Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλουργικές: Το «λαχείο» του πρώτου εξαμήνου και τα νέα δεδομένα

Τι σηματοδοτεί η επιβράδυνση στις επιδόσεις των εισηγμένων μεταλλουργικών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο. Η εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας και οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη συνέχεια.

Μεταλλουργικές: Το «λαχείο» του πρώτου εξαμήνου και τα νέα δεδομένα

Διπλή είναι η ανάγνωση των επενδυτών στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, καθώς από τη μία πλευρά διαπιστώνεται η ισχυρή κερδοφορία του εννεαμήνου και από την άλλη, μια σαφής επιβράδυνση επιδόσεων στην πορεία του τρίτου τριμήνου, η οποία είναι πιθανόν να έχει και συνέχεια.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η Αλουμύλ, ενώ στο εννεάμηνο εμφάνισε εκτόξευση των προ φόρων και τόκων κερδών της από τα 26,6 στα 43,8 εκατ. ευρώ, κατά το τρίτο τρίμηνο το ίδιο μέγεθος υποχώρησε από τα 12,5 στα 9,8 εκατ. ευρώ.

Η Βιοκαρπέτ ενώ στο εννεάμηνο αύξησε τα καθαρά της κέρδη από τα 3,54 στα 8,03 εκατ. ευρώ, στο Q3 υποχρεώθηκε σε μείωση κερδών από τα 2,34 εκατ. στα 993 χιλ. ευρώ.

Επίσης, τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν ενώ σημείωσαν στο εννεάμηνο προ φόρων κέρδη 590 χιλ. ευρώ, στο τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν ζημία 227 χιλ. ευρώ.

Τέλος, η ΣΙΔΜΑ με 12,32 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη εννεαμήνου, υποχρεώθηκε στο Q3 σε ζημία 1,66 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή δεν ξάφνιασε κανέναν από τους παράγοντες της αγοράς, καθώς όλοι γνώριζαν ότι τα κέρδη του 2021 και του πρώτου φετινού εξαμήνου δεν θα μπορούσαν να είναι διατηρήσιμα στο μέλλον, καθώς -ιδιαίτερα στον κλάδο του χάλυβα- θεωρήθηκαν ως «λαχείο».

Ειδικότερα, όχι μόνο η ζήτηση σε όγκους κατά τη διετία 2021-2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά επιπλέον ήρθε και η εκτόξευση των τιμών των μετάλλων (αλουμινίου και χάλυβα) από το καλοκαίρι του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2022, που επηρέασε καθοριστικά τις κερδοφορίες των εταιρειών. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις του κλάδου πουλούσαν με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, όταν είχαν αγοράσει την πρώτη ύλη με σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Ακόμη όμως και εκείνες οι εταιρείες που παραδοσιακά «κλειδώνουν» τις τιμές των μετάλλων (π.χ. ElvalHalcor, Cenergy), ή πωλούν προϊόντα με βάση το εκάστοτε κόστος αγοράς του μετάλλου, έγραψαν λογιστικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων τους. Ωστόσο, από τον φετινό Μάιο και μετά, οι τιμές των μετάλλων έχουν υποχωρήσει δραστικά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να πωλούν κατά το τρίτο τρίμηνο προϊόντα, την πρώτη ύλη των οποίων την είχαν αποκτήσει σε υψηλότερες τιμές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά και κόντρα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει ολόκληρη την οικονομία, τα στελέχη του μεταλλουργικού κλάδου δεν κρύβουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών τους.

«Από τα υπερβολικά υψηλά περιθώρια κέρδους του πρώτου τετραμήνου στις εταιρείες χάλυβα, περάσαμε στα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου (επίσης τα λογιστικά κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων μετατράπηκαν σε λογιστικές ζημίες). Από εδώ και στο εξής -αν δεν δούμε κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του μετάλλου- θα βιώσουμε μια εποχή κανονικών αποδόσεων.

Αν τώρα -συνολικότερα για τον μεταλλουργικό κλάδο- επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που αναφέρονται σε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων κατά τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, τότε θα δούμε και άνοδο στους όγκους των πωλήσεων των εταιρειών, με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό για τις κερδοφορίες τους. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα εμβληματικά έργα που περιμένουμε να τρέξουν, αλλά πολλές επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και από νοικοκυριά, που εκμεταλλεύονται τα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τα ψαλιδισμένα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου, τα ετήσια κέρδη του 2022 θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα του προπανδημικού 2019.

Για παράδειγμα, ο όμιλος Βιoκαρπέτ εμφάνισε στο «κακό» τρίτο φετινό τρίμηνο καθαρά κέρδη 993 χιλ. ευρώ, όταν ολόκληρο το 2019 είχε σημειώσει αντίστοιχη επίδοση 940 χιλ. ευρώ. Η Αλουμύλ που ολόκληρο το 2019 είχε εμφανίσει ζημία 2,33 εκατ., στο τρίτο φετινό τρίμηνο σημείωσε κέρδη προ φόρων και τόκων 9,8 εκατ. ευρώ. Όσο για τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν που είχαν υποχρεωθεί το 2019 σε ζημία 2,55 εκατ. ευρώ, στο φετινό εννεάμηνο καταγράφουν προ φόρων κέρδη 590 χιλ. ευρώ. Τέλος, η ΣΙΔΜΑ έναντι των 12,3 εκατ. ευρώ κερδών στο φετινό εννεάμηνο, είχε εμφανίσει ολόκληρο το 2019 ζημία ύψους 305 χιλ. ευρώ.

Μπαράζ επενδύσεων

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται μια σειρά επενδύσεων στον μεταλλουργικό κλάδο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την εστίαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Έτσι, πέρα από τα γνωστά επενδυτικά projects του ομίλου Viohalco (βλέπε κυρίως τις περιπτώσεις των Ελληνικών Καλωδίων και της Elval) και της Έλαστρον, χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις των εταιρειών προφίλ αλουμινίου (π.χ. Αλουμύλ, Βιoκαρπέτ, Cosmos Aluminium, Aluminco) να διευρύνουν την παραγωγική τους δυναμικότητα και να περιορίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v