Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κέρδη 625 εκατ. με «ατμομηχανή» τα καθαρά έσοδα από τόκους 

Άνοδο σε NII κατά 18% με 20%, σε σχέση με το 2022, αναμένει η διοίκηση της τράπεζας. Πού θα φθάσει το επιτοκιακό περιθώριο και το κόστος καταθέσεων. Κάτω από 6% το NPE ratio αλλά αυξάνονται οι προβλέψεις. 

Πειραιώς: Κέρδη 625 εκατ. με «ατμομηχανή» τα καθαρά έσοδα από τόκους

Μια πρώτη ένδειξη των αυξημένων εσόδων, που φέρνει στις εγχώριες τράπεζες η διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου λόγω της ανόδου των επιτοκίων, παρείχε η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς, κατά τη χθεσινή επενδυτική ημερίδα παρουσίασης των στόχων τρέχουσας χρήσης

Η τράπεζα αναμένει καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υψηλότερο του 2% (σ.σ. 1,5% στις 30/9/22), επίδοση που έχει υπολογισθεί με επιτόκιο αναφοράς 2,5%, ενώ πλέον φαίνεται πιθανό η ΕΚΤ να ανεβάσει το επιτόκιο σε 2,75%. Η διεύρυνση των περιθωρίων, σε συνδυασμό με τον στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης (1,7 δισ. ευρώ φέτος και το 2024), αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 18% με 20%, ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία θα κορυφώσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η παραπάνω εκτίμηση μεταφράζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους 1,57 δισ. ευρώ (σ.σ. με επιτόκιο αναφοράς στο 2,5%), που θα φθάσουν σε 1,6 δισ. ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς στο 2,75%. Η διοίκηση της τράπεζας δεν προχώρησε στη διατύπωση αναλυτικής πρόβλεψης για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν να αντιστοιχούν στο 0,6% του ενεργητικού, όπως και το 2022.  

Το κόστος άντλησης καταθέσεων θα αυξηθεί σημαντικά από τα 50 εκατ. ευρώ το 2022 στα 250 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι οι προθεσμιακές θα φθάσουν να αντιστοιχούν στο 35% των συνολικών καταθέσεων (σ.σ. διπλασιασμός μεριδίου). Το μέσο επιτόκιο για προθεσμιακές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,2% ή στο 50% του επιτοκίου παρέμβασης. 

Η Πειραιώς αναμένει συγκράτηση στο λειτουργικό κόστος παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, χάρη σε μείωση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων κατά περίπου 2%. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της και φυσικά οι εκτιμήσεις για την αύξηση των εσόδων, ο δείκτης κόστους προς κύρια έσοδα (cost to income) θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 42%. Επίδοση που δείχνει εξαιρετικά απαιτητική τουλάχιστον ως προς τη διατηρησιμότητά της. 

Το NPE ratio αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 6% από τα επίπεδα του 7% με 7,2%, που εκτιμάται από αναλυτές ότι έκλεισε το 2022, μέσω οργανικών ενεργειών. Οι προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με την καθοδήγηση της τράπεζας, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (1,2%) από αυτά που περίμενε η αγορά (1%), με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δείκτης κάλυψης NPEs από συσσωρευμένες προβλέψεις σε επίπεδα άνω του 60%. 

Με βάση την καθοδήγηση που έδωσε η διοίκηση για τα εκτιμώμενα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (0,45 ευρώ), οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος οργανικών κερδών διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 625 εκατ. ευρώ. Μετά την καταβολή 50 εκατ. ευρώ για κουπόνι Additional Tier I διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 575 εκατ. ευρώ (0,45 ευρώ ανά μετοχή). Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση της διοίκησης (Νοέμβριος 2022) προέβλεπε κέρδη ανά μετοχή 0,37 ευρώ. 

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) διαμορφώνεται σε περίπου 10%, επίσης προσαρμοσμένη μετά την πληρωμή κουπονιού για AT1. H δε οργανική κερδοφορία θα ενισχύσει κατά 100 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς δείκτες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v