Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορές μέσω... Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζει η Profile

Η εισηγμένη έχει υπογράψει ή έχει κατοχυρώσει έργα προϋπολογισμού της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον συμβάσεις. Πώς χτίζει την πορεία μετά το 2026.

Εξαγορές μέσω... Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζει η Profile

Οι συνεχείς αναλήψεις έργων πληροφορικής του δημοσίου που χρηματοδοτούνται μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανεβάζουν ολοένα και ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών της Profile από τον συγκεκριμένο τομέα εργασιών.

Έτσι, ενώ σε πρώτη φάση η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας είχε δημοσιοποιήσει τον στόχο της για την ανάληψη έργων γύρω στα 30-50 εκατ. ευρώ μέσα σε μια πενταετία, έχει ακολουθήσει μια σειρά ανοδικών αναθεωρήσεων. Ήδη μέχρι σήμερα, η Prοfile έχει υπογράψει ή έχει κατοχυρώσει έργα προϋπολογισμού της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ και συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον συμβάσεις.

Έτσι, ακόμη και με βάση την παραδοχή των 100 εκατ. ευρώ που έχει λάβει για λόγους συντηρητικότητας η Optima Bank στην πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε για τη μετοχή της Prοfile, ο γνωστός οίκος προβλέπει πως η εισηγμένη θα σημειώσει κατά την περίοδο 2021-2026 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23,9% στον κύκλο εργασιών της και 27,1% στο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες προβλέψεις, η Prοfile θα σημειώσει:

  • Άνοδο κύκλου εργασιών από τα 24,8 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 29,8 εκατ. φέτος και στα 46,1 εκατ. το 2024.
  • Αύξηση του EBITDA από τα 6,1 εκατ. το 2022 στα 7,7 εκατ. φέτος και στα 13,2 εκατ. το 2024.
  • Εκτίναξη των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών από τα 2,9 εκατ. πέρυσι, στα 3,9 εκατ. φέτος και στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2024.

Ωστόσο, παρά τις έντονα ανοδικές προοπτικές των επόμενων ετών, η Prοfile προετοιμάζει από τώρα το έδαφος προκειμένου να συνεχίσει να ανεβάζει τις οικονομικές της επιδόσεις και μετά το έτος 2026, όταν εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό άλλωστε αποτελεί ένα από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις διοικήσεις όσων ομίλων πληροφορικής διεκδικούν και αναλαμβάνουν έργα του δημόσιου τομέα, καθώς είναι προφανές ότι ο πήχης των συμβάσεων αυτής της κατηγορίας δεν πρόκειται να διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Απέναντι στη συγκεκριμένη πρόκληση, το πρώτο «συν» για την Prοfile είναι ότι από τα κρατικά έργα που θα εκτελέσει, αναμένεται να αποκομίζει στη συνέχεια επαναλαμβανόμενα έσοδα μέσα από εργασίες συντήρησης και υποστήριξης.

Επιπλέον, η υλοποίηση δημοσίων έργων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ θα αποφέρει στην πενταετία -σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις αναλυτών- μια κερδοφορία που θα μπορούσε να υπερβεί τα 20 ή και τα 25 εκατ. ευρώ.

Άρα (πέρα από το ήδη υπάρχον θετικό καθαρό ταμείο και τη δυνατότητα άντλησης δανεισμού) η Prοfile φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εξαγορά άλλων δύο εταιρειών στην Ευρώπη, τα κέρδη των οποίων θα μπορούσαν να αναπληρώσουν ή και να υπερακοντίσουν τις όποιες απώλειες κερδών προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζεται κάποια οργανική ανάπτυξη από την ήδη υπάρχουσα δραστηριοποίηση της εισηγμένης στη διεθνή αγορά λογισμικού στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό-επενδυτικό τομέα.

Μέχρι σήμερα άλλωστε, η Prοfile έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δύο εξαγορές στο εξωτερικό, αρχικά το 2017 με τη Login, ενώ το 2021 ακολούθησε και η περίπτωση της Centevo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v