Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα στη Γερμανία θα πουλά η ΔΕΗ, η συμφωνία με RWE

Η Μέτων Ενεργειακή, κοινή εταιρεία των ΔΕΗ-RWE που κατασκευάζει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, υπέγραψε 10ετή σύμβαση με τον γερμανικό όμιλο. Ενέργεια θα αγοράζει και η ΔΕΗ.

Ρεύμα στη Γερμανία θα πουλά η ΔΕΗ, η συμφωνία με RWE

Σάρκα και οστά παίρνουν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα κατασκευάσουν η γερμανική RWE και η ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία, από την οποία προέκυψε η Μέτων Ενεργειακή, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables (51%) και η ΔΕH Ανανεώσιμες (49%). Μάλιστα, βρίσκεται υπό κατασκευή το χαρτοφυλάκιο των 9 φωτοβολταϊκών έργων που θα έχει συνολική ισχύ 940 MW, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μέτων Ενεργειακή έχει υπογράψει ήδη PPAs (μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) με τη Sofidel. Η συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, η οποία υπογράφηκε τον Μάιο του 2023, αφορά την προμήθεια 21 GWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο για το εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας στην Κατερίνη.  Έτσι, η εταιρεία εκτιμά πως θα εξοικονομήσει 12.500 τόνους CO2 ανά έτος.

Λίγο καιρό αργότερα, η εταιρεία ΗΡΩΝ υπέγραψε μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την κοινοπραξία Μέτων Ενεργειακή. Η συμφωνία καλύπτει διάρκεια 10 και 12 ετών και αφορά σε ετήσια ποσότητα 192 GWh.

Όμως, η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της κοινοπραξίας θα προμηθεύει με ενέργεια την RWE αλλά και τη ΔΕH. Ειδικότερα, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) καταχωρήθηκαν δύο ανακοινώσεις, μία από το Δ.Σ. της εταιρείας «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Εννέα Μ.Α.Ε.» (θυγατρική εταιρεία της ΔΕH.ΑΝ) για δεκαετή σύμβαση με την RWE, με σκοπό την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή 52 ευρώ/MWh, και μια της «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Τέσσερα Μ.Α.Ε.» με τη ΔEΗ.

Η τελευταία σύμβαση διάρκειας δεκαπέντε ετών προβλέπει τιμή που θα κυμαίνεται από 47-55 ευρώ/MWh, αναλόγως του έτους και άλλων παραμέτρων. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρία χρόνια μεταβιβάστηκαν από τη ΔEΗ Ανανεώσιμες 9 βεβαιώσεις παραγωγού σε ισάριθμες θυγατρικές για τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 940 MW.

Εν τω μεταξύ, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ ανακοίνωσε χθες πως έλαβε τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου, του τελευταίου από το χαρτοφυλάκιο των 940 MW. Το νέο αυτό, λοιπόν, φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕH Αμύνταιο» (ομάδα έργου III), συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp, βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2025.

Τα υπόλοιπα οκτώ φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή και έχουν συνολική ισχύ 490 MW, αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v