης.  Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στις 30.06.2021 ανέρχονταν σε 11,5 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίπτωση που συνεχίζει να έχει στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και η σημαντική άνοδος του πετρελαίου, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σε σχέση με τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.

Τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η μετατροπή μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών σε κοινές μετοχές και επήλθε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ. Τράπεζες και Cross Ocean διατηρούν το δικαίωμα μετατροπής του υπόλοιπου ΜΟΔ, που ανέρχεται σε 11,2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v