Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεμπλόκαρε» η διάσωση της Notos, τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Προς ΑΜΚ 140,7 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών κινείται η εταιρεία. «Ανάσα» η εξυγίανση του ισολογισμού και η θετική καθαρή θέση. Το ιστορικό και η επόμενη μέρα.

«Ξεμπλόκαρε» η διάσωση της Notos, τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από την υπογραφή term sheet με τις πιστώτριες τράπεζες ξεμπλόκαρε το κρίσιμο σκέλος του σχεδίου διάσωσης της Notos Com, αυτό της κεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων.

Η συμφωνία εξυγίανσης, με στρατηγικό επενδυτή την Optima bank, ολοκληρώνεται και τυπικά αυτό το διάστημα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 140,75 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2.251.992 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών, που θα πάνε στις τράπεζες. Η συμφωνία προβλέπει 50% συμμετοχή στο νέο σχήμα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, 25% της Optima bank, με το υπόλοιπο 25% να παραμένει κατά βάση στην οικογένεια Παπαέλληνα, βασικό μέτοχο σήμερα, με ταυτόχρονη είσοδο με μικρό ποσοστό νέων μετόχων, μεταξύ των οποίων o όμιλος Φάις.

Πρακτικά κεφαλαιοποιείται σχεδόν το 80% του δανεισμού της εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός ξεπερνούσε στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις τα 170 εκατ. ευρώ (176,6 εκατ. ευρώ με βάση τον ισολογισμό 2020, που είναι ο τελευταίος δημοσιευμένος), εκ των οποίων τα 140,7 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιούνται. Απομένει δηλαδή ένα μικρό μέρος προς διαχείριση που θα οριστικοποιηθεί με την επικαιροποίηση των λογαριασμών της εταιρείας, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, επιταγές κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή διοίκηση, του Μιχάλη Παπαέλληνα (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), συνεχίζει να έχει τον έλεγχο της εταιρείας και είναι αυτή που θα τρέξει το business plan που έχει καταρτιστεί.

Με την κεφαλαιοποίηση των δανείων κλείνει ένας κύκλος μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον των πολυκαταστημάτων notos και των 1.400 εργαζομένων που απασχολούνται στον όμιλο. Ο κύκλος αυτός άνοιξε το 2012, όταν η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με τις πρώτες σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, εν μέσω πτώσης της ζήτησης στην αγορά και μεσούσης της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, που κορυφώθηκε με τα capital controls λίγο αργότερα.

Η εταιρεία πήρε δύσκολες αποφάσεις συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας να περιορίζει κόστη, καθώς και ζημιογόνες και μη αποδοτικές δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο brands όσο και καταστημάτων. Μόλις πέρυσι έκλεισε το Notos Home στο Golden Hall, ενώ ο όμιλος αποεπένδυσε από το Sofia Ring Mall στη Βουλγαρία.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

Υπενθυμίζεται ότι λόγω αποχώρησης από την Ελλάδα της Pillarstone, με την οποία οι πιστώτριες τράπεζες της Notos Com είχαν συμφωνήσει το 2017-2018 την αναδιάρθρωση του χρέους της, προχώρησε νέο deal τo 2019 με την M&G Prudential, στην οποία και μεταβιβάσθηκαν όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone.

Μετά, τη σκυτάλη πήρε η Optima bank, στο πλαίσιο νέας συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2021. Η εταιρεία είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ το 2018, στο πλαίσιο της συμφωνίας Pillarstone-τραπεζών και από τον περσινό Ιούλιο το δάνειο, που στο μεταξύ είχε περάσει στην M&G, μεταβιβάστηκε στην Optima bank, ενώ έκτοτε δρομολογήθηκαν κινήσεις για είσοδο νέων κεφαλαίων. Ωστόσο η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών δανείων (του σημαντικότερου μέρους) ήταν το μείζον. Λόγω της μεταβίβασης μέρους των απαιτήσεων σε servicers η διαδικασία κωλυσιεργούσε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλύθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα για να προχωρήσει η τελευταία πράξη του εγχειρήματος. Μάλιστα η εταιρεία έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις απαραίτητες εγκρίσεις στις 25 Οκτωβρίου.

Η δραστηριότητα

Με θετική καθαρή θέση και υγιή ισολογισμό η διοίκηση της Notos Com βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη υπαρχόντων μαρκών και συνεργασιών, καθώς και στην τοποθέτηση νέων brands στην αλυσίδα των 4 πολυκαταστημάτων notos galleries, όπως οι πρόσφατες συνεργασίες με ba&sh, Kocca στα είδη μόδας αλλά και με την Kiko Milano στα καλλυντικά.

Σημειώνεται ότι πέραν των πολυκαταστημάτων, η Notos δραστηριοποιείται επίσης στη χονδρική και λιανική καλλυντικών και ειδών ένδυσης-υπόδησης. Έχει από το 2019 την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce&Gabbana ενώ διαθέτει συνεργασίες με οίκους όπως Clarins, Chanel, Guerlain, Givenchy κ.α. Στην ένδυση έχει συμφωνήσει με την Paul&Shark, καθώς και με την American Engle ως master franchisee για Ελλάδα και Κύπρο ενώ διαθέτει στην αγορά σήματα όπως Gant, Lacoste, Nautica, The Βostonians, Paul & Shark, La Martina κ.α.

Το 2020, έτος πανδημίας, η Notos Com έκλεισε με κύκλο εργασιών 83,2 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 6,6 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 11,4 εκατ. ευρώ. Πηγές στην εταιρεία αναφέρουν ότι το 2021 οι επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τους στόχους της διοίκησης, ήτοι πωλήσεις πάνω από 105 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v