Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ζήτησης σε όλα τα μέτωπα «βλέπει» η Cenergy

Σε ιστορικό υψηλό, στα 2 δισ. ευρώ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων για την εισηγμένη. Πού βασίζει την αισιοδοξία της για τη ζήτηση η διοίκηση της εταιρείας. To χρονοδιάγραμμα των νέων projects.

Ράλι ζήτησης σε όλα τα μέτωπα «βλέπει» η Cenergy

Ταχεία ανάπτυξη της ζήτησης σε όλους τους κλάδους δραστηριότητάς του αναμένει τα επόμενα χρόνια ο Όμιλος Cenergy και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει μια σειρά νέων επενδυτικών projects, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- παρουσιάστηκαν και τα ιστορικά υψηλά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι:

  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορά τα υποβρύχια καλώδια της Fulgor και το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών των Σωληνουργείων Κορίνθου, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εισηγμένης Αλέξανδρο Μπένο, διαμορφώθηκε στα τέλη του 2022 στο ιστορικό υψηλό των δύο δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα ανοδική τάση λόγω των νέων συμβολαίων που υπογράφονται μέσα στη φετινή χρονιά.
  • Η διεθνής ζήτηση για υποβρύχια καλώδια βαίνει αύξουσα, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Κων/νος Σαββάκης, με την ελληνική εταιρεία να διευρύνει τα μερίδια αγοράς της. Οι λίγες εταιρείες που διεθνώς δραστηριοποιούνται στον χώρο των υποβρύχιων καλωδίων προχωρούν σε επενδύσεις αύξησης της παραγωγικής τους δυναμικότητας, πράγμα που θα κάνει κατά τη διετία 2023-2024 και η εισηγμένη, προκειμένου από το 2025 και μετά να έχει υπερδιπλασιάσει το capacity της μονάδας στην Κόρινθο (δεν παρατηρείται είσοδος νέων παικτών στην αγορά, αλλά ακόμη και αν αυτό γινόταν σήμερα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον πενταετή προετοιμασία προκειμένου να αρχίσουν να διεκδικούν εργασίες).
  • Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης όμως δεν υπάρχουν μόνο στα υποβρύχια, αλλά και στα υπόγεια καλώδια, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Αλέξης Αλεξίου. Τα υπάρχοντα δίκτυα είχαν κατασκευαστεί σε άλλες εποχές και σε βάθος χρόνου τα αστικά κέντρα θα χρειαστούν διπλάσια ή και παραπάνω καλώδια που θα πρέπει να παραχθούν. «Το υπάρχον δυναμικό στην Ευρώπη δεν επαρκεί και εμείς προετοιμαζόμαστε προκειμένου να αποτελέσουμε μια ευρωπαϊκή λύση. Ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη συνάπτουν μακροχρόνιες συμφωνίες προκειμένου να εξασφαλίσουν προϊόντα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, ο όμιλος θα υλοποιήσει επενδύσεις τα επόμενα χρόνια τόσο στα υπάρχοντα εργοστάσια της Βοιωτίας και της Ρουμανίας, όσο και στο νεοαποκτηθέν ακίνητο της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες υποδομών και ελπίζεται ότι στα τέλη της χρονιάς θα ξεκινήσει κάποια παραγωγική διαδικασία, με στόχο αυτή να μπει σε πλήρη φάση μέσα στο 2024.
  • Ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα (θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου) όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση της προηγούμενης διετίας λόγω της πανδημίας, αλλά επανήλθε το 2022 σε κερδοφορία και εμφανίζει ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Σωληνουργεία Κορίνθου Ηλίας Μπεκίρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με CEO της εταιρείας:

α) Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και ενισχύεται μέσα στο 2023 μέσα από την υπογραφή νέων συμβολαίων.

β) Η τρέχουσα ζήτηση αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις αγορές κατά τα επόμενα χρόνια.

γ) Η ΣΩΛΚ έχει υλοποιήσει κατά την τελευταία διετία σημαντικές επενδύσεις μέσα από τις οποίες αύξησε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της, ενώ παράλληλα επενδύει κάθε χρόνο προκειμένου να διευρύνει την παραγωγική της δυναμικότητα.

Τα projects σε ΗΠΑ και Μαγνησία

Σε αντίθεση με τα επενδυτικά σχέδια στην Κόρινθο (υποβρύχια καλώδια) και στη Βοιωτία (καλωδιακά προϊόντα), τα projects στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted (σύμπραξη για την κατασκευή εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στο Μέριλαντ), και στη Μαγνησία (κατασκευή μονάδας παραγωγής βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα) θα καθυστερήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Cenergy Αλέξη Αλεξίου:

  • Οι συζητήσεις με την Orsted έχουν φτάσει σε ώριμο επίπεδο, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις σε ζητήματα αδειοδοτήσεων και υλοποίησης έργων που σχετίζονται με τη μονάδα στις ΗΠΑ. Η καθυστέρηση αυτή μάλλον ευνοεί την Cenergy, καθώς έθεσε ως προτεραιότητα το διπλασιασμό του capacity στη μονάδα της Κορίνθου, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη είναι περισσότερο ώριμη. «Θα δυσκολευόμασταν να τρέξουμε παράλληλα δύο επενδυτικά προγράμματα. Προηγείται λοιπόν η επένδυση στην Κόρινθο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Η επένδυση στη Μαγνησία έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Το έργο δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο και όχι μόνο. Ο τομέας των θαλάσσιων αιολικών πάρκων καθυστερεί, ενώ ζητούμενο αποτελεί και το κατάλληλο timing της επένδυσης, καθώς η σχετική τεχνολογία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v