Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: «Σπριντ» στα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου

Η εισηγμένη σχεδιάζει σειρά επενδύσεων, με στόχο την αύξηση του capacity στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της.

Cenergy: «Σπριντ» στα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου

Μετά την εκτόξευση της περσινής κερδοφορίας της Cenergy, οι αναλυτές προβλέπουν νέα αξιοσημείωτη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων τη φετινή χρονιά, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων στα καλωδιακά έργα και στους σωλήνες χάλυβα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και η ζήτηση στα καλωδιακά προϊόντα παραμένει ισχυρή.

Παράλληλα, σε μια περίοδο όπου η μεταφορά ενέργειας βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο λόγω των αναγκών για την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Cenergy σχεδιάζει σειρά επενδύσεων με στόχο την αύξηση του capacity στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά στην ιστορία της προχωρά στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της (0,05 ευρώ ανά μετοχή).

Ειδικότερα, το 2022 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από το 1,05 στο 1,426 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 104,1 στα 136,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 22,07 στα 60,4 εκατ. ευρώ, λαμβανομένου υπόψη ότι το 2021 υπήρχε και μια μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο τίτλος διαπραγματεύεται με P/E 12,4, μερισματική απόδοση 1,3% (παράότι διανεμήθηκε μόλις το 16% των καθαρών ενοποιημένων κερδών), ενώ ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» διαμορφώθηκε στις 3,2 φορές.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι φετινές προοπτικές διαγράφονται σαφώς καλύτερες, κόντρα στο ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων του ομίλου ανεβαίνει τρίμηνο με το τρίμηνο και έχει ξεπεράσει το επίπεδο των δύο δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2021 ο όμιλος είχε ιστορικό (μέχρι τότε) ρεκόρ ανεκτέλεστων συμβάσεων στα 800 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό σκαρφάλωσε στα μέσα του 2022 στο 1,1 δισ. ευρώ, στο τέλος εννεαμήνου στο 1,75 δισ. ευρώ, για να ξεπεράσει στις 31/12/2022 τα δύο δισ. ευρώ (1,35 δισ. στα καλώδια και 670 εκατ. στους σωλήνες χάλυβα).

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί στην εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά θα κυλήσει με αύξηση κύκλου εργασιών τόσο στα έργα καλωδίων όσο κυρίως στους σωλήνες χάλυβα, όπου μάλιστα πέρα από την άνοδο του όγκου των εργασιών αναμένεται και βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, σε σύγκριση τουλάχιστον με το πρώτο μισό του 2022. Συγκεκριμένα, η μονάδα των σωλήνων χάλυβα -λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν η διεθνής αγορά- είχε αναγκαστεί να αναλάβει έργα χαμηλότερου περιθωρίου κέρδους, τα οποία ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν κάπου στο μέσον του 2022, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου να συνοδεύονται από υψηλότερα ποσοστά κέρδους.

Μόνο με βάση το προαναφερθέν ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, η μονάδα υποβρύχιων καλωδίων (Κορινθία) μπορεί να δουλέψει για δύο ακόμη χρονιά και αυτή των σωλήνων χάλυβα (Θίσβη Βοιωτίας) για 1,5 έτος. Παράλληλα, ισχυρή διατηρείται η ζήτηση και στο μέτωπο των προϊόντων καλωδίου, μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε το 2022 η Cenergy και στον συγκεκριμένο τομέα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η Cenergy δρομολογεί επενδυτικά σχέδια προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Ενδεικτικό είναι το διετές επενδυτικό πρόγραμμα στη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων της Κορινθίας (Fulgor), 80 εκατ. ευρώ, με στόχο να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης με επιτόκιο μόλις 1%. Θα υλοποιηθεί μέσα στη διετία 2023-2024, θα αρχίσει να αποδίδει από το 2025 και σχεδόν θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας.

Στον κλάδο των καλωδιακών προϊόντων, το δεύτερο ακίνητο που αγοράστηκε πέρυσι στη Θήβα (πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις) θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να καλύψει κάποιες αποθηκευτικές ανάγκες, ενώ σε επόμενη φάση θα εξεταστεί το κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμη παραγωγική μονάδα καλωδίων.

Τέλος, η διοίκηση της Cenergy υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για δημιουργία κοινής παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ συνεχίζονται, με την αίσθηση των αναλυτών να είναι πως… αργότερα ή γρηγορότερα το συγκεκριμένο deal θα προχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v