Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vitex: Νέο εργοστάσιο και προμήθειες συντηρούν το θετικό momentum

Επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό 6,6 εκατ. ευρώ. Επέκταση στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι επιδόσεις το 2021 και οι καινοτομίες.

Vitex: Νέο εργοστάσιο και προμήθειες συντηρούν το θετικό momentum

Με ενισχυμένο παραγωγικό δυναμικό, μετά την ενεργοποίηση νέας επένδυσης στον Ασπρόπυργο και με έγκαιρη εξασφάλιση προμηθειών πρώτων υλών για τη δραστηριότητά της η Vitex θέτει προϋποθέσεις για διατήρηση του θετικού momentum στις πωλήσεις το 2022, μετά τις καλές επιδόσεις του 2021.

Η εταιρεία της οικογένειας Γιαννίδη, με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά οικοδομικών χρωμάτων και με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες με τα προϊόντα Vitex, VitexTherm (εξωτερικής θερμομόνωσης) και Hermes (υγρομόνωσης), έθεσε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2022 το νέο εργοστάσιό της. Πρόκειται για παραγωγική μονάδα έτοιμων σοβάδων εξωτερικής θερμομόνωσης στον Ασπρόπυργο, στη θέση "Αγία Παρασκευή", όπου είναι οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της μητρικής εταιρείας σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ποσοστό 11,8% επί των πωλήσεων. Με τη νέα επένδυση η Vitex θα ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αποσπώντας μερίδια από την αναπτυσσόμενη αυτή κατηγορία.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας έχοντας προβλέψει τις διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών το 2021 φρόντισε να χρηματοδοτήσει την αγορά περισσοτέρων αποθεμάτων με χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα να μην τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγική λειτουργία. Έτσι, παρά τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας και του πληθωρισμού, η Vitex είχε μια από της πιο αποδοτικές χρονιές το 2021 σε ότι αφορά τις πωλήσεις, τη συγκράτηση του δανεισμού, τη βελτίωση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση της αγοράς αποθεμάτων α' υλών έτσι ώστε ο λόγος δάνεια προς EBITDA να διαμορφωθεί σε 3,26.

Σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν προ ημερών οι πωλήσεις της Vitex το 2021 διαμορφώθηκαν σε 58,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,5% και σε απόλυτη αξία 8,43 εκατ. ευρώ. Τα αποθέματα ως ποσοστό επί των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στο 23% και συνολικά το 2021 τα αποθέματα ανήλθαν σε 13,5 εκατ. ευρώ. Το EBITDA προ ανόργανων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε σε 6,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,14 εκατ. ευρώ από 5,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Σημειώνεται ότι η μητρική εταιρεία διέθεσε για μηχανές ανάμειξης και έξοδα marketing 4,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Επίσης, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 15,96 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη δάνεια προς πωλήσεις να διαμορφώνεται σε 27,44%.

Έμφαση σε R&D και καινοτομία

Η Vitex, με παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1932 και με θυγατρικές σε Σερβία και Βουλγαρία (από το 2000 και το 2008 αντίστοιχα), ανάγει την έρευνα και την καινοτομία σε στρατηγικό πυλώνα. Επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό αυξάνοντας το 2021 το προσωπικό της σε 395 άτομα από 316 ένα χρόνο πριν.

Επιπλέον, σε ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης απασχολεί 17 επιστήμονες που σχεδιάζουν προϊόντα με γνώμονα τις νέες ανάγκες της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό την περίοδο της πανδημίας δημιουργήθηκε το προϊόν "Vitex with VAIRO", χρώμα τοίχων με αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, το οποίο αδειοδοτήθηκε από τον Ε.Ο.Φ. (Οκτώβριος 2021) και επίσης διαθέτει άδεια κυκλοφορίας από αντίστοιχους φορείς σε άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται επίσης ότι εντός του έτους 2021, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και έγινε το λανσάρισμα της υποαλλεργικής σειρά χρωμάτων "VITEX CARE". Επίσης, η μητρική εταιρεία συνέχισε να πιστοποιεί προϊόντα με τα συστήματα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων, με μειωμένο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα ή και συστήματα που δίνουν έμφαση στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία, π.χ LEED, BREEAM, WELL, SKA Rating, French HQE κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v