Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδοχεία: Tα σχέδια Prodea με το portfolio των 570 εκατ. της MHV

Τι αλλάζει για την ΑΕΕΑΠ μετά την υπογραφή συμβολαίου για την απόκτηση του 55% της Mediterranean Hospitality Venture. Τα υπό ανάπτυξη έργα και τα επενδυτικά σχέδια.

Ξενοδοχεία: Tα σχέδια Prodea με το portfolio των 570 εκατ. της MHV

Εφαλτήριο για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Prodea Investments στον κλάδο της φιλοξενίας αποτελεί η στρατηγικής σημασίας απόφαση της εισηγμένης να αυξήσει το μερίδιό της στη Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV), με την απόκτηση μετοχών που αντιστοιχούν στο 55% από το YODA Group, μετά την υπογραφή σχετικού συμβολαίου με τον κυπριακό όμιλο του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα.

Δεδομένου ότι η Prodea Investments ήδη είχε συμμετοχή στην MHV με ποσοστό 25%, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία τελεί υπό έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2024, η ΑΕΕΑΠ θα κατέχει ποσοστό 80% στην εταιρεία.

Στρατηγικός στόχος της Prodea, άλλωστε, είναι αφενός η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου «πράσινων» γραφείων και αφετέρου η διεύρυνση της παρουσίας της στον κλάδο της φιλοξενίας, με την MHV να αποτελεί το όχημα για να «χτίσει» η εισηγμένη ένα ισχυρό portfolio ξενοδοχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΕΕΑΠ κινείται στην κατεύθυνση προσθήκης περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων στο χαρτοφυλάκιό της, με απώτερη επιδίωξη την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της εισηγμένης βρίσκονται δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με αιχμή την Κέρκυρα, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται και η επέκτασή της στην ηπειρωτική χώρα.

Σήμερα το τουριστικό χαρτοφυλάκιο της Prodea περιλαμβάνει 7 ξενοδοχεία προς μίσθωση, συνολικής δυναμικότητας 750 δωματίων, σε Ελλάδα και Κύπρο, με την εισηγμένη να έχει στα σκαριά τέσσερα υπό ανάπτυξη έργα.

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του 4 αστέρων ξενοδοχείου Porto Paros στις Κολυμπήθρες, ένα project προϋπολογισμού πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Το εμβληματικό ξενοδοχείο, συνολικής δυναμικότητας 263 κλινών, για την ανακαίνιση του οποίου αυτή την περίοδο εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες, αναμένεται να λειτουργήσει, βάσει σχεδιασμού, το 2026. Το εν λόγω project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη βιλών, με στόχο την προσέλκυση high end τουριστών.

Το δεύτερο project της εισηγμένης αφορά την εκ βάθρων ανακαίνιση του «The Landmark» (πρώην Hilton) στη Λευκωσία, ενός 5άστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 294 δωματίων, με στόχο τη λειτουργία του το 2025. Το πλάνο ανάπτυξης της εισηγμένης προβλέπει τη δημιουργία ενός πύργου γραφείων και ενός πύργου κατοικιών στην ανεκμετάλλευτη γη του ξενοδοχείου.

Το τρίτο project προβλέπει την ανάπτυξη ενός ακόμη πύργου κατοικιών στην έκταση όπου βρίσκεται το «Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa», ένα πολυτελές θέρετρο που αποτελείται από 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες, συμπεριλαμβανομένων των Park Suites που είναι μεζονέτες ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, με ξεχωριστές ιδιωτικές πισίνες.

Το τελευταίο έργο αφορά την αναβάθμιση του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία. Το εξαώροφο αυτό κτίριο αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Prodea σε ποσοστό 75% και την Invel σε ποσοστό 25%, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Στόχος των δύο εταίρων είναι η ριζική ανακαίνιση του ακινήτου, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων, χωρητικότητας έως και 100 δωματίων, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2026. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, αυτή την περίοδο οι επικεφαλής της Prodea βρίσκονται σε συζητήσεις για το διεθνές brand που θα φέρει το εν λόγω ξενοδοχείο στην Κορτίνα της Ιταλίας.

Η αξία του χαρτοφυλακίου των ξενοδοχείων της Prodea ανέρχεται σήμερα σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το portfolio της MHV, η οποία δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και την ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, διαμορφώνεται στα 570 εκατ. ευρώ και απαρτίζεται από τα ξενοδοχεία «Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa», «Aphrodite Hills Resort», «The Landmark Nicosia, Autograph Collection» και «Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v