Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπαλάκι στους νομικούς για την τύχη της ΛΑΡΚΟ

Εξετάζεται η ένσταση που υπέβαλε ο ένας εκ των δύο μνηστήρων στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Ποιο θέμα μπορεί να αναδειχθεί ως «αχίλλειος πτέρνα» και να ακυρώσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Το μπαλάκι στους νομικούς για την τύχη της ΛΑΡΚΟ

Υπό εξέταση από τη νομική υπηρεσία της Ειδικής Διαχείρισης βρίσκεται η ένσταση που υπέβαλε ο ένας εκ των δύο μνηστήρων για την εξαγορά των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ. Από τη γνωμοδότηση της θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Την προηγούμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε στον δικό του διαγωνισμό ως προτιμητέο επενδυτή για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ήταν η μοναδική υποψήφια. Προφανώς, το Ταμείο πήρε επιτέλους το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, δέκα μέρες και πλέον μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών, στις 27 Οκτωβρίου.

Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης πλειοδότης είχε ανακηρυχθεί η Ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, καθώς προσέφερε μεγαλύτερο τίμημα από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ωστόσο, η δεύτερη κατέθεσε ένσταση κατά της πρώτης και ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε προερχόταν από άλλη εταιρία και όχι την ίδια.

Σε αυτή τη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, εξετάζεται από τους αρμόδιους νομικούς το έννομο του αιτήματος της κοινοπραξίας. Στην περίπτωση που απορριφθεί η ένσταση, τότε αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out) και από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Θα πρέπει να υποβάλουν νέα οικονομική προσφορά για το σύνολο των παγίων του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ της προηγούμενης Πέμπτης εκτός από την ανακήρυξη μιλούσε και για την εκκίνηση της εκατέρωθεν πλειοδοσίας «εφόσον ενεργοποιηθεί». Την άφηνε ανοικτή εξαιτίας της εκκρεμότητας εξέτασης της ένστασης.

Εάν, όμως, γίνει αποδεκτή η ένσταση, τυπικά οι διαγωνισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί και το συγκρότημα θα περάσει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, με τις οικονομικές προσφορές που έχει ήδη καταθέσει, δηλαδή, περί τα 5 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση του εργοστασίου και το συμβολικό τίμημα για την εξαγορά των μεταλλείων.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του Euro2day.gr επιμένουν. Οι Ιρλανδοί δεν θα μείνουν αδρανείς. Προτίθενται να υποβάλουν κι αυτοί ένσταση, κάτι που σημαίνει ότι οι διαγωνισμοί θα μπλοκαριστούν εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Και δεν αρκούν όλα αυτά, εξακολουθεί να ισχύει η εκκρεμότητα με την τακτοποίηση της νομιμοποίησης των ενεργειών της Ειδικής Διαχείρισης, μέσω της ανανέωσης της θητείας της. Επί της ουσίας εδώ και κοντά 40 ημέρες ο Ειδικός Διαχειριστής ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς νομική κάλυψη. Για άγνωστους λόγους τα δύο αρμόδια υπουργεία μεταθέτουν όλο και πιο πίσω την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Μία εξήγηση που δίνεται από πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους είναι ότι η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται τους διαγωνισμούς, χωρίς να χρειαστεί ανανέωση της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης. Ενδεχομένως, όμως, λένε οι ίδιες πηγές, το θέμα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως «αχίλλειος πτέρνα» και να ακυρώσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v