Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ανεβάζει τον πήχη για την πιστωτική επέκταση

Καθαρές χορηγήσεις σε επίπεδο ομίλου άνω των 2,6 δισ. ευρώ έθεσε ως στόχο η διοίκηση. Η δυναμική εξαμήνου αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα. Κατά 9% αναμένεται να αυξηθεί η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων. «Ατμομηχανή» οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Alpha Bank: Ανεβάζει τον πήχη για την πιστωτική επέκταση

Ψηλότερα έθεσε τον πήχη για την πιστωτική επέκταση, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση της Alpha Bank, αξιολογώντας τις επιδόσεις πρώτου εξαμήνου και τη διαφαινόμενη διατήρηση της δυναμικής για τα επόμενα τρίμηνα.

Από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βασίλης Ψάλτης δήλωσε ότι σε επίπεδο ομίλου αναμένεται υπερδιπλάσια καθαρή πιστωτική επέκταση, σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για έμμεση ανοδική αναθεώρηση του στόχου που είχε τεθεί για καθαρές χορηγήσεις 2,6 δισ. ευρώ φέτος, σε επίπεδο ομίλου (2,2 δισ. στην Ελλάδα). Στόχος που εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 9%. 

Παρά την τριπλή πρόκληση της επιμένουσας πανδημίας, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και του πολέμου στην Ουκρανία, η δυναμική επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, σημείωσε ο κ. Ψάλτης, συμπληρώνοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις. 

«Ατμομηχανή» της πιστωτικής επέκτασης θα παραμείνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της αύξησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση στους μετόχους, η καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ (+37%).

Η Alpha επέδειξε κατά το Α' τρίμηνο την ισχυρότερη πιστωτική επέκταση, μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών, αυξάνοντας στην Ελλάδα την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 1 δισ. ευρώ. 

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. σε επιχειρήσεις), με τις αποπληρωμές δανείων να διαμορφώνονται σε 1,4 δισ. ευρώ. Η «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 29,7 δισ. ευρώ στον όμιλο από 28,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στην Ελλάδα σε 25,8 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση προήλθε αποκλειστικά από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων σε επιχειρήσεις, που μετά τις αποπληρωμές ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ τα δάνεια λιανικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντυπωσιακή, συγκριτικά, επίδοση της Alpha οφείλεται στη συμφωνία χρηματοδότησης μέρους του τιμήματος (σ.σ. περίπου 600 εκατ. ευρώ) για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη Macquarie. 

Η τράπεζα είχε θέσει, φέτος, ως στόχο πιστωτικής επέκτασης το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,6 δισ. ευρώ στον όμιλο. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ψάλτη, όμως, θέτουν τον πήχη υψηλότερα. Όπως αναφερόταν στην παρουσίαση αποτελεσμάτων Α' τριμήνου, η Alpha είχε στο pipeline νέες εκταμιεύσεις -επιχειρηματικών- δανείων 1,4 δισ. ευρώ.  Οι κλάδοι που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η βιομηχανία, η ενέργεια, η ναυτιλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v