Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενέτη: O στόχος για υψηλή κερδοφορία και ο πονοκέφαλος των franchisees

Αύξηση τζίρου 18,3% και κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα και οι πιέσεις από το ενεργειακό κόστος που πλήττουν τους επιχειρηματίες του δικτύου.

Βενέτη: O στόχος για υψηλή κερδοφορία και ο πονοκέφαλος των franchisees

Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας προτεραιοποιεί και για το 2022 ο όμιλος εστίασης Βενέτη, του οποίου οι οικονομικές επιδόσεις επιστρέφουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα, επιτρέποντας τη διανομή μερίσματος άνω των 3 εκατ. ευρώ για τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Πλήττεται μεν από την ακριβή ενέργεια και τις ανατιμήσεις στα άλευρα και τις πρώτες ύλες αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες franchisees του ομίλου, που λειτουργούν και την πλειοψηφία των καταστημάτων του δικτύου, το οποίο ξεπερνά τα 100 σημεία. 

Το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπέρασε τα 43 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι απέχει κατά τι από τα επίπεδα του 2019 (περίπου 4,4 εκατ. ευρώ) εμφανίζει αύξηση 18,3% συγκριτικά με το 2020, που είχε υποχωρήσει στα 36,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ το 2020, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ και τα συγκεντρωτικά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 3,4 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, που απασχολεί 534 άτομα (από 520 ένα χρόνο πριν) μειώθηκε σε 1,78 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του 2021 ανέρχονταν σε 5,5 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Βενέτη προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 3 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη των χρήσεων 2019, 2020 και 2021, ενώ ήδη το 2021 αποδόθηκε στους μετόχους μέρισμα 2,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2019. 

Για το 2022, πρωταρχικός στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην οικονομική της έκθεση, είναι η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας μέσω της ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της μητρικής, τη λελογισμένη μείωση του κόστους παραγωγής και την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου. Σημειώνεται ότι πέρυσι η Βενέτη εγκαινίασε επενδυτικό πλάνο περίπου 3 εκατ. ευρώ για επέκταση στο retail, ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων concept εστίασης ενώ εν μέσω πανδημίας κατάφερε να μετριάσει τις απώλειες χάρη στην διασπορά της δραστηριότητας σε ευρεία γκάμα καναλιών. 

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την εστίαση ευρύτερα, μέσω θυγατρικών εταιρειών κι ενός δικτύου που αριθμεί 107 καταστήματα με τα σήματα Βενέτη 1948, Βενέτη Great, Bενέτη Food Hall και Βενέτη Classic.

Το ενεργειακό κόστος 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διοίκηση της Βενέτης και ειδικότερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στα υψηλά κόστη που πλήττουν τις επιχειρήσεις εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες, η Βενέτη διαμαρτυρήθηκε με επιστολή της στον πρωθυπουργό για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι επιχειρήσεις από το κόστος ενέργειας που έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.

Ζητούσε επέκταση της ρύθμισης για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας που ισχύουν για τα αρτοποιεία, ΚΑΔ 1071, ώστε να καλύπτει και τα καταστήματα που προσφέρουν άρτο, τα αρτοζαχαροπλαστεία, εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης, ΚΑΔ 4724 και 5610, ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v