Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: «Πρέσινγκ» σε Σταϊκούρα, με... φόντο το Εγγυητικό Κεφάλαιο

Το αίτημα που διατυπώνεται προς το ΥΠΟΙΚ από τους δικαιούχους που περιμένουν χρόνια τα οφειλόμενα είναι να ψηφιστεί θεσμικό πλαίσιο που να προνοεί την παράλληλη αποζημίωση τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο.

Ασπίς Πρόνοια: «Πρέσινγκ» σε Σταϊκούρα, με... φόντο το Εγγυητικό Κεφάλαιο

Πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ασκούν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημίωσής τους, η οποία βαδίζει με… ρυθμούς χελώνας, καθώς ξεκίνησε το 2009 και μέχρι σήμερα είναι αμφίβολο αν έχει δοθεί το 15% του οφειλόμενου ποσού!

Οι δικαιούχοι μιλούν για υπόθεση που θα ξεπεράσει την… Οδύσσεια, καθώς διαρκεί ήδη 13 χρόνια, πολλοί ασφαλισμένοι έχουν πλέον «αποδημήσει εις Κύριον» και κανείς δεν γνωρίζει το πότε (οι ίδιοι ή… οι κληρονόμοι τους) θα εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Οι δικαιούχοι υπερβαίνουν τις 90.000 χιλιάδες και σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και κάποιοι που αναμένεται να ενταχθούν στη σχετική λίστα μετά από δικαίωσή τους στα δικαστήρια της χώρας.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο

Όπως δείχνουν τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι κάποια ακίνητα της Ασπίς Πρόνοια έχουν ήδη αρχίσει να ρευστοποιούνται, η διαδικασία εκκαθάρισης της ασφαλιστικής εταιρείας θα διαρκέσει πολλά ακόμη χρόνια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, μέσω του οποίου επέβαλε στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής να προχωρήσει στη διανομή 20 εκατ. ευρώ προς τους δικαιούχους της Ασπίς, δηλαδή να καταβάλει άμεσα ένα τμήμα των χρημάτων που ούτως ή άλλως θα κληθεί να πληρώσει στο μέλλον, όταν θα τελειώσει η διαδικασία εκκαθάρισης της πάλαι ποτέ ασφαλιστικής εταιρείας (με βάση το νόμο, από το συνολικό ποσό των οφειλών θα πληρωθεί ό,τι εισπραχθεί από τον Εκκαθαριστή και στη συνέχεια το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα καταβάλει το 70% των εναπομεινασών απαιτήσεων των ασφαλισμένων).

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε ήδη στους δικαιούχους και σε συνδυασμό με μια πρώτη διανομή από τον Εκκαθαριστή, φτάσαμε στη μέχρι τώρα αποπληρωμή του 15% των οφειλόμενων προς τους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι λοιπόν της Ασπίς πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επαναλάβει το συγκεκριμένο εγχείρημα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πολυετείς καθυστερήσεις. «Ζητούμε να ψηφιστεί θεσμικό πλαίσιο που να προνοεί την παράλληλη αποζημίωση των δικαιούχων, τόσο από τον εκκαθαριστή όσο και από το Εγγυητικό Ταμείο. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ από κρατικό χρήμα, αλλά ποσά που έχουν ήδη μαζευτεί από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και προορίζονται από το νόμο ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις. Διαβάζοντας επίσης τον τελευταίο ισολογισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα δεκάδων εκατ. ευρώ και καμιά μεγάλη υποχρέωση πέρα από αυτή της Ασπίς Πρόνοια. Λεφτά, δηλαδή, υπάρχουν και λιμνάζουν.

Επίσης, θεωρείται απίθανη η περίπτωση το Ταμείο να κληθεί να προχωρήσει σε αποζημιώσεις στο ορατό μέλλον, όχι μόνο γιατί οι δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου ζωής διαθέτουν πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες, αλλά και επειδή όλες πλέον αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών κολοσσών.

Πέραν αυτού, είναι εντελώς άδικο να έχουν ήδη αποζημιωθεί από το Εγγυητικό Κεφάλαιο περιπτώσεις εταιρειών που υποχρεώθηκαν σε λουκέτο πολύ αργότερα από την Ασπίς, όπως η VDV Leben και η International Life και εμείς να βρισκόμαστε ακόμη στο… περίμενε.

O κ. Σταϊκούρας έκανε το πρώτο θετικό βήμα προ διετίας, αλλά φυσικά δεν αρκεί. Θα πρέπει να προχωρήσει και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα περισσότερων από ενενήντα χιλιάδων οικογενειών, αλλά και να λύσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ την εγχώρια ασφαλιστική αγορά», δηλώνεται χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

Για την ανάγκη άλλωστε επίλυσης του προβλήματος της Ασπίς Πρόνοια έχει πολλές φορές αναφερθεί και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v