Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης Γ. Στάσση για την κερδοφορία του 2022. Ποιες κινήσεις έγιναν στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ποια είναι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διαταραχής στη ροή φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Μια συντηρητικά αισιόδοξη εκτίμηση μετέφερε η διοίκηση της ΔΕΗ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης, σημειώνουν αναλυτές. Σε αυτή επανέλαβε την καθοδήγηση για σταθερή λειτουργική κερδοφορία το 2022 έναντι του 2021 (δηλαδή 0,8-0,9 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά τον «ρυθμιστικό κίνδυνο», η διοίκηση Στάσση σχολίασε ότι στόχος της είναι να διοικείται η εταιρεία με βιώσιμο τρόπο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (μετόχους, πελάτες, κοινότητες). Επέλεξαν να ανακατανείμουν τα απροσδόκητα κέρδη στην παραγωγή προς την προμήθεια, προσφέροντας εκπτώσεις πέρα και πάνω από τις επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος. Ως εκ τούτου, η ΔEΗ έρχεται σε μηδενικό αποτέλεσμα (καθαρά αποτελέσματα παραγωγής/προμήθειας) και δεν υπάρχουν «ουρανοκατέβατα» κέρδη προς φορολογία. Αυτό μετριάζει τις ανησυχίες σχετικά με αρνητικό αντίκτυπο από την πιθανή εισαγωγή έκτακτου φόρου στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά τον γεωπολιτικό κίνδυνο, η ΔEΗ δεν αναμένει σημαντικές διαταραχές στην παροχή αερίου, δεδομένης της πρόσβασης της Ελλάδας στον αγωγό Turkish Stream. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και η ΔEΗ μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη σε 6-6,5 TWh από 4,5-5 TWh, εάν χρειαστεί.

Το μάνατζμεντ τόνισε επίσης τη «μεγάλη αναγκαιότητα» να προχωρήσει ταχύτερα η διείσδυση στις ΑΠΕ. Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο: προστέθηκαν 21 MW το 2021 και άλλα 30 ολοκληρώθηκαν και αναμένουν την ηλεκτροδότηση. Επί του παρόντος βρίσκονται υπό κατασκευή επιπλέον 360 MW, εκ των οποίων τα 250 MW θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2022. Το μέσο κόστος εγκατάστασης για ηλιακά έργα είναι 500.000 ευρώ/MW, το οποίο είναι κάτω από τον προϋπολογισμό των 600.000 ευρώ (υπόθεση εργασίας για τις μελλοντικές επενδύσεις παραμένουν οι €600.000).

Η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδας 5 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία γύρω στον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v