Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» σε 9 επενδύσεις στις ντομάτες μέσα σε 24ώρες!

Οι επενδύσεις στην καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας είναι το νέο Ελ Ντοράντο. Το μέγεθος της αγοράς, τα γνωστά ονόματα και η προσπάθεια ανατροπής του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου.

«Πράσινο φως» σε 9 επενδύσεις στις ντομάτες μέσα σε 24ώρες!

Μετά τον τουρισμό και τα logistics, η υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας αναδεικνύεται το νέο Ελ Ντοράντο για τους εγχώριους επενδυτές. Αυτό μαρτυρούν οι επενδύσεις στον κλάδο γνωστών επιχειρηματιών όπως του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η είσοδος νέων όπως του Κων/νου Μαχαίρα, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου ο οποίος αναμένεται ότι θα καταγράψει διψήφια ανάπτυξη.

Με βάση έρευνα του globenewswire, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας έφθασε πέρυσι σε αξία τα 2,56 δισ. δολάρια και αναμένεται να σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 19,2% έως το 2028, ξεπερνώντας σε αξία τα 13,4 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των εσόδων της παγκόσμιας αγοράς υδροπονίας αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, την υψηλότερη απόδοση από τη συμβατική γεωργία, την αυξανόμενη έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια, την υψηλή κερδοφορία και την αύξηση της ερημοποίησης.

Οι μονάδες της υδροπονίας έχουν δεκαπενταπλάσια απόδοση ανά στρέμμα συγκριτικά με τις καλλιέργειες στο χωράφι, μειώνουν το κόστος παραγωγής και προστατεύουν το προϊόν από τις αλλαγές του καιρού. Όμως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης και ο χρόνος που απαιτείται πλέον για να παραλάβει κάποιος τα θερμοκήπια. Ο μέσος χρόνος παράδοσης για ένα καινούργιο θερμοκήπιο φθάνει τα 2 με 2,5 χρόνια.

Παρά τα προβλήματα στις παραδόσεις και το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί στροφή προς την υδροπονική καλλιέργεια και μπαράζ εγκρίσεων ένταξης νέων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, εγκρίθηκαν 9 επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 9 εκατ. ευρώ μόνο στη Χαλκίδα. Μεταξύ αυτών είναι η επένδυση της GREENFARM, προϋπολογισμού άνω του 1,1 εκατ. ευρώ, της TOMATO LAB αντίστοιχου ύψους, της ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΣ, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, της ELECTRECO 600.000 ευρώ, της ENER-GH ΑΕ, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, της ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙKE, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, της HELLENIC HYDRO CROPS, ύψους 900.000 ευρώ, της ΜΕΚΟ Μ. ΙΚΕ, ύψους κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και της AGROTECH ENERGY PRODUCTION I.K.E., προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές επενδύσεις. Τέλη Ιουλίου είχε εγκριθεί η ένταξη 10 ακόμη στον Αναπτυξιακό Νόμο -μεταξύ αυτών είναι η επένδυση των ΕΝ.ΥΔΡΟ., GREENLAB, COGEN POWER HELLAS, GREEN ORAMA. Επίσης η EVA Υδροπονικές Καλλιέργειες πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση 2 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία για την ίδρυση θερμοκηπίου υδροπονικής καλλιέργειας 10 στρεμμάτων ντομάτας.

Σε νέες επενδύσεις προχώρησε εφέτος και η Wonderplant, η εταιρεία που δημιούργησαν οι κ.κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, Μ. Αραμπατζής, Θ. Μακρής, Στ. Νένδος και Αχ. Φώλιας. Σήμερα η εταιρεία παράγει 10.000 τόνους ετησίως, παραγωγή που θα αυξηθεί μετά τις νέες επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Οι δύο νέες επενδύσεις αφορούσαν στην κατασκευή νέου θερμοκηπίου έκτασης 62 στρεμμάτων και νέου ΣΗΘΥΑ.

Στην υδροπονία αποφάσισε να επενδύσει η Eurocatering, στην οποία συμμετέχει και ο Απόστολος Ταμβακάκης. To επενδυτικό σχέδιο της Eurocatering εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν για τη δημιουργία θερμοκηπίου υδροπονίας στον Δήμο Τανάγρας.

Οι νέες αυτές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις ανάγκες της χώρας για εισαγωγές ντομάτας, που σήμερα καλύπτουν το 30% των αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως 750.000 τόνους ντομάτα -σ.σ. πρόκειται για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ντομάτας παγκοσμίως-, εκ των οποίων τους 250.000 τόνους ντομάτας τούς εισάγει από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v