Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Με 9% τρέχει ο τζίρος στο Q3, με αποσυμπίεση στα κόστη

Βλέπει βελτίωση των margin κερδοφορίας η εισηγμένη. Κρίσιμο project και ιστορικές συνέργειες με Stella Pack στην Πολωνία. Έτος επενδύσεων το 2024. Τι είπε η διοίκηση στο conference call για το μέρισμα.

Σαράντης: Με 9% τρέχει ο τζίρος στο Q3, με αποσυμπίεση στα κόστη

Αύξηση 9% σημειώνουν οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη στο γ' τρίμηνο διατηρώντας το τέμπο του α' εξαμήνου ενώ αποκλιμακώνονται και οι πιέσεις στα κόστη από τις πρώτες ύλες ευνοώντας καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο μισό του 2022 και σε επίπεδο margin.

Αν και φαντάζει ανέφικτο για τον όμιλο να προσεγγίσει τα περσινά περιθώρια κερδοφορίας, εκτιμάται ότι στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα εμφανίσει βελτιωμένο περιθώριο συγκριτικά με αυτό στο α' εξάμηνο.

Όσο περισσότερο αποκλιμακώνονται οι τιμές στις πρώτες ύλες τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται το margin, όπως ανέφερε χθες ο Κώστας Ροζακέας, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου Σαράντη στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών. Σημείωσε ότι το γ' τρίμηνο εξελίσσεται πολύ καλά και δεν υπάρχουν πλέον οι ίδιες πιέσεις στην διάρθρωση του κόστους, καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες τείνουν σε σταθεροποίηση και σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρούν.

Aς ληφθεί υπόψη ότι οι πρώτες ύλες φτάνουν το 70-85% του κόστους παραγωγής για τον όμιλο, ανάλογα με τα προϊόντα. Το υπόλοιπο είναι ενεργειακό κόστος (περίπου 4,5%), εργατικό κόστος κ.α..

Το περιθώριο μικτού κέρδους στο α' εξάμηνο υποχώρησε σε 35,14% από 37,49% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και σε επίπεδο EBIT μειώθηκε σε 7,51% από 9,51% αντίστοιχα, λόγω των πιέσεων στα παραγωγικά κόστη του κλάδου οικιακής φροντίδας. Είναι ενδεικτικό ότι το EBIT για την πολωνική Polipak, με ειδικό βάρος στα μεγέθη, η οποία παράγει κατά βάση σακούλες απορριμμάτων και επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, γύρισε αρνητικό, ήτοι ζημιές 0,04 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022 από κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αν και η δραστηριότητα είχε καλές επιδόσεις σε επίπεδο πωλήσεων (15,24 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ από 11,45 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Ιστορικές οι προκλήσεις για τον όμιλο στην Πολωνία

Στην Πολωνία, όπου ο όμιλος Σαράντη ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του έτους το επενδυτικό πλάνο στη μονάδα της Polipak, στο α' εξάμηνο επιβαρύνθηκε και από τα έξοδα για τη μεταφορά του εργοστασίου από την παλιά θέση στη νέα. Στο β' εξάμηνο οι επενδύσεις αναμένεται να κυμανθούν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εργασιών συντήρησης αλλά και αγοράς οικοπέδου στην Ελλάδα.

Επίσης για το 2023 δεν υπάρχουν σημαντικά σχέδια για επενδύσεις στην Πολωνία αφού στην Polipak ολοκληρώνεται το πλάνο ενώ στην υπό εξαγορά Stella Pack το 2024 θα είναι το έτος επενδύσεων, όπως ανέφερε ο κ. Ροζακέας, εξηγώντας ότι θα έχει προηγηθεί κρίσιμος χρόνος για μελέτη τομέων που απαιτούν βελτίωση. Εξάλλου υπάρχουν δυνατότητες για συνέργιες με τη Stella Pack σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας οι οποίες θα αξιοποιηθούν αφού εξαλειφθούν οι επικαλύψεις σε μια σειρά τομέων από το εμπορικό τμήμα και τις πωλήσεις μέχρι το marketing και τις λειτουργίες backoffice. Θα εξεταστεί επίσης η μεταφορά παραγωγής μεταξύ των εργοστασίων. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία του αντιμετωπίζει ο όμιλος τέτοιες προκλήσεις σε ότι αφορά συνέργιες στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του.

Η διοίκηση του ομίλου Σαράντη επανέλαβε επίσης ότι διατηρεί ενεργό ενδιαφέρον για εξαγορές με στόχευση σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Εξάλλου, μετά την αποεπένδυση από το jv με την Estee Lauder δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και μπορεί να προχωρήσει δυνητική συμφωνία με άλλο μεγάλο brand. Στην παρούσα φάση όμως η διοίκηση έχει θέσει σε προτεραιότητα την ενσωμάτωση της πολωνικής Stella Pack, για την εξαγορά της οποίας αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητας της εταιρείας, μέχρι το τέλος του 2022.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το μέρισμα, πρόθεση της διοίκησης του ομίλου για τη διανομή των κερδών του 2022 -αν και νωρίς για σχετικές αποφάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Ροζακέας- είναι να διατηρηθεί η συνήθης μερισματική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 31.5.2022 αποφάσισε τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,141871062 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του πραγματοποιήθηκε την 10.6.2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v