Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά τα κέρδη-ρεκόρ του 1ου εξαμήνου

Πού οφείλεται η άνοδος που παρατηρείται στις λειτουργικές επιδόσεις και ο ρόλος των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πώς επηρεάζουν οι τιμές χάλυβα. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Viohalco: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά τα κέρδη-ρεκόρ του 1ου εξαμήνου

Εκτίναξη οικονομικών επιδόσεων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε ο όμιλος Viohalco, ακόμη και χωρίς τη μη λειτουργική θετική επίδραση που προέκυψε από την εξέλιξη των τιμών των μετάλλων.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 2,488 δισ. στα 3,596 δισ. ευρώ (λόγω υψηλότερων όγκων πωλήσεων και ανεβασμένων τιμών μετάλλων), η καθαρή κερδοφορία διευρύνθηκε από τα 93,3 στα 207,3 εκατ. ευρώ (+123%) και το «προσαρμοσμένο EBITDA» που δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα των μετάλλων και από άλλους έκτακτους παράγοντες εκτινάχθηκε από τα 196,1 στα 355,25 εκατ. ευρώ (+81%).

Όλες οι βασικές δραστηριότητες του ομίλου συνέβαλαν στην τόσο μεγάλη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, με κυριότερες τη συνεισφορά της ΕΛΒΑΛ (κλάδος αλουμινίου), των Ελληνικών Καλωδίων, της Χαλκόρ, αλλά και της δραστηριότητας του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ-Sovel), το προσαρμοσμένο EBITDA της οποίας περίπου τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση (από τα 43,2 στα 117,2 εκατ. ευρώ).

Με βάση τη χθεσινή αποτίμηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (881,2 εκατ. ευρώ), η εταιρεία διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία (1,659 δισ. ευρώ) και με μονοψήφιο δείκτη P/E, ακόμη και αν υπολογιστούν μόνο τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου και όχι ολόκληρου του 2022.

Στελέχη του εισηγμένου ομίλου, μιλώντας στο Euro2day.gr, επαναλαμβάνουν αυτό που λένε εδώ και μια τριετία, ότι δηλαδή «η άνοδος που παρατηρείται στις λειτουργικές μας επιδόσεις (προσαρμοσμένο EBITDA) δεν είναι τυχαία. Όλες εκείνες οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν ξεκινήσει και αποδίδουν σημαντικά. Είμαστε πολύ καλά τοποθετημένοι σε επίπεδο προϊόντων και αγορών και έχουμε όλες τις προοπτικές να τα πάμε ακόμη καλύτερα σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσε να επιφέρει μια διεθνής ύφεση, σε περίπτωση που αυτή έρθει».

Επιπρόσθετα, αναλυτές, μιλώντας στο Euro2day.gr, εκτίμησαν ότι τα φετινά αποτελέσματα του ομίλου θα είναι πολύ ισχυρά, ακόμη κι αν κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς επηρεαστούν αρνητικά από την πτώση της τιμής του χάλυβα ή από μια επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Αντίθετα, τα σημεία στα οποία δίνουν έμφαση είναι κυρίως τα παρακάτω:

  • Η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου είναι τόσο υψηλή, έτσι ώστε σε δύο τουλάχιστον παραγωγικές μονάδες (υποβρύχια καλώδια στην Κόρινθο και προϊόντα έλασης αλουμινίου στα Οινόφυτα) να υλοποιούνται επενδύσεις αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες δουλεύουν πολύ κοντά στο «full capacity».
  • Η δραστηριότητα των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) που είχε ματώσει κατά την προηγούμενη διετία, αντιμετωπίζει πολύ αυξημένη ζήτηση και οι εταιρείες ανά τον κόσμο που μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
  • Στον μέχρι και το 2020 «προβληματικό» κλάδο του χάλυβα, οι διεθνείς συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά και υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την επίτευξη σαφώς ικανοποιητικών περιθωρίων κέρδους στο μέλλον, έστω και χαμηλότερων από αυτά του πρώτου φετινού εξαμήνου.
  • Ο καθαρός δανεισμός που αυξήθηκε στις 30 Ιουνίου στα 2,19 δισ. ευρώ (από 1,68 δισ. στις 31/12/2021) αναμένεται να αποκλιμακωθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, λόγω της μείωσης που παρατηρείται στις τιμές των μετάλλων (κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των μετάλλων απαίτησαν μεγαλύτερο κεφάλαιο κίνησης και άρα σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων οδήγησαν σε αυξημένο δανεισμό). Ωστόσο, παρά την άνοδο του δανεισμού, ανάλογα κινήθηκε και το EBITDA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του δείκτη «καθαρός δανεισμός προς EBITDA».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v