Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επένδυση από τη Βιόκοσμος στην παραγωγή ραδιοφαρμάκων

Επένδυση 4,98 εκατ. ευρώ στη ΒΙ.ΠΕ. Χαλκιδικής. Οι επιδόσεις και οι κλινικές μελέτες για την αδειοδότηση νέων ραδιοφαρμάκων.

Νέα επένδυση από τη Βιόκοσμος στην παραγωγή ραδιοφαρμάκων

Στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής PET ραδιοφαρμάκων, στη ΒΙ.ΠΕ. Λακκώματος Χαλκιδικής, προχώρησε η Βιόκοσμος, ελληνική εταιρεία παραγωγής διαγνωστικών αντιδραστηρίων και ραδιοφαρμάκων για τις ανάγκες της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της πυρηνικής ιατρικής.

Στη νέα μονάδα, η επένδυση άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 50 τεμάχια/μέρα δόσεις ραδιοφαρμάκων. Η Βιόκοσμος ενισχύει έτσι την παρουσία της στον χώρο της απεικονιστικής ιατρικής, όπου ήδη από το 2000 χτίζει τη θέση της, με την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου κυκλοτρονίου παραγωγής βραχύβιων ραδιοϊσοτόπων και ραδιοφαρμάκων. Με την ολοκλήρωση εκείνης της επένδυσης, από το 2004 έγινε δυνατή στην Ελλάδα η εγκατάσταση και λειτουργία PET και PET/CT συστημάτων. Σήμερα η Βιόκοσμος εκτός από την Ελλάδα διανέμει τα παραγόμενα είδη της σε όλα τα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Το 2020, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 16,11 εκατ. ευρώ από 14,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Ο τομέας της παραγωγής ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς σκοπούς στα νοσοκομεία που διαθέτουν PET/CT εισέφερε 9,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας ενώ το υπόλοιπο μερίδιο αφορά στην δραστηριότητά της στο εμπόριο ιατρικών ειδών τα οποία εισάγει από το εξωτερικό, ιατρικά ραδιενεργά αντιδραστήρια, σύνθετα αντιδραστήρια και ιατρικά μηχανήματα. Η εταιρεία εμφάνισε επίσης κέρδη μετά από φόρους 4,84 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Με σημαντική αύξηση τζίρου εκτιμάται ότι έκλεισε και το 2021, καθώς με τη συνεχόμενη λειτουργία από την αρχή του 2021 των δύο μονάδων παραγωγής, η εταιρεία διασφαλίζει την απρόσκοπτη και αδιάληπτη κάλυψη όλης της ελληνικής αγοράς και επεκτείνει τις πωλήσεις της στις αγορές των γειτονικών χωρών, πετυχαίνοντας μείωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των ραδιοφαρμάκων.

Επενδύσεις και σε R&D

Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση, ύψους 4,98 εκατ. ευρώ, έλαβε ενίσχυση 2,56 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής και δημιούργησε 51 νέες θέσεις εργασίας.

Η Βιόκοσμος δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Ενδεικτικά σημειώνεται η συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και η κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για τη σύγκριση του ποσοστού ανίχνευσης αλλοιώσεων καρκίνου του προστάτη. Η κλινική μελέτη έκλεισε το 2021 τις δοκιμές της και η εταιρεία θα επιδιώξει έκδοση άδειας κυκλοφορίας του ραδιοφαρμάκου ([18F]PSMA-1007) μέσα στο 2022.

Σοφία Εμμανουήλ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v