Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιθώρια-ρεκόρ στη διύλιση περιμένει το 2ο τρίμηνο η Motor Oil

Παρά τη σημαντική αύξηση των μεγεθών, προβληματίζει ο πληθωρισμός ως προς την εικόνα της αγοράς το επόμενο διάστημα. Ανησυχία για ελλείψεις στα πετρελαϊκά προϊόντα εξαιτίας των περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Περιθώρια-ρεκόρ στη διύλιση περιμένει το 2ο τρίμηνο η Motor Oil

Αναμένεται να συνεχιστούν και στο β’ τρίμηνο οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της Motor Oil, ωστόσο, η άνοδος του πληθωρισμού φαίνεται να συνιστά στους επόμενους μήνες έναν απρόβλεπτο παράγοντα που προκαλεί ανησυχία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Motοr Oil Πέτρος Τζαννετάκης, κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, ανέφερε ότι στο β’ τρίμηνο αναμένονται στον τομέα της διύλισης margins-ρεκόρ, με ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων του διυλιστηρίου στην εσωτερική αγορά. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των καυσίμων, όπως είπε, διατηρούν σταθερό μομέντουμ.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Τζαννετάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος. Δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη κατάρρευση της ζήτησης, είπε, αλλά στους επόμενους μήνες ελλοχεύει σοβαρό ρίσκο από την άνοδο του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επιπτώσεις στην αγορά λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, είπε ότι η αίσθηση είναι ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει έλλειψη στα πετρελαϊκά προϊόντα. Δεν υπάρχουν, σημείωσε, ευκαιρίες ακόμη για μεταφορά προϊόντων από την Άπω Ανατολή ή την Αραβική Χερσόνησο στην Ευρώπη. Προέβλεψε ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει τη δυναμικότητά της στην παραγωγή του αργού και την προμήθειά του, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με τα προϊόντα. «Εκεί θα δούμε μία στενότητα», πρόσθεσε, με τη ζήτηση να αυξάνεται από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος θα εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που πιθανόν να εμφανιστούν για ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων.

Για το capex είπε ότι δεν αλλάζει, παραμένει ίδιο σύμφωνα με το guidance, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους θα ληφθεί στα τέλη του έτους, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει το χρέος του ομίλου, προβλέποντας, μάλιστα, στη μείωσή του το επόμενο διάστημα.

ΑΠΕ και deal με την Ελλάκτωρ

Η Mοtor Oil θα συνεχίσει την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ και το 2023 θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των έργων συνολικής ισχύος 279 MW που λειτουργούν, άλλα 84 MW. Παράλληλα, αξιολογούνται και νέα έργα προς ανάπτυξη από το υφιστάμενο pipeline της εταιρείας.

Ως τα τέλη του έτους, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάκτωρ, που προβλέπει τη σύσταση εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ. Συνολικά, η νέα εταιρεία, μαζί με τις ΑΠΕ της Mοtor Oil, θα έχει εν λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 772 MW, με pipeline έργων 2,3 GW. Το προσδοκώμενο EBITDA είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του ομίλου το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v