Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οφέλη από τη μετατροπή της Premia σε ΑΕΕΑΠ

Εγκρίθηκε η μετατροπή από τη γ.σ. της εταιρείας, μετά την έγκριση που έλαβε τον Απρίλιο από την Ε.Κ. Νέες εξαγορές μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022, ενώ προωθείται το επενδυτικό πλάνο για μεγέθυνση χαρτοφυλακίου στα 500 εκατ. ευρώ την προσεχή διετία.

Τα οφέλη από τη μετατροπή της Premia σε ΑΕΕΑΠ

Τη μετατροπή της εισηγμένης Premia Properties σε ΑΕΕΑΠ ενέκρινε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, οριστικοποιώντας τη μετάβαση της εταιρείας σε νέο περιβάλλον επενδύσεων στα ακίνητα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κ. Μαρκάζου, η μετάβαση αυτή συνοδεύεται από φορολογικά οφέλη αλλά και από προβλέψεις, που λειτουργούν ως ένα βαθμό ως τροχοπέδη.

Για την ίδια την Premia ωστόσο, το εκτιμώμενο φορολογικό όφελος σε βάθος 5ετίας -το οποίο ωστόσο εξαρτάται από τον ρυθμό αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου της- υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία διατηρεί την επενδυτική της δυναμική, καθώς μετά την είσοδό της ως στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία Μπουτάρης, εντός του α' τριμήνου του 2022, προχώρησε στην απόκτηση τριών συγκροτημάτων-φοιτητικών εστιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2021, αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου της κατά 87%, φθάνοντας πια στα 199 εκατ. ευρώ ενώ έχει μεσοπρόθεσμο στόχο να φθάσει στα 500 εκατ. ευρώ και στο 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Η εταιρεία, μετά από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά και είδος, αλλά και την έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ, διαθέτει υψηλή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια προώθησης των επενδύσεών της. Ειδικότερα, η καθαρή θέση του ομίλου στο τέλος του 2021 ανήλθε στα 126,3 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός στα 73,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση αγγίζουν σήμερα τα 90 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας αναγνώρισε τις προκλήσεις της συγκυρίας, όπως η διαρκής γεωπολιτική αβεβαιότητα και ασφαλώς τις πληθωριστικές πιέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην παρούσα φάση η εταιρεία, έχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια με ικανοποιητικούς όρους, θα συνεχίσει τις επενδύσεις της, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν σταθερά yields.

Ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη διαβούλευση των ΑΕΕΑΠ μέσω της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τη βελτίωση σημείων που διέπουν τη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών. Σε θεσμικό επίπεδο, οι εταιρείες προτάσσουν τη διεύρυνση του σκοπού τους και την άρση του περιορισμού εκμετάλλευσης ακινήτων από θυγατρικές (π.χ. οι περιορισμοί που τίθενται στον τομέα των ξενοδοχειακών ακινήτων), την άρση επίσης περιορισμών για επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα (σήμερα επιτρέπεται έως στο 25% της αξίας του ενιαίου χαρτοφυλακίου), η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων σε «πράσινες» τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v