Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά deal της Enel Green Power Hellas με τη Macquarie

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 50% της εταιρείας βρίσκεται το αυστραλιανό fund. Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ και οι προσδοκίες για ενίσχυση των επενδύσεων.

Στα σκαριά deal της Enel Green Power Hellas με τη Macquarie
  • του Δημήτρη Αβαρλή

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση του 50% της Enel Green Power Hellas στο αυστραλιανό fund Macquarie.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο στην ιταλική εταιρεία, ενώ πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 50% της θυγατρικής της Enel στην Αυστραλία από την ιαπωνική Inpex Corporation.

Η Enel Green Power Hellas έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας. Διαθέτει 59 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ακόμα έξι φωτοβολταϊκά είναι υπό κατασκευή. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482 MW. Στο μεταξύ η εταιρεία έχει στα σκαριά μια σειρά από έργα και εκτιμάται ότι αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία θα ενισχυθεί το επενδυτικό πλάνο.

Ανάμεσα στα έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στην Κοζάνη. Η ισχύς του 84 MW που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35.000-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95 MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών.

Πριν λίγες ημέρες, ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρος της Solar Power Europe Αριστοτέλης Χαντάβας, μιλώντας στο «Fin Forum 2023», ανέφερε ακόμη «ότι η χώρα μας μετατρέπεται σ’ ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό για έργα ΑΠΕ, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εργασιακής ανάπτυξης και απορρόφησης ανθρώπινου δυναμικού».

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη εξαγορά εταιρείας στη χώρα μας από το αυστραλιανό fund. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v