Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shop & Trade: Εσβησε τη ζημιά της πανδημίας και «φορτώνει» νέα brands

Στα 62 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος το 2021, πάνω και από τα επίπεδα του 2019. Συμφωνίες διανομής με 4 νέα brands. Προσθήκη άλλων 10 την περίοδο της πανδημίας.

Shop & Trade: Εσβησε τη ζημιά της πανδημίας και «φορτώνει» νέα brands

Με τζίρο που εκτιμάται στα 62 εκατ. ευρώ το 2021, κάλυψε τις απώλειες από τα lockdown η Shop & Trade, που πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα νέα εμπορικά σήματα: Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

Ειδικότερα, η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της στον τομέα τσαντών και αξεσουάρ με την ιταλική Trussardi, με την οποία είχε ήδη συμφωνήσει από το 2020 την αντιπροσώπευση και διανομή της γυναικείας και ανδρικής συλλογής. Εγκαινίασε επίσης συνεργασία με την Cariuma, δημοφιλή μάρκα sneakers, ιδιαίτερα στους αθλητές σανίδας (skateboard, surf και snowboard), που δίνει έμφαση στη βιώσιμη παραγωγή. Συμφώνησε ακόμη τη διανομή στην Ελλάδα του ιταλικού brand μόδας Iceberg καθώς και της Docksteps, που κατασκευάζει παπούτσια, ειδικά για εμπειρίες στην ύπαιθρο.

Πρόκειται για συμφωνίες που υπέγραψε η Shop & Trade τους τελευταίους μήνες κι έρχονται να προστεθούν στα deals που ανακοίνωσε με δέκα νέα brands λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020. Η εισαγωγική εταιρεία είχε αναλάβει τη διανομή των Versace Jeans Couture, Cesare Paciotti, Lamborghini, Aeropostale, Hurley, Benetton Footwear, Denham και Tooco Beachwear στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς τη διανομή της Original Marines και των ρολογιών Victorinox στην ελληνική αγορά.

Οι νέες συνεργασίες έρχονται να ενισχύσουν τα πιο σημαντικά εμπορικά κανάλια της Shop & Trade (ανδρική και γυναικεία ένδυση, παιδική ένδυση, υπόδηση και ρολόγια), όπου διατηρεί παρουσία με επίσημες αντιπροσωπείες μαρκών όπως Guess, Superdry, Pepe Jeans London, Desigual, Tom Tailor, Birkenstock, Liu Jo, Ellesse, Quiksilver, Salomon και Volcom.

H στρατηγική ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου σημάτων και ενδυνάμωσης των συνεργασιών με γνωστούς διεθνής οίκους, σε συνδυασμό με τη νέα δραστηριότητα στο εμπορικό κανάλι προϊόντων Fitness, ευνόησε τους επιχειρηματικούς στόχους της Shop & Trade εν μέσω πανδημίας. Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά της στη χονδρική και τη λιανική, αλλά και στο e-commerce, όπου επιτάχυνε τις επενδύσεις της σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες απαντώντας στις νέες καταναλωτικές τάσεις.

Κάλυψε το χαμένο έδαφος

Μάλιστα φέρεται να έκλεισε την οικονομική χρήση 2021 με κύκλο εργασιών πάνω από 62 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση πάνω από 26% συγκριτικά με το 2020, ξεπερνώντας και τις επιδόσεις του 2019, όταν ο τζίρος της ήταν 57,3 εκατ. ευρώ.

Οι περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων μετά την εμφάνιση της πανδημίας επηρέασαν τόσο τις χονδρικές όσο και τις λιανικές πωλήσεις της. Έτσι έκλεισε το 2020 με πτώση τζίρου 14,42% στα 49 εκατ. ευρώ. Κατά 14,5% υποχώρησε και η μικτή κερδοφορία ενώ περιορισμένη ήταν η πτώση του EBITDA, της τάξης του 12,8%, στα 4,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε περίπου 419 χιλ. ευρώ από περίπου 676 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 3,32%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία το β’ εξάμηνο του 2020 έλαβε ομολογιακό δάνειο 3 εκατ. ευρώ από τη Eurobank, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έδωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας με κεφάλαια κίνησης. Επίσης το α’ εξάμηνο του 2021 προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 4 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα.

Το προφίλ

Το 2021 ήταν έτος ανάκαμψης, κατά το οποίο η εταιρεία της Μαριάννας Φούντα και του Γιώργου Σουρανάκη έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί τα αποθέματά της και να αμβλύνει τις απώλειες σε επίπεδο κερδοφορίας πέτυχε οργανική ανάπτυξη και αύξηση τζίρου πάνω από τον μ.ο. της αγοράς. Ας σημειωθεί επίσης ότι εν μέσω πανδημίας η Shop & Trade βελτίωσε την πλατφόρμα B2B και ανέπτυξε περαιτέρω την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου B2C, που απευθύνεται στο καταναλωτικό κοινό (bloobox.gr).

Σήμερα απασχολεί 262 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη συνεργαζόμενη με περισσότερους από 1.500 πελάτες χονδρικής ενώ έχει σημαντική παρουσία στο λιανικό εμπόριο, με 1.527 σημεία πώλησης και περισσότερα από 50 εμπορικά σήματα στο portfolio της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v