Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετούς κινδύνους

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο επιχειρηματίας. Τι είπε για πληθωρισμό και μισθούς. Παρέμβαση Γ. Ρέτσου για τουριστικό προϊόν. "Το 12% της ανεργίας είναι άεργοι", είπε Θ. Φέσσας. "Κλειδί η επιχειρηματική συναίνεση", τόνισε ο Χρ. Χαρπαντίδης.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρκετούς κινδύνους

Αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει έλλειμα ενέργειας, εμφανίσθηκε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι αυτό που δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν δεν είναι ο πληθωρισμός -όσοι έχουμε κάποια ηλικία τόνισε έχουμε ζήσει με 30% πληθωρισμό, έχουμε δανειστεί λεφτά με 28-35%- είναι τα γεωπολιτικά προβλήματα της εποχής και το ενεργειακό.

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αρκεί ένα πράγμα να μην υπάρξει έλλειμα ενέργειας. Αν αυτό δεν κτυπήσει την οικονομία μας νομίζω ότι μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι και να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες» είπε και σημείωσε «τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι διαχειρίσιμα. Δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ενώ είπε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η μη απονομή της δικαιοσύνης. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Δεν πάει άλλο αυτό το θέμα» τόνισε.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης το χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο όμως όπως είπε: «έχει μέσα του και αρκετούς κινδύνους τους οποίους φοβάμαι ότι δεν τους έχουμε ακόμη αντιληφθεί».

Ο πρώτος και σημαντικότερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, είναι ο πολύ σύντομος χρόνος που πρέπει να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις. «Θα δοθούν πάρα πολλές εγκρίσεις αλλά έχω αρκετές ανησυχίες πόσες από αυτές τις επενδύσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν σωστά και τα χρήματα» είπε.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης «δυστυχώς αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις και για να λύσει προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και πάλι με τις υποδομές της χώρας».

«Προσωπικά θα προτιμούσα», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος «να υπήρχε μεγαλύτερη ώθηση στον ιδιωτικό τομέα για πραγματικές επενδύσεις από αυτές που θα παράγουν πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες».

Τόνισε επίσης ότι «η χώρα εξελίσσεται. Η οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται σε ένα συνεχές τρεντ», ενώ είπε ότι οι μισθοί θα ανέβουν τα επόμενα χρόνια.

Γ. Ρέτσος: Κοντά €19 δισ. τα τουριστικά έσοδα φέτος - Εκτιμήσεις για το 2023

«Ο τουρισμός υπεραποδίδει από το 2012 και μετά από το απόλυτο ρεκόρ του 2019 και από τα δύο χρόνια πανδημίας που ανέκοψαν την εξέλιξη και την πορεία τα πράγματα επανήλθαν σε ανοδική πορεία» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος από το βήμα της εκδήλωσης Κύκλος Ιδεών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι και η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά υπεραπόδοσης, εκτίμησε ότι τα τουριστικά έσοδα θα πιάσουν τα 18,8 έως 19 δισ. ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό μαξιλάρι για το μέλλον.

«Προφανώς τα μακροοικονομικά και τα γεωπολιτικά μας δημιουργούν ανησυχία για την επόμενη χρονιά. Είναι δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των βασικών μας αγορών θα μειωθεί», όμως έσπευσε να σημειώσει πως το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τουριστικό brand σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις βρίσκεται στα 5 σημαντικότερα brand παγκοσμίως και στις θέσεις από 1 έως 3 σε βασικές αγορές στόχους σε επίπεδο επιθυμία.

«Αν πάρουμε ως δεδομένου ότι του χρόνου θα έχουμε μικρότερη δεξαμενή η Ελλάδα θα είναι στις τρεις πρώτες επιλογές αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε. Προφανώς δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος και θα χρειαστούν πολλά πράγματα» είπε, σημειώνοντας «μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το 2023 θα είναι μια θετική χρονιά».

Θεόδωρος Φέσσας: Το 12% της ανεργίας είναι άεργοι

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Ομίλου Ouest τόνισε ότι πάει πολύ καλά ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν αποτελεί ψηφιακή κοινότητα. Υπογράμμισε ως πρόβλημα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Για το εμπόριο, ο κ. Φέσσας είπε ότι λειτουργεί με επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του, ενώ υποστήριξε ότι το 12% της ανεργίας είναι άεργοι που δεν θέλουν να δουλέψουν. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη ευελιξίας ώστε να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές.

«Αν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο την Δικαιοσύνη και την Διαφάνεια θα πετύχουμε πολλά. Και πρωτίστως λύση στο Δημογραφικό γιατί χωρίς ανθρώπους δεν γίνεται τίποτα», κατέληξε

Χρήστος Χαρπαντίδης: Κλειδί η επιχειρηματική συναίνεση

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, επικαλέστηκε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συναίνεση αναδεικνύοντας την επιχειρηματική συναίνεση. Εξέφρασε φόβους για τον πληθωρισμό ίσως γιατί, όπως ανέφερε, είναι πρωτόγνωρη η αύξηση.

Ως προϋπόθεση για το μέλλον, ο κ. Χαρπαντίδης έθεσε την προσαρμογή στη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του κ. Χαρπαντίδη για αλλαγή παραδείγματος χάριν όσων είναι στην ηγεσία των επιχειρήσεων.

«Το 2050 θα ήθελα ο κάθε Έλληνας να είναι περήφανος που θα είναι σύγχρονος άνθρωπος», ευχήθηκε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v