Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΥΔΑΠ μέσω της τεχνολογίας προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι τέσσερις καινοτόμες λύσεις που βράβευσε στο πλαίσιο του διαγωνισμού EYDAP Innovation Challenge. Ποια τα βραβεία των νικητών. Οι δράσεις που διοργάνωσε εντός της «Εβδομάδας Νερού».

Η ΕΥΔΑΠ μέσω της τεχνολογίας προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ψήφο εμπιστοσύνης σε καινοτόμες ιδέες δίνει η ΕΥΔΑΠ και με τη χρήση της τεχνολογίας οδεύει προς το στόχο της, να καταστεί εταιρεία μηδενικού άνθρακα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Τέσσερις καινοτόμες λύσεις, που αναδείχθηκαν μέσα από το διαγωνισμό EYDAP Innovation Challenge, βράβευσε η EΥΔΑΠ σε πανηγυρική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2022. Η απονομή βραβείων αποτέλεσε την τελευταία δράση στην «Εβδομάδα Νερού» που διοργάνωσε η EΥΔΑΠ το διάστημα 21 με 24 Μαρτίου, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που εορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 22 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός Καινοτομίας διοργανώθηκε για πρώτη φορά και συνδέεται με την στρατηγική επιλογή της διοίκησης της EΥΔΑΠ, να συνεχίσει την ανάπτυξή της, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων.

Την Εβδομάδα Νερού πλαισίωσαν πολλές κι ενδιαφέρουσες ακόμα δράσεις της EΥΔΑΠ, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η εθελοντική δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all. Η δενδροφύτευση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς για κάθε πέντε ψηφιακούς λογαριασμούς, η EΥΔΑΠ θα φυτεύει κι από ένα δέντρο.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η πρώτη μεγάλη δημόσια ψηφιακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων και την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου αναπτύχθηκαν πολλαπλά θέματα για το νερό κι αναδείχθηκε η διάσταση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής χρήσης του πολύτιμου αυτού στοιχείου.

Ανάλογο ενδιαφέρον είχε ακόμη και το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού που πραγματοποιήθηκε, στις πρώτες εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Μαραθώνα.

Νέες καινοτόμες λύσεις

Η EΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, εξυπηρετεί περίπου 4,5 εκατ. πελάτες κι επιπλέον διαχειρίζεται ένα πολύπλοκο σύστημα υδροδότησης που ξεκινά από τους ταμιευτήρες νερού και συνεχίζει στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, έως και τα υδρόμετρα που υδρεύουν μεγάλο πλήθος νοικοκυριών (περίπου 2,5 εκατομμύρια).

Ο διαγωνισμός Καινοτομίας EYDAP Innovation Challenge, είχε τεράστια επιτυχία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ και τα οφέλη που προέκυψαν τόσο για την ίδια την εταιρεία, όσο και για τους συμμετέχοντες ήταν τεράστια.

Οι εταιρείες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν αλγόριθμους και να δώσουν λύσεις σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Την πρόβλεψη ελαττωματικών μετρητών και την πρόβλεψη κατανάλωσης μετρητών.

Σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της EΥΔΑΠ, οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν, δημιούργησαν μηχανισμούς αναγνώρισης πιθανών μοτίβων κατανάλωσης, μοντέλα πρόβλεψης και ανίχνευσης αποκλίνουσας συμπεριφοράς.

Οι δύο πρώτες ομάδες κέρδισαν έπαθλο από 15.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ οι δύο ομάδες που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση και στις δύο κατηγορίες, απέσπασαν από 5.000 ευρώ η κάθε μία.

Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης, ο κ. Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία τόνισε ότι:

«Πριν από λίγα χρόνια αν συζητούσαμε το ενδεχόμενο ότι η EΥΔΑΠ θα έκανε διαγωνισμό καινοτομίας θα προκαλούσε γέλιο. Να που γίνεται το βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό λειτουργεί ενθαρρυντικά όχι μόνο για το οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς γιατί έχουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες. Πλέον μέσω του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece που συστάθηκε το 2020 με σκοπό την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, το κλίμα είναι ευνοϊκό. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και διαγωνισμούς είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτό και θα ήθελα να συγχαρώ το Υπερταμείο και την EΥΔΑΠ για την εξαιρετική πρωτοβουλία όσο και τους συμμετέχοντες και φυσικά όσους αξιολογήσανε τις εξαιρετικές προτάσεις»

Στην νέα στρατηγική του Υπερταμείου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Στέφανος Γιουρέλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιουρέλης: «Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό μοχλό μετασχηματισμού κι εξέλιξης για τις δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο σε τοπικό, όσο κι εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Με τον πυρήνα Στρατηγικής του νέου Υπερταμείου, δεν αρκούμαστε στη βελτίωση απλά του οικονομικού αποτελέσματος των εταιρειών, αλλά βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η βελτίωση στην λειτουργία και στην αξία που δίνουν στην κοινωνία και στον πολίτη. Ακόμα περισσότερο βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγική δηλαδή με την πραγματική οικονομία αλλά και την επιχειρηματικότητα, κι αυτό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής το δίκτυο Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπερταμείου έρχεται να ενισχύσει τις συμπράξεις και τη συμπληρωματικότητα των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων στην ανάδειξη και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και στην δημιουργία νέων μοντέλων καινοτομίας. Και να που είμαστε σήμερα! Σε ένα σημείο που πριν 5 χρόνια φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ποιο είναι αυτό; Μια δημόσια εταιρεία να συζητάει για αλγόριθμους και να τρέχει διαγωνισμό για αλγόριθμους»

Αισιόδοξο μήνυμα για τις προοπτικές που διαγράφει η μεγαλύτερη εταιρεία νερού της χώρας έστειλε η πρόεδρος τη EΥΔΑΠ κ. Ντόρα Βαρβαρίγου.

Μιλώντας με παραδείγματα, η κ. Βαρβαρίγου ανέφερε ότι: «Η EΥΔΑΠ δεν αποτελεί απλά μια εταιρεία, η οποία επεξεργάζεται νερό και λύματα και προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Κατά βάθος η EΥΔΑΠ είναι μια εταιρεία η οποία κατασκευάζει και συντηρεί δομές και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί βλέπει κανείς ότι ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξει αυτές τις δομές και να δώσει καλές υπηρεσίες στους πελάτες, είναι κάνοντας αυτές τις υπηρεσίες έξυπνες, δηλαδή, δίνοντας τη δυνατότητα να σου μιλήσουνε και να τους μιλήσεις. Να κάνεις sense και control. Οπότε φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία, την αξία της διαχείρισης του κύκλου του νερού και την τεράστια αξία της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε τις υποδομές, να τις κάνουμε πιο αποδοτικές και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, προστατεύοντας τόσο το υδροδοτικό σύστημα, όσο και το περιβάλλον».

Στη συνέχεια η κ. Βαρβαρίγου προανήγγειλε κι ένα πρόγραμμα αντικατάστασης αγωγών, που ο κύκλος ζωής τους υπολογίζεται στα 20 χρόνια, συνεπώς ένα 5% περίπου πρέπει να αλλάζει το χρόνο.

Στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση της τεχνολογίας αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης: «Όλοι εμείς σαν εταιρεία προσβλέπουμε σε καινοτόμες λύσεις. θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, να συνεχίσουμε αυτά που άρχισαν οι πρόγονοί μας πριν από 90 – 100 χρόνια με το πρώτο κομπρεσέρ στην Ελλάδα που μπήκε στο Μαραθώνα. Αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε. Κι αυτό πρέπει να το κάνουμε σε ένα οικοσύστημα που μαθαίνουμε κάθε μέρα. Μαθαίνουμε από εταιρείες σαν αυτές που βραβεύτηκαν και μάλιστα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εταιρείες, να έρθουν μέσα να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να μάθουμε καινούργια πράγματα και να γίνουμε καλύτεροι, οπότε προσβλέπουμε και σε αυτό».
Ο κ. Σαχίνης δεσμεύτηκε για επανάληψη του διαγωνισμού EYDAP Innovation Challenge, ενώ προανήγγειλε κι ένα νέο διαγωνισμό καινοτομίας που θα απευθύνεται στους εργαζόμενους της EΥΔΑΠ. Στόχος αποτελεί η παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους, η βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας και κατ’ επέκταση και η εξαγωγή ιδεών στο εξωτερικό γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σαχίνης «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον για την EΥΔΑΠ, ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v