Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Δύο σενάρια για τους δικαιούχους αποζημιώσεων

Η τροπολογία που μπορεί να οδηγήσει σε έμμεσο κούρεμα των υποχρεώσεων της πτωχευμένης ασφαλιστικής και η πρόταση που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξασφαλίσει πλήρη αποζημίωση των δικαιούχων.

Ασπίς Πρόνοια: Δύο σενάρια για τους δικαιούχους αποζημιώσεων

Δύο θετικές εξελίξεις για τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η πρώτη αφορά την επικείμενη καταβολή επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης του κλάδου ζωής (είχαν δοθεί άλλα 20 εκατ. ευρώ προ διετίας) και η δεύτερη την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που δίνει διορία δώδεκα μηνών σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δικαιούχων να εισπράξουν τα μέχρι τώρα χρήματα που τους αναλογούν.

Στην πράξη, πρόκειται για δικαιούχους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν «έχουν δώσει σημεία ζωής» και εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους είναι άτομα που δικαιούνται πολύ μικρά ποσά και για τον λόγο αυτό έχουν αδιαφορήσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολύ λίγοι από την παραπάνω ομάδα δικαιούχων θα εμφανιστούν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, οπότε θα έχουμε ένα έμμεσο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της Ασπίς Πρόνοια της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο με τη μία ή την άλλη μορφή θα επιταχύνει ως ένα βαθμό την ταχύτητα αποζημίωσης των υπόλοιπων ασφαλισμένων της Ασπίς.

Πώς όμως έχουν σήμερα τα πράγματα και ποια είναι τα δύο βασικότερα σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις;
Το πρώτο σενάριο αφορά την πρόταση του Συλλόγου Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια, το οποίο, αν υιοθετηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη αποζημίωση των δικαιούχων ακόμη και μέχρι το τέλος του 2024 (θυμίζουμε ότι περιμένουν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009!).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το άνοιγμα της Ασπίς Πρόνοια κυμαίνεται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ -το οποίο θα μπορούσε να ψαλιδιστεί στα 305 εκατ. ευρώ σε ένα δωδεκάμηνο από σήμερα, με βάση την προαναφερθείσα τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα-, με την εναπομείνασα περιουσία της εταιρείας να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Άρα, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι:

α) Το Εγγυητικό Κεφάλαιο πληρώνει μόνο το 70%,

β) Σε λίγες ημέρες θα έχει προκαταβάλει από αυτό το 70%, συνολικά 45 εκατ. ευρώ,

γ) Τα τρέχοντα διαθέσιμα του Εγγυητικού προσεγγίζουν τα 55 εκατ. ευρώ,

δ) Το Εγγυητικό θα συγκεντρώσει επιπλέον χρήματα την επόμενη διετία,

ε) Το Εγγυητικό δικαιούται να λάβει δάνειο,

τότε οι δικαιούχοι της Ασπίς Πρόνοια θα μπορούσαν να εξοφληθούν στον μέγιστο βαθμό έως το τέλος του 2024 και στη συνέχεια να λαμβάνουν τμηματικά το υπόλοιπο από το ποσό της εκκαθάρισης της Ασπίς Πρόνοια, στον βαθμό που αυτή θα υλοποιείται.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που τελικά δεν υιοθετηθεί η προαναφερθείσα πρόταση; Οι δικαιούχοι θα λάβουν προσεχώς το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή τη δεύτερη δόση προκαταβολών του Εγγυητικού Κεφαλαίου. Σε ένα χρόνο από σήμερα, λόγω της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε, θα προκύψει στον εκκαθαριστή πρόσθετη ρευστότητα λίγων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορούσε να διανεμηθεί στους δικαιούχους. Όσο για τα υπόλοιπα ποσά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν -άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμη- να εισπράττουν δόσεις από τον Εκκαθαριστή και ενδεχομένως από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, αν ο επόμενος υπουργός Οικονομικών επαναλάβει τις κινήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα. Όλα αυτά, μέχρις ότου η εκκαθάριση της Ασπίς Πρόνοια ολοκληρωθεί, καθώς τότε ο λογαριασμός πάει στο Εγγυητικό Κεφάλαιο.

Με άλλα λόγια, μπορεί η προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία να βοηθά ως ένα βαθμό τους δικαιούχους (μειώνει επίσης και τις υποχρεώσεις του Εγγυητικού Κεφαλαίου), ωστόσο οι τελευταίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα κανέναν χρονικό ορίζοντα για το πότε τελικά θα αποζημιωθούν και αν τελικά θα τα εισπράξουν οι ίδιοι, ή… οι κληρονόμοι τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v