Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Επάνοδος σε Βαλκάνια με αιχμή τις χορηγήσεις

Η ΕΤΕ επιδιώκει να επανέλθει στις βαλκανικές αγορές «χτίζοντας» και εξαγοράζοντας χαρτοφυλάκια εταιρικών χορηγήσεων. Συγκριτικό πλεονέκτημα η πλεονάζουσα ρευστότητα 7 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Επάνοδος σε Βαλκάνια με αιχμή τις χορηγήσεις

Πρώτη φορά το είπε στο road show ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, αλλά πέρασε στα… ψιλά λόγω της διαμάχης με την κυβέρνηση για την… οικειοθελή στήριξη ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών, την περικοπή των προμηθειών και την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων.

Χθες, το επανέλαβε, αλλά επισκιάστηκε, εκ νέου, από το θέμα του μερίσματος. Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παύλο Μυλωνά, θα επανέλθει στις αγορές των Βαλκανίων (σ.σ. ποτέ δεν αποχώρησε ολοκληρωτικά καθώς διατήρησε τη Stopanska στη Βόρεια Μακεδονία). Όχι μέσω εξαγοράς τραπεζών, αλλά χαρτοφυλακίων -εταιρικών- χορηγήσεων και μέσω χρηματοδότησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από εγχώριες επιχειρήσεις ή από κοινοπραξίες, στις οποίες μετέχουν ελληνικές εταιρείες.

Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, πλεονάζουσα ρευστότητα περίπου 7 δισ. ευρώ, μετά την εξόφληση του δανεισμού μέσω TLTRO III και παραδοσιακά χαμηλή συμμετοχή προθεσμιακών στο μείγμα των συνολικών καταθέσεων, η Εθνική διαθέτει στη συγκυρία αξιοσημείωτο συγκριτικό πλεονέκτημα, για να αυξήσει μέσω πιστωτικής επέκτασης την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της. Η αξιοποίησή του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της τρέχουσας τριετίας.

Φέτος, παρότι δεν ειπώθηκε ανοικτά, η Εθνική αναμένει επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα. Στην παρουσίαση για τους στόχους 2023-25, η τράπεζα περιορίστηκε στη διατύπωση εκτίμησης για μέσο ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 7% (έναντι 10% το 2022).

Ερωτώμενος για το αν βλέπει επιβράδυνση φέτος και υψηλότερους ρυθμούς 2024 και 2025, ο Παύλος Μυλωνάς το επιβεβαίωσε. Τα πρώτα δείγματα της φετινής χρονιάς ενισχύουν την παραπάνω εκτίμηση. Όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, η ζήτηση για νέες χορηγήσεις έχει επιβραδύνει, λόγω αύξησης του κόστους χρήματος και της πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με υψηλές αποπληρωμές δανείων από ενεργειακούς, κυρίως, ομίλους.

Για να ρεφάρει τυχόν αποκλίσεις που θα έρθουν από την εγχώρια αγορά που αποτελεί και τη βασική της δραστηριότητα, η Εθνική ετοιμάζει από πέρυσι ομάδα στελεχών εταιρικών χορηγήσεων που θα επιφορτιστούν με τις εκδόσεις εξωτερικού (σ.σ. κυρίως για επενδύσεις σε γειτονικές βαλκανικές αγορές). Στόχος είναι να (ξανα)χτίσει, σταδιακά, χαρτοφυλάκιο εταιρικών χορηγήσεων στο εξωτερικό.

Στο παραπάνω πλαίσιο, Εθνική και Stopanska βρίσκονται σε αρχικές συζητήσεις, όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, με τη ΔEΗ και την κρατική Elektrani na Severna Makedonija (ESM) για τη χρηματοδότηση έργου τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, συνολικής δυναμικότητας 333 MW στον ποταμό Crna Reka (project Cebren). Το συγκρότημα των τριών υδροηλεκτρικών προβλέπεται να υλοποιηθεί σε βάση σύμπραξης δημόσιου- ιδιωτικού φορέα. Πέρυσι, οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου Εθνικής εμφάνισαν κέρδη μετά από φόρους 59 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13 εκατ. ευρώ το 2021. Το συντριπτικό μέρος, όμως, της παραπάνω επίδοσης επήλθε ως αποτέλεσμα κερδών trading (34 εκατ. ευρώ).

Ως προς τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022, η διοίκηση της τράπεζας διευκρίνισε ότι έγκειται στον επόπτη, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις του τους επόμενους μήνες. Η ίδια έχει προϋπολογίσει τη διανομή ποσού που θα έχει επίπτωση της τάξης των 20 μ.β. στα κεφάλαια (σ.σ. περί τα 70 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις αναγωγές αναλυτών), αλλά η απόφαση ανήκει στον SSM.

Αν δεν επιτραπεί η διανομή, θα εξετασθεί δυνατότητα αγοράς και ακύρωσης μετοχών ΕΤΕ από το ΤΧΣ, πάλι κατόπιν έγκρισης του επόπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v