Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό 1ο εξάμηνο για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν

Πολύ υψηλά εξαμηνιαία κέρδη και άνοδο τζίρου αναμένεται να εμφανίσει η εισηγμένη, με παράγοντες του κλάδου να σημειώνουν ωστόσο ότι θα είναι λάθιος να τα διπλασιάσει κανείς για να εκτιμήσει τις επιδόσεις στο έτος.

Ισχυρό 1ο εξάμηνο για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν

Σαφώς θετικά εξελίσσεται το πρώτο φετινό εξάμηνο για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, καθώς τόσο ο όγκος των πωλήσεων, όσο και τα περιθώρια κέρδους της εισηγμένης εταιρείας κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ειδικότερα, όγκος των πωλήσεων φαίνεται να εξελίσσεται ελαφρά ανοδικά (μονοψήφιος ρυθμός) ενισχυμένος ιδιαίτερα κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και παρουσιάζοντας σημεία κόπωσης από τον Απρίλιο και μετά.

Η «κοιλιά» αυτή της ζήτησης αποδίδεται από παράγοντες του κλάδου σε διάφορους λόγους όπως η εκτίναξη της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές, η αρνητική ψυχολογία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η καθυστέρηση εκκίνησης κάποιων έργων είτε επειδή αναμένεται το θέμα της διευθέτησης των τιμολογίων από το δημόσιο, είτε γιατί έχει καθυστερήσει να «τρέξει» ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι εταιρείες του κλάδου θα εμφανίσουν πολύ υψηλά εξαμηνιαία κέρδη, ωστόσο θα ήταν λάθος να τα διπλασιάσει κάποιος προκειμένου να εκτιμήσει τη συνολική επίδοση του έτους.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση σε όγκους κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η εικόνα των αγορών στο εξωτερικό είναι βαριά, πλην όμως στην Ελλάδα ελπίζεται ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σχετικά καλύτερα. Επίσης τα περιθώρια κέρδους του δευτέρου εξαμήνου προβλέπεται να είναι αρκετά μικρότερα από αυτά που επικράτησαν κατά το πρώτο μισό της χρονιάς. Μιλάμε για την επαναφορά των περιθωρίων σε κανονικά επίπεδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το πώς θα κινηθούν τα πράγματα κατά το δεύτερο μισό του 2022, τα στελέχη του κλάδου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της εγχώριας ζήτησης είναι σαφώς ανοδικές.

Ήδη, η τιμή του μετάλλου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% σε δολαριακούς όρους (κάτι λιγότερο σε ευρώ) σε σχέση με το φετινό υψηλό της, γεγονός που λειτουργεί σταθεροποιητικά για την πορεία της μελλοντικής ζήτησης. Πέραν αυτού, το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων έργων των κατασκευαστικών εταιρειών είναι σήμερα περίπου διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων πριν καν ουσιαστικά ξεκινήσει η εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα στελέχη του κλάδου αναμένουν με ενδιαφέρον τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν σημείωσαν πέρυσι κύκλο εργασιών 30,23 εκατ. ευρώ (έναντι 17,76 εκατ. το 2020) και καθαρά κέρδη 2,79 εκατ. ευρώ, έναντι 307 χιλ. ευρώ κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v